A.A.

A.A.

Mirza Mujkanović, uspješni Bosanac koji živi u gradu Gelzekirchen u Njemačkoj, primjer je koji potvrđuju da naša dijaspora ne zaboravlja svoju domovinu. Ovaj Maglajlija nije zaboravio svoj rodni grad, ni svoje sugrađane kojima je potrebna pomoć. Tako je njegova firma „SIMM-BAU“ Narodnoj kuhinji Regionalnog odbora „Merhameta“ u Maglaju donirala brašno za cijelu 2018. godinu.

Time je, prema riječima direktorice Regionalnog odbora „Merhameta“ Maglaj Sanele Omerović, Mirza Mujkanović umnogome pomogao rad „Merhametove“ Narodne kuhinje i njene korisnike, socijalno ugrožene građane Maglaja.

Zanimljiva je životna storija Mirze Mujkanovića. Tokom agresije na BiH, sa nepunih 17 godina se dobrovoljno prijavio u redove Armije BiH, kao tada najmlađi borac. Odmah, s početkom agresije na Maglaj, prijavio se u dobrovoljce i učestvovao u najtežim btikama. Nakon godinu ratovanja, završio je u Maglajske DIV-ove gdje je, nakon tri-četiri mjesece, teže ranjen u glavu, koljeno i masno tkivo. Transportovan je u Zenicu, gdje je bio u komi nekoliko dana. Nakon prilično uspješne operacije, morao je nastaviti liječenje van zemlje.

- Nudili su mi Norvešku, Dansku, Švedsku i Njemačku, ali ja sam se odlučio da odem na liječenje u Hrvatsku, kako bih bio što bliže povratku u Bosnu i kako bih se što prije ponovo priključio u odbranu Maglaja. Međutim, to mi se nije ostvarilo jer je tog dana kada sam otišao iz Bosne u Rijeku započeo rat Hrvata protiv Muslimana, tako da se ja nisam mogao više vratiti u Bosnu i, kao ranjeni pripadnik Armije BiH, morao sam što prije napustiti Hrvatsku. Nakon toga, odlučio sam da svoje liječenje nastavim u Hrvatskoj - priča nam Mirza.

(merhamet.ba)

Gorivo u Bosni i Hercegovini skuplje je nego u Austriji, zemlji visokog životnog standarda i s prosječnim primanjima koja su višestruko veća od ovdašnjih.
 

Kada se pretvori iz eura u marke, cijena dizela u ovoj zemlji jučer se na pumpama kretala od 2,04 KM do maksimalnih 2,24 KM, a benzina od 2,14 do 2,25 KM po litru. U pitanju su podaci austrijskog auto-moto saveza za pokrajinu Beč.

Sa druge strane, litar dizela jučer je u BiH koštao od 2,10 do 2,30 KM, a benzina od 2,10 do 2,26 KM, što pokazuje kako su cijene veće, ili u najboljem slučaju iste kao u Austriji.

Međutim, ono što se u velikoj mjeri razlikuje su visina plate koja se zarađuje u ovoj srednjoevropskoj zemlji u odnosu na BiH.

Prema posljednjim podacima, prosječna neto plata u Austriji iznosi 2.009 eura, a u BiH tek 439 eura.

“Svjedoci smo da su akcize uvedene olako, gdje niko nije razmišljao o potrošačima i o tome da li će to oni moći iznijeti, a u pitanju je proizvod koji moraju koristiti kako bi mogli normalno funkcionisati u svakodnevnom životu. Slično je i kod drugih ekonomskih usluga”, kaže Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banja Luke.

Domaći potrošači jedinu utjehu mogu da traže u činjenici da je gorivo u BiH zajedno s onim u Makedoniji i dalje najjeftinije u regionu.

Podsjećamo, građani BiH od 1. februara ove godine plaćaju skuplje gorivo s obzirom na to da je tada na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno da se putarina povećava za 0,15 KM po litru derivata plus PDV. Povećana je i akciza na lož-ulje sa 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvedena je i akciza od 0,30 KM na biogoriva i biotečnosti. 


