Ne prestaje drama arakanskih muslimana: Stotine hiljada spas pronalazi u neuslovnim kampovima

11 Okt 2017
442 puta

Više od 519.000 arakanskih muslimana izbjeglo je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš od početka novog vala nasilja 25. augusta do sada, javlja Anadolu Agency (AA).

Pretpostavlja se da je do sada ubijeno najmanje 3.000 civila, a desetine hiljada pokušavaju spas pronaći u Bangladešu.

Na "putu spasa" mnogi izgube živote ili prolaze kroz dramu hodajući kroz blato, vodu i neuslovna područja.

U izvještaju Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) potvrđeno je da je od kraja augusta do danas broj onih koji su uspjeli doći do Bangladeša dosegao 519.000.

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Joel Millman ranije je izjavio da u arakanskom gradu Buthidaungu na prelazak u Cox's Bazar u Bangladešu čeka oko 100.000 arakanskih muslimana.

Iz UNICEF-a i Vlade Bangladeša saopćeno je da se među onima koji su stigli u tu zemlju nalazi 60 posto djece. Tokom pokušaja prelaska iz Arakana u Bangladeš preko rijeke Naf često dolazi do pomorskih nesreća sa smrtnim ishodom. Podaci govore da je od augusta u ovim nesrećama smrtno stradalo više od 100 arakanskih muslimana.

Oni koji se odlučuju na prelazak preko planinskih područja danima pješače i u Bangladeš stižu bolesni i iscrpljeni.

Samo i kampovima u Cox's Bazaru, prema posljednjim informacijama, nalazi se više od 900.000 civila iz Arakana. Prema podacima zdravstvenih radnika, među onima koji se nalaze u Bangladešu nalazi se i 18.523 trudnice i više od 42.000 djece koji su suočeni sa teškim zdravstvenim problemima.

Najveći problem je nedovoljna ishrana djece u kampovima u kojima su smješteni.

Vojska Mijanmara i budisti nastavljaju sa paljenjem muslimanskih sela na tom području. U proteklim sedmicama porušeno je i zapaljeno najmanje 200 sela arakanskih muslimana.

Ministar vanjskih poslova Bangladeša Hasan Mahmoud Ali potvrdio je da su do sada ubijene najmanje 3.000 arakasnkih muslimana. Međutim, mijanmarska vlast ne dozvoljava pristup tom području pa ne postoje tačni podaci o broju mrtvih.

Nije dozvoljen ni ulazak humanitarne pomoći nevladinih organizacija na to područje. Zbog toga se civili na tom području suočavaju sa glađu.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već mjesecima se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.