Bivši Bushov savjetnik: Trump će podnijeti ostavku ove godine

04 Jan 2019
321 puta

Alan J. Steinberg, savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Georgea W. Busha, predviđa da će aktualni predsjednik Donald Trump podnijeti ostavku u 2019. godini, u zamjenu za imunitet njemu i njegovoj porodici, piše Newsweek.

Steinberg je izjavio kako ne vjeruje da će Trump biti smijenjen sa dužnosti putem opoziva, već da će podnijeti ostavku ove godine u zamjenu za imunitet.

U članku objavljenom ove sedmice u The Star-Ledgeru, najvećim e-novinama u New Jerseyu, Steinberg je rekao da "Trump neće biti razriješen dužnosti ustavnim opozivom i procesom uklanjanja".

'Ekonomija krenula u recesiju'
Kaže da će Trump predsjedničku poziciju iskoristiti kao adut za pregovaranje s federalnim i državnim vlastima 2019. godine te da će pristati da napusti Bijelu kuću u zamjenu za to da nadležne vlasti ne pokreću krivične prijave protiv njega, njegove djece ili organizacije Trump.

Steinberg je u svom članku napomenuo da bi ga, ako Zastupnički dom odluči opozvati Trumpa, 20 republikanskih senatora trebalo napustiti kako bi bio uklonjen sa dužnosti, što se čini malo vjerovatnim.

Dodaje kako postoje mnogi pravni izazovi s kojima se Trump suočava, posebno oni koji se odnose na istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera u navodima o ruskoj intervenciji u predsjedničkim izborima 2016. godine.

To bi moglo dovesti do njegovog napuštanja dužnosti, pogotovo što se obruč istrage koju provode vlasti steže i oko njegove porodice.

"Pored svih pravnih noćnih mora s kojima se suočava Trump i njegovo predsjedavanje, čini se praktično nemogućim da Trump bude ponovo izabran 2020. godine. Ekonomija je izgleda krenula u ozbiljnu recesiju, o čemu svjedoči nedavni pad tržišta dionica", dodao je bivši savjetnik.

Zanimljivo je da Steinberg nije jedini američki političar koji vjeruje da će Trump biti van ureda prije isteka njegovog prvog mandata.

'Spektakularan politički pad'
Bivši republikanski predstavnik John LeBoutillier napisao je u svom članku za The Hill kako je sve jasnije da Trump neće izdržati na predsjedničkoj poziciji u 2019. godini.

Silazna putanja svakog aspekta njegovog mandata ukazuje na to da ide ka spektakularnom političkom padu, i to uskoro, dodao je.

Trumpovo "prevrtljivo ponašanje, ljutiti temperament, samonametnuta izolacija, nesposobnost i odbijanje da sasluša iskusne savjetnike koje je imenovao, sve su to faktori koji ga vode do ruba ponora", rekao je.  

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.