(source.ba/Admir Oručević)

Općina Tešanj počela je pripremu Programa novčanih poticaja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2018. godini.
U cilju izrade što kvalitetnijeg Programa, pozivamo sve zainteresovane da nam svoje prijedloge i sugestije dostave u pisanoj formi poštom, putem mail-a ili da ih iznesu na javnoj raspravi koja će se održati u utorak 27. februra 2018. godine u 11.00 sati u sali Općinskog vijeća Tešanj.
Pozivamo vas da svojim učešćem na javnoj raspravi date doprinos donošenju što kvalitetnijeg Program za 2018. godinu, a osnov za raspravu bit će Program novčanih poticaja za 2017 godinu koji možete pogledati ovdje

Crne prognoze su se ostvarile, BiH je postala nezaobilazna stanica na migrantskoj ruti državljana Sirije, Pakistana, Alžira, Afganistana, Tunisa, Libije, Palestine, Maraoka.

Koliko se državljana tih i sličnih zemalja trenutno nalazi na prostoru BiH, niko sa sigurnošću ne može reći. Ali kako broj nije zanemariv, potvrđuju informacije iz Sarajeva, Bihaća i Cazina.

Mlađi muškarci

Nekoliko grupa migranata iz Sirije i Afganistana već noćima spava pod otvorenim nebom na području Sarajevskog kantona. Iako ima i žena i djece, uglavnom je riječ o muškarcima između 16 i 25 godina, što potvrđuju i pozivi određenih organizacija za pomoć u odjeći i obući upravo za te kategorije.

Neki su smješteni i u kuće pa ih je samo u jednoj od njih na području Ilidže 36, a neki su tu već 45 dana.

Nekoliko desetaka migranata “zaglavilo” je posljednjih dana u Velikoj Kladuši, a utočište od hladnih zimskih noći potražili su u džamijama.

U gradskoj džamiji u Velikoj Kladuši početkom ovoga mjeseca samo u sedam noći prespavalo je više od 50 migranata, potvrdio je to imam Muamer ef. Ćatić.

Objekti Islamske zajednice u BiH su pod sve većim pritiskom migranata koji preko BiH pokušavaju proći prema EU, upozorili su u iz IZ-a u Sarajevu pozvavši vlasti da se ozbiljnije suoče s problemom ilegalnih migracija i preuzmu svoj dio odgovornosti.

Iz IZ-a su reagirali nakon što se proteklih dana ispostavilo kako sve veći broj ilegalnih migranata traži utočište u džamijama, posebno u sjeverozapadnom dijelu zemlje, preko kojeg pokušavaju doći do EU.

Različite rute

Granična policija je već u prvim danima 2018. zabilježila rapidno povećanje broja ilegalnih migranata. Njih 458 ilegalno je ušlo u BiH u 2018., dok su tokom cijele 2017. ušla 754.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH kazali su za Klix.ba kako su u 2018. uspjeli obraditi više od 500 migranata.

“Sigurno je puno više onih koji su ilegalno ušli u BiH, no nisu se prijavili ili ih Granična policija nije uhvatila. Protekla tri mjeseca s GP-om radimo na terenu gdje su zabilježene povećane migracije. Mogu reći kako posljednjih 15 dana bilježimo povećan priljev ilegalnih migranata”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Dodao je kako iz svakodnevnog razgovora s migrantima može zaključiti da oni ne dolaze u BiH kao obećanu zemlju, već je koriste kao tranzitno područje prema zemljama EU.

“Oni se zadrže u BiH dvije-tri noći i zatim nastave put prema drugim zemljama. Neki su pokušavali preko Srbije i Mađarske ući u EU pa, kad nisu uspjeli, vratili su se te iz Srbije ušli u Crnu Goru, a onda u BiH. Neki su direktno iz Srbije ušli u BiH pa se onda preko Hrvatske žele domoći EU”, objašnjava Ujić.

Direktor GP BiH Zoran Galić u ponedjeljak je kazao kako nedostatak policijskih službenika otežava kontrolu bh. granice.

Upozorio je kako se broj ilegalnih migranata rapidno povećava i već bi u prva dva mjeseca ove godine mogao dosegnuti broj iz cijele prošle godine.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH upozoravaju da su građani i nevladine organizacije dužni njima ili najbližoj policijskoj upravi prijaviti ako uoče migrante.

(Tuzlanski.ba)

Agencija za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona u ovoj godini trebala bi da pokrene proces privatizacije nekoliko komercijalnih preduzeća.

