Zajednička poruka iz Rijada: Sankcije prema Kataru se nastavljaju

12 Jul 2017
890 puta

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein poručili su da će uvedene sankcije i blokada Katara trajati sve dok vlasti te zemlje ne ispune sve zahtjeve koje su vlasti tih zaljevskih zemalja postavile, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlasti četiri zaljevske zemlje u zajedničkoj izjavi su istakle da su zahtjevi koje su postavili Kataru opravdani u kontekstu efikasnije borbe protiv terorizma i uspostave sigurnosti u regiji.

Katar je pod potpunom blokadom pomenute četiri zemlje koje ga terete za podršku terorizmu, a što zvanična Doha negira i naziva neutemeljenim tvrdnjama.

Katar negira i dio optužbi u vezi sa navodnim miješanjem u unutrašnje poslove zemalja u regiji, a prosaudijski blok je sinoć poručio kako će vlastima Katara vjerovati tek kada bude uspostavljen strogi mehanizam nadzora.

Američki državni sekretar jučer se u Dohi sastao sa katarskim zvaničnicima, a danas će se u Rijadu sastati i sa šefovima diplomacija prosaudijskog bloka i razgovarati o aktuelnoj krizi u Zaljevu.

Prosaudijski blok je prekinuo odnose i blokirao Katar početkom juna, a naknadno je vlastima Katara dostavljena lista zahtjeva u kojoj se od Dohe, između ostalog, traži zatvaranje turske vojne baze u Kataru, zatvaranje medijske mreže Al Jazeera i prekid saradnje sa Iranom.

Katar je posredstvom Kuvajta dostavio zvanični odgovor na te zahtjeve. Sadržaj odgovora nije otkriven, a zvaničnici Dohe su poručili da neće prihvatiti nikakve zahtjeve koji se kose sa međunarodnim pravom i normama.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.