Mugabeov nasljednik danas polaže zakletvu

22 Nov 2017
443 puta

Bivši potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa u srijedu će položiti zakletvu kao šef države, saopćio je sekretar vladajuće stranke ZANU-PF Patrick Chinamasa nakon što je dosadašnji predsjednik Robert Mugabe podnio ostavku.

Šef zastupničke grupe ZANU-PF Lavmor Matuke rekao je za Reuters da će Mnangagwa položiti zakletvu unutar 48 sati od Mugabeove ostavke i da će ostati na mjestu predsjednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, do sljedećih izbora, koji moraju biti održani do septembra 2018.

Mugabe (93) u utorak je podnio ostavku Parlamentu.

On je, kako prenosi AP, izjavio da ostavku podnosi "odmah i dobrovoljno" kako bi imao "lagani prenos moći" nakon 37 godina vladavine.

Ostavku je, kako se navodi, podnio pismeno, a pismo je pročitano pred zastupnicima u Parlamentu, koji su tu informaciju dočekali s oduševljenjem.

'Krokodil' na čelu zemlje
Mugabe je optužen da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć.

Njegova ostavka uslijedila je sedmicu nakon što je vojska preuzela vlast. Mugabe je ranije razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamjenika.

Emmerson Mnangagwa, nemilosrdni politički operativac, zamijenit će Mugabea na čelu Zimbabvea, ali mnogi se pitaju je li on stvarno promjena koja treba državi.

Mnangagwu zovu "Ngwenya" ("Krokodil") zbog političke lukavosti i bezobzirnosti, prenose agencije.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.