U Schengen od 2021. godine uz odobrenje od sedam eura

27 Apr 2018
957 puta

Građani trećih zemalja koje su oslobođene plaćanja viza plaćat će od 2021. godine sedam eura odobrenje za ulazak u Schengen, predviđeno je dogovorom o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja, koji su potvrdili predstavnici zemlja članica Evropske unije, a ostaje da tu odluku usvoji još Evropsko vijeće.

"To je još jedan važan korak u cilju zaštite vanjskih granica EU-a", poručio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Valentin Radev.

Ambasadori zemalja članica EU-a potvrdili su sporazum postignut između bugarskog predsjedavanja EU-a i Evropskog parlamenta koji se odnosi na nova pravila za putovanje građana trećih zemlja u šengenski prostor.

Prijava preko interneta
U Evropskom vijeću navode da će se novi sistem primjenjivati na državaljane trećih zemalja koje su oslobođene viza.

"Sistem će se primjenjivati na državljane trećih zemalja koje su oslobođene viznog režima. Oni će prijavom preko interneta morati dobiti ovlaštenje za putovanje prije ulaska u Schengen. Za takvu prijavu podnosilac zahtjeva će plaćati naknadu za putovanje u iznosu od sedam eura", naveli su u Evropskom vijeću.

Sistem ETIAS je predložila Evropska komisija u novembru 2016. godine, a ukoliko se, kako se očekuje, do kraja ove godine dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Vijeća EU-a, novi sistem moga bi stupiti na snagu do 2021. godine.

U Evropskom vijeću navode da će ETIAS omogućiti prethodne provjere i u slučaju potrebe odbiti odobrenje za putovanje državljanima trećih zemalja koji putuju u šengensku zonu.

"To će pomoći u poboljšanju unutrašnje sigurnosti, sprečavanju ilegalne imigracije, zaštite javnog zdravlja i smanjit će kašnjenja na granicama identificiranjem osoba koje mogu predstavljati rizik u nekoj od ovih oblasti prije nego što stignu na vanjske granice", dodaju u Evropskom vijeću.

Dozvola će važiti tri godine
Naglašava se da će dozvola za putovanje važiti tri godine, ili do isteka važnosti putne isprave koja se registrira tokom prijave.

"Informacije dostavljene u svakoj aplikaciji bit će automatski obrađene kroz relevantne baze podataka EU-a i Interpola, kako bi se utvrdilo da li postoje osnove za odbijanje dozvole za putovanje. Ako se ne identificiraju elementi koji zahtijevaju dalju analizu, ovlaštenje za putovanje će biti izdato automatski i brzo. Očekuje se da će to biti slučaj u većini aplikacija", navedeno je u saopćenju Evropskog vijeća.

U slučaju postojanja bilo kakve sumnje, rad na zahtjevu će se prebaciti na ručnu obradu nacionalnih službi država članica.

U tom slučaju za odbijanje ili odobrenje dozvole za putovanje bit će potrebno najviše 96 sati od podnošenja zahtjeva.

Zaštita vanjskih granica Unije
U Bugarskoj, koja predsjedava EU-om, kažu da je potvrdom ambasadora zemalja članica načinjen još jedan korak u zaštiti vanjskih granica EU-a.

"Dogovor je još jedan važan korak u zaštiti vanjskih granica EU-a. Ako znamo ko dolazi u EU prije nego što dođe do granice, bit ćemo u situaciji da efikasnije zaustavimo one koji mogu predstavljati prijetnju našim građanima", poručio je ministar Radev.

U Briselu navode da naredni koraci podrazumijevaju da se nova uredba dostavi Evropskom parlamentu na glasanje, a potom i Evropskom vijeću na usvajanje.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.