UN traži izvještaj o silovanjima i ubistvima Rohinja

29 Nov 2017
483 puta

Komisija Ujedinjenih naroda za ženska prava u utorak je od Mijanmara zatražila da unutar šest mjeseci podnese izvještaj o silovanjima i seksualnom zlostavljanju nad Rohinja ženama i djevojčicama koje su izvršile mijanmarske snage sigurnosti u sjevernoj državi Rakhine i mjerama preduzetim za kažnjavanje počinilaca.

Komisija UN-a o eliminaciji diskriminacije nad ženama od mijanmarskih vlasti također traži da iznesu detalje o ženama i djevojčicama ubijenim u sukobima od kako je počeo vojni obračun krajem augusta, javlja Reuters.

Ovo je tek četvrti zahtjev za "posebni izvještaj" koji se traži od neke zemlje od 1982. godine.

"Mi od države tražimo posebni izvještaj kad se dese situacije teških, velikih i sistematskih povreda i kada su ova pitanja relevantna za mandat Komisije. Taj posebni izvještaj također je znak upozorenja", izjavila je za Reuters Nahla Haidar, članica ove komisije.

Ona je dodala da je cilj ovog poteza pomoći mijanmarskim vlastima da "izađu iz tunela ovog nedavnog konflikta, koji je doista unazadio Mijanmar, koji je bio na pravom putu ka demokratizaciji."

U saopćenju Komisije navodi se da su "zatražili informacije koje se tiču slučajeva seksualnog nasilja, uključujući silovanja, koje su nad Rohinja ženama i djevojčicama izvršile državne snage sigurnosti te podatke o broju žena i djevojčica koje su ubijene ili preminule zbog drugih neprirodnih uzroka tokom ove posljednje epidemije nasilja".

Stručnjaci su, također, zatražili informacije o "istragama, hapšenjima, procesuiranjima, sudskim odlukama i osuđujućim presudama izrečenim počiniocima, uključujući pripadnike oružanih snaga koji su proglašeni krivim za takve zločine".

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.