Otkriveno: Rohinje masakrirane i pokopane u masovnim grobnicama

01 Feb 2018
444 puta
Foto: Arhiv Foto: Arhiv

Stotine muslimana Rohinja masakrirane su i pokopane u pet masovnih grobnica, pokazuje istraga agencije Associated Press.

Ta novinska agencija objavila je da je na osnovu izjava svjedoka masakra u mijanmarskoj regiji Arakan, satelitskih snimaka i videozapisa zabilježenim mobilnim telefonima utvrđeno da je u selu Dar Pyin, na sjeveru Arakana, pronađeno pet novih masovnih grobnica.

Spomenuto selo u potpunosti je zapaljeno i uništeno, a na videosnimcima svjedoka masakra primijećeno je najmanje 75 tijela.

Prema izjavama očevidaca, u pronađenim masovnim grobnicama nalazi se gotovo 400 tijela, prenosi Anadolija.

Jedan od mještana tog sela koji je izbjegao masakr potvrdio je da je mijanmarska vojska upala u selo i otvorila vatru na civile. Svjedoci navode kako su vidjeli da je vojska ubila stariju ženu s trogodišnjim unukom.

Najugroženija manjina
Također, u izjavama svjedoka navodi se da je vojska mještane okupila na samom ulazu u selo, gdje su pobijeni, a zatim zakopani u tri odvojene masovne grobnice. Naveli su da se dvije grobnice nalaze i pored lokalne škole.

Arakanski muslimani Rohinje već su godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta suočavaju se s novim valom nasilja koje u Arakanu provode mijanmarska vojska i budistički militanti.

Prema podacima Ljekara bez granica, od 25. augusta ubijeno je 6.700 muslimana. Dosad je u susjedni Bangladeš, u regiju Cox’s Bazar, izbjeglo više od 650.000 Rohinja. Računajući i izbjegle u ranijem periodu, u toj bangladeškoj regiji trenutno živi gotovo 900.000 arakanskih muslimana.

Prema podacima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji se zasnivaju na satelitskim snimcima, u regiji je zapaljeno gotovo 350 muslimanskih sela.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.