Članice VS UN-a podijeljene u vezi s pitanjem rješavanja krize u Mijanmaru

29 Sep 2017
377 puta

Prvi otvoreni sastanak Vijeća sigurnosti o Mijanmaru u posljednjih osam godina otkrio je duboke podjele ovog tijela Ujedinjenih nacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kina i Rusija podržale su Vladu Mijanmara, dok su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska zatražile prestanak etničkog čišćenja tamošnje muslimanske manjine Rohingya.

Američka ambasadorka Nikki Haley u četvrtak je kazala da Vijeće sigurnosti mora razmotriti akciju protiv “snaga bezbjednosti koje su umiješane u zlostavljanje i podsticanje mržnje prema svojim sugrađanima“. Ona je pozvala sve zemlje da obustave snabdijevanje oružjem mijanmarske vojske.

Međutim, izgledi da će Vijeće sigurnosti imati snažan odgovor na mijanmarsku krizu propali su pošto su Kina i Rusija podržale pristup tamošnje vlade za suzbijanje krize.

Vassily Nebenzia, ruski ambasador u UN-u, upozorio je da “pretjerani pritisak“ na Vladu Mijanmara “može samo pogoršati situaciju u toj zemlji i regionu“.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.