Je li u Australiji stvarno uginulo 500 miliona životinja?

08 Jan 2020
417 puta

PROTEKLIH dana smo mogli čuti više nego potresan podatak: čak 500 miliona životinja uginulo je u katastrofalnim požarima koji pustoše Australiju, prema znanstvenoj procjeni. Je li to istina?

Tu je procjenu iznio profesor Chris Dickman, stručnjak za australsku bioraznolikost sa Sveučilišta u Sydneyju. On je 3. januara na stranici sveučilišta objavio tekst pod naslovom "Izjava o 480 miliona ubijenih životinja u požarima u Novom Južnom Walesu od rujna".

Međutim, već u uvodu teksta navodi se da se procjena od 480 miliona odnosi na broj životinja koje su "zahvaćene", a ne uginule u požarima. To je izazvalo razumljivu zabunu, a bombastična brojka od pola milijarde uginulih životinja počela se brzo širiti medijima.

Procjena se, objašnjava u svojoj izjavi profesor Dickman, temelji na izvještaju iz 2007. o utjecaju krčenja šume na australske divlje životinje u Novom Južnom Walesu, pisanom za World Wide Fund for Nature (WWF), u kojem je on bio koautor.

U njemu se procjenjuje da u australskoj divljini u prosjeku obitava 17,5 sisavaca, 20,7 ptica i 129,5 gmazova po hektaru zemlje. Prof. Dickman je naprosto pomnožio ovaj broj s brojem hektara koji su izgorjeli i došao do brojke od 480 miliona.

"Procijenili smo da je samo u tri miliona hektara u Novom Južnom Walesu koji su izgorjeli do prije 10 dana vjerojatno i do 480 miliona sisavaca, ptica i reptila zahvaćeno požarima", piše prof. Dickman.

"Sigurno da su velike životinje kao što su klokani ili emui - mnoge ptice, naravno - bile u stanju odmaknuti se od vatre kako se približavala. Pretpostavljam da su zaista ugrožene manje mobilne vrste i one manje koje ovise o samoj šumi", komentirao je ovaj australski profesor za BBC.

No naglasio je kako će i mnoge od životinja koje su preživjele sami požar kasnije umrijeti od nedostatka hrane i skloništa.

Ipak, i neki eksperti smatraju da je broj od pola milijarde pretjeran. "Na području Afrike na kojem sam radio siguran sam da je jako malo ptica uginulo kao izravna posljedica požara. One zasigurno imaju sposobnost odletjeti od požara, a to je zasigurno bio slučaj i u Australiji", komentirao je ekolog Colin Beale sa Sveučilišta u Yorku za BBC.

(index.hr)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.