EU postavila rok Poljskoj i Mađarskoj da prihvate izbjeglice

17 Maj 2017
749 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Evropska unija (EU) je postavila rok Poljskoj i Mađarskoj da do juna ove godine počnu prihvatati izbjeglice od Italije i Grčke, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos je danas kazao novinarima da će, ukoliko ne budu poštovale odluku Brisela, ove dvije zemlje biti sankcionisane.

“Pozivam Poljsku i Mađarsku, koje nisu primile nijednu osobu do sada, da konačno odmah počnu s time”, izjavio je Avramopoulos.

Dodao je da postoje mehanizmi prema kojima bi Poljska i Mađarska mogle biti kažnjene.

“Ukoliko ništa ne poduzmu prije narednog izvještaja Evropske komisije u junu, Komisija neće oklijevati da upotrijebi svoja ovlaštenja na osnovu potpisanih ugovora i pokrene prekršajne procedure”, rekao je Avramopoulos.

Više od 45.000 osoba samo ove godine je stiglo do Italije čamcima iz Sjeverne Afrike, što je za 40 posto više u poređenju sa istim periodom 2016. godine.

Mađarska i Slovačka na Europskom sudu pravde osporavaju kvote EU-a za migrante, tvrdeći da je takva raspodjela među državama članicama nezakonita.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.