Sve više mladih u EU prekida studije zbog mogućnosti rada

17 Maj 2018
433 puta

Više od tri miliona mladih ljudi u Europskoj uniji (EU) bilo je na univerzitetu, ali su u jednom trenutku prekinuli studije, javlja Anadolu Agency (AA)

Razlozi za prekid njihovog obrazovanja su brojni. Kao glavni razlog za prekid obrazovanja oko 25 posto studenata navodi želju da umjesto toga rade.

Također 22 posto studenata koju su odustali od obrazovanja kao razlog navode nedovoljan interes za svoje studije ili neispunjenje očekivanja pri upisu istog.

Skoro 18 posto je navelo stepen teškoće svojih studija kao razlog odustajanja, dok je oko deset posto njih izjavilo da su napustili obrazovanje iz porodičnih razloga.

Konačno, oko sedam posto studenata se borilo sa studijama zbog finansijskih razloga, a pet posto je kao razlog za prekid navelo zdravstvene problem, podaci su statističkog ureda Europske unije.

Više žena nego muškaraca prijavilo je da su odustale od studija zbog porodice (16 posto prema šest posto) Međutim, više muškaraca nego žena napustilo je studije navodeći želju za radom (28 posto prema 21 posto). Slično tome, više muškaraca nego žena naznačilo je probleme koji se odnose na težinu studija koji su odabrali (20 prema 16).

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.