Pakistan oborio dva indijska borbena aviona

27 Feb 2019
161 puta

Pakistan je potvrdio da je izveo zračne napade na regiju Kašmira kojom administrativno upravlja Indija te oborio dva indijska lovca u svom zračnom prostoru i zarobio jednog pilota, dok rastu tenzije dan nakon što je Indija izvršila udare na mete u Pakistanu.

"Danas su pakistanske zračne snage izvele su udare širom Linije kontrole iz pakistanskog zračnog prostora", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

Ranije je general Asif Ghafoor, glasnogovornik pakistanske vojske, rekao da su indijski avioni ušli u Pakistan te da su dva oborena, a jedan pilot zarobljen.

Indijski zvaničnici su kazali da su najmanje tri borbena aviona Pakistana ušla u njen zračni prostor preko Kašmira u srijedu, ali da su se vratili nakon što su ih presreli indijski avioni.

Najmanje četiri aerodroma na sjeveru zemlje, uključujući glavni aerodrom u Kašmiru, zatvorena su zbog upozorenja Pakistana na osvetničke napade.

Eskalacija nakon napada u Kašmiru
Također u srijedu se avion indijskih zračnih snaga srušio u Kašmiru, a poginula su dva pilota i jedan civil, saopćila je policija.

Drugi detalji o incidentu nisu još poznati.

Indija je u utorak navela da je pokrenula zračne napade u Pakistanu te da je u njima ubijen "veoma velik broj" boraca u pobunjeničkim kampovima, podižući rizik od sukoba između dvije zemlje koje posjeduju nuklearno oružje.

Pakistan je negirao da je bilo žrtava, ali je upozorio da će odgovoriti na "indijsku agresiju".

Tenzije između dva susjeda rastu od samoubilačkog napada pakistanske oružane grupe u Kašmiru 14. februara, u kojem su ubijena 42 pripadnika indijskih snaga sigurnosti.


(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.