IOM: U Bangladeš od 25. augusta izbjeglo 480.000 mijanmarskih muslimana

27 Sep 2017
393 puta

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Joel Millman saopćio je da je od početka novog vala nasilja od 25. augusta do sada iz Mijanmara u susjedni Bangladeš izbjeglo najmanje 480.000 arakanskih muslimana, javlja Anadolu Ageny (AA).

Millman je za AA kazao da ugroženi arakanski muslimani i dalje bježe ka kampovima u blizini bangladeškog grada Cox's Bazar.

Ranije jutros glasnogovornik Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) Christophe Boulierac je saopćio da je u Bangladeš do sada izbjeglo najmanje 436.000 arakanskih muslimana.

Na upit kako je moguće da se u samo nekoliko sati u tolikoj mjeri razlikuju podaci o broju pristiglih izbjeglica u Bangladeš, Millman je kazao da je do toga najvjerovatnije došlo jer su podaci o nekoliko desetina hiljada novoregistriranih izbjeglica sa zakašnjenjem stigli u bazu podataka koja je korištena za jutrošnje saopćenje.

Arakanski muslimani, Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Šef bangladeške diplomacije Abul Hasan Mahmood, izjavio je da su najmanje 3.000 muslimana ubijene od 25. augusta do danas.

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.