SAD: Demokrati slave na lokalnim izborima, porazi za Trumpa

08 Nov 2017
559 puta

Demokratski gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio ponovno je, s velikim brojem glasova, izabran za drugi četverogodišnji mandat, a demokratski kandidat za guvernersku dužnost u Virginiji Ralph Northam pobijedio je u utorak republikanskog suparnika Eda Gillespieja, koji je imao podršku Donalda Trumpa i čija je kampanja bila obilježena populizmom i nacionalizmom, pišu američki mediji.

De Blasio, koji se predstavlja kao zaštitnik Njujorčana od politike Donalda Trumpa, nadmoćno je pobijedio sa 64,7 posto glasova, a njegova republikanska suparnica Nicole Malliotakis osvojila je 29,5 posto nakon prebrojavanja 83 posto listića u najvećem američkom gradu.

Napad na Trumpa
Oštro je napadao Trumpa zbog mjera prema imigrantima, muslimanima i ilegalnim useljenicima, prenosi Hina.

Malliotakis je kritizirala De Blasia zbog toga što nije htio sarađivati sa saveznim službama u potrazi za osobama bez ličnih dokumenata.

U drugoj saveznoj državi, New Jerseyju, demokratski kandidat Phil Murphy lako je pobijedio te će zamijeniti republikanskog guvernera na odlasku Chrisa Christieja, koji je dugo bio Trumpov blizak saveznik.

Po rezultatima nakon obrade 60 posto glasačkih listića, Northam je osvojio gotovo 52 posto glasova, a republikanac 47 posto.

Skretanje udesno
Gillespie se na terenu nije javno pokazivao sa stanarom Bijele kuće, ali je taj čelnik Republikanske stranke, kojom je predsjedao, skrenuo udesno postavivši u središte svojih govora temu ilegalnog useljavanja, kriminala i konfederacijskih spomenika.

Predsjednik ga je podržavao porukama, ali nije išao na teren.

No, zato su demokrati od izbora napravili pitanje časti, tačno godinu nakon poraza Hillary Clinton. Bivši predsjednik Barack Obama lično se uključio u kampanju.

"Strah, podjele i mržnja neće proći", komentirao je demokratski guverner na odlasku Terry McAuliffe u utorak uoči objave rezultata.

Guverner vrši izvršnu vlast u američkim saveznim državama i ima ovlasti na ekonomskom, poreznom i prosvjetnom polju te u policiji. Odobrava zakone koje glasanjem donosi lokalni parlament.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.