Među njima su “Nova Trgovina” iz Žepče s 99 postotnim državnim kapitalom, “Natron Maglaj” s državnim kapitalom od 67 posto te i dva zenička preduzeća “RMK Promet Zenica”, koje je u 60 postotnom državnom vlasništvu, te “ŽGP Zenica”, gdje državni kapital iznosi više od 29 posto.

Prema podacima Agencije za privatizaciju ZDK, koja vodi registar svih preduzeća za privatizaciju, na području Zeničko-dobojskog kantona trebalo bi da se izvrši i privatizacija pet veterinarskih stanica, te 22 javna komunalna preduzeća, koja bi se trebala privatizirati prema posebnim uslovima u skladu sa Zakonom o privatizaciji FBiH.

(fokus.ba)

Jedinstveni matični broj građana i kopije ličnih dokumenata, prije svega ličnih karata, najviše se zloupotrebljavaju od svih ličnih podataka u BiH.

Podaci su to Agencije za zaštitu ličnih podataka koje su predstavili povodom 28. januara, evropskog Dana zaštite ličnih podataka. Agencija je u prošloj godini zaprimila 96 prigovora građana, na zloupotrebu ličnih podataka, a izdala je 15 prekršajnih naloga, više nego prethodnih godina.

Zaprijećena kazna za zloupotrebu ličnih podataka kreće se od 100 do 100 hiljada maraka, a u prošloj godini izdata je najveća kazna u iznosu od 10 hiljada maraka. Najviše prekršajnih naloga izdato je bankama, zato što građanima prilikom plaćanja računa traže matični broj.

Zabilježeni su i slučajevi zloupotrebe ličnih podataka gdje su škole stranih jezika potpuno neosnovano i bespotrebno od klijenata tražile matični broj i kopiju lične karte, a isto se dešavalo čak i prilikom kupovine karata za fudbalske utakmice.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka ističu da nisu zadovoljni ni formalnim niti faktičkim stanjem u ovoj oblasti. Ističu i poteškoće s kojima se suočavaju u radu, prije svega manjkom zaposlenih. Najbolje to ilustruje podatak da u Odsjeku za prigovore u Agenciji nema niti jedne zasposlene osobe.

Prema riječima Ante Borasa, zamjenika direktora Agencije, za dvije godine u ovoj Agenciji nije zaposlena nijedna osoba, a nekoliko osoba je napustilo Agenciju. Boras kaže da je 45 radnika predviđeno da radi u Agenciji, a trenutno je zaposleno samo 25 radnika.

(zenicablog.com)

Povoljni stambeni krediti za mlade u Federaciji BiH mogli bi biti dostupni već od ovog ožujka, piše današnje bh. izdanje Večernjeg lista.

Kako se navodi, Vlada Federacija BiH i Union banka u državnom vlasništvu planiraju izdvojiti po 10 miliona maraka za tu kreditnu liniju.

– Rade se posljednje dorade odluke i ta kreditna linija uskoro će biti dostupna mladim ljudima. Ovim projektom Vlada FBiH želi poslati poruku kako želi pomoći mladima ostati u BiH te tu živjeti i raditi – izjavila je za Večernjak federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Za pojedini stambeni kredit moći će se dobiti do 150.000 maraka. Rok otplate je do 20 godina, a fiksna kamatna stopa iznosit će 2,99 posto.

Kredite će moći uzimati mladi do 40 godina starosti. Oni mlađi od 35 godina neće morati plaćati naknadu za odobravanje kredita, dok će troškovi obrade biti naplaćeni osobama od 35 do 40 godina starosti.

Kako najavljuju iz federalne vlade krediti će se ravnomjerno distribuirati diljem Federacije BiH.

Kantonalna bolnica u Zenici u martu ove godine kreće u opsežan proces akreditacije Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ). Iz menadžmenta ove Ustanove kažu da u početak akreditiranja svih odjela ulaze organizaciono spremni te da će im u tome dodatno pomoći iskustvo Odjela za ginekologiju i porodiljstvo koji u procesu reakreditacije “Bolnica-Prijatelj beba” nakon okončanja akreditacionog ciklusa od tri godine. Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo posjetio je KB Zenica gdje su ga direktor ove Ustanove doc. dr. med. sci. prim Rasim Skomorac i prim. dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove upoznali sa trenutnim stanjem i pripremama za početak procesa akreditacije.

