Njemačka: Izbjeglice će morati stanovati gdje im vlasti odrede

01 Mar 2019
213 puta

Određivanje mjesta stanovanja pravedno raspoređuje stanovništvo po manje naseljenim dijelovima zemlje, kažu vlasti.

Mjera je uperena i protiv segregacije izbjeglica koje često pripadaju istom kulturnom i etničkom kruguilustracija
Njemačka vlada donijela je odluku po kojoj će osobe kojima je odobren zahtjev za azilom biti obavezne prve tri godine svog boravka u Njemačkoj stanovati u mjestu koje im odrede vlasti.

"Određivanje mjesta stanovanja rasterećuje velika gradska središta i pravedno raspoređuje stanovništvo po manje naseljenim dijelovima zemlje", rekao je predsjednik krovnog udruženja Stambenog gospodarstva Axel Gedaschko, prenosi Hina.

On smatra da je ova mjera i dobar "demografski mehanizam" uperen protiv nestanka stanovništva iz pojedinih dijelova zemlje.

Vlada je saopćila kako je ova mjera uperena i protiv segregacije izbjeglica koje često pripadaju istom kulturnom i etničkom krugu.

Zeleni kritiziraju odluku
Mjera koja je ranije, na početku vala izbjeglica u 2015. i 2016. godini, kada je u Njemačku ušlo oko milion izbjeglica, bila uvedena kao privremena, sada bi bila trajna.

Izbjeglice su po dolasku bile raspoređivane u grupne smještaje, a nakon odluke o zahtjevu za azil im je dodjeljivan smještaj u socijalnim stanovima.

Parlamentarna stranka Zeleni kritizirala je odluku demokršćansko-socijaldemokratske vlade, tvrdeći da se radi o "stigmatizirajućoj" mjeri.

"Odredba o mjestu stanovanja ograničava pravo kretanja izbjeglica koje jamči Ženevska konvencija", rekao je Filiz Polat iz stranke Zelenih.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.