Direktor KBZ doc. dr. med. sci. prim Rasim Skomorac kaže kako je proces akreditacije veomabitan i jedan je od dva prioriteta u razvoju ove Ustanove kojise međusobno isprepliću i podržavaju.

“Kroz proces akreditacije usluge ćemo dići na viši nivo i približiti se cilju da budemo univerzitetska bolnica i bolnica po standardima AKAZ-a. Do sada smo imali podršku osnivača i vjerujemo da će ona biti nastavljena a sve u korist naših krajnjih korisnika – pacijenata. S rastom kvaliteta raste i jedan pozitivan pritisak mladih stručnjaka koji žele da se ovdje unapređuju pa smo uz akreditiranje krenuli i u odgovoran proces razvijanja tercijarnih usluga ka osnivanju medicinskog fakulteta i dobijanja statusa univerzitetske bolnice. Želja nam je da uz tri univerzitetska centra uFBiH kao tri stuba, tri noge, postanemo četvrta i doprinesemo kvalitetu zdravstvenog sistema ucjelini”, kazao je na sastanku direktor KBZ doc. dr. med. sci. prim Rasim Skomorac dodajući kako je posebno ponosan na pozitivne rezultate u poslovanju:

“Sve to rezultat je jednog domaćinskog i racionalnog poslovanja koje ne ide na uštrb pacijenata nakojima se ne smije štediti”, kazao je doc. dr. med. sci. prim Skomorac.

“Iskustva s Odjela za ginekologiju i porodiljstvo su pozitivna, i želja nam je da na sve odjele uvedemo akreditacijske standarde sigurnosti i kvaliteta koji će našu uslugu podići na viši nivo. Protekli period uz kontinuirano unapređenje usluga iskoristili smo i za organizacione pripreme, osnovana je Služba za organizaciju, standardizaciju i poboljšanje kvaliteta, i na svakom odjelu ćemo educirati po jednog uposlenika koji će bitisponaizmeđu tog odjela i Službe, jer nakon što se akreditacijski standardi uvedu, njih treba i održavati i dodatno unapređivati. Standardi će dodatnounaprijediti usluge za pacijente, ali i olakšati rad uposlenicima i dodatno ih zaštititi na radu”, kazao je prim. dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora KBZ za medicinske poslove.

Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo iskazao je zadovoljstvo skorim početkom akreditacije u KBZ Zenica dodajući kako je taj proces od velikog značaja za svakog pacijenta, ali i za zdravstvo u Kantonu i FBiH.

“Drago mi je da ulazite u ovaj proces, da ste ušli u reakreditaciju “Bolnica-Prijatelj beba” i vjerujem da ćete tokom procesa u koji ulazite imati podršku kolegica i kolega s Odjela za ginekologiju i porodiljstvo koji imaju to iskustvo. Sve više je zdravstvenih ustanova koje se uključuju u ovaj proces, Zenica je središte Kantona i prirodnoje da svi prate šta se ovdje dešava. U Zenici radimo s porodičnom medicinom, akreditirali smo Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, Zavod za medicinu rada je uključen, radimo u Tešnju, u Visokom i u drugim dijelovima Kantona i FBiH i uvođenje standarda sigurnosti i kvaliteta je u ekspanziji u interesu svakog pacijenta i medicinskog djelatnika”, kazaoje doc.dr. Novo.

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) članica je Međunarodne organizacije za akreditaciju – ISQua i trenutno je u procesu akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu kod ove Organizacije.

Danas u Bosni veći dio dana oblačno. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći postepeno razvedravanje. U Hercegovini uglavnom sunčano. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Tokom noći na petak u Bosni vjetar mijenja smjer na jugo. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C. 

U petak, 16.02.2018., dio prijepodneva magla ili niska naoblaka po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne. U većem dijelu zemlje sunčano. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. U Bosni je izgledno slabo jugo prije podne, koje će u poslijepodnevnim satima promijenuti smjer na sjever. U Hercegovini vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -9 i -4°C, na jugu zemlje do 2°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

 

U subotu, 17.02.2018., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U noći na nedjelju se očekuje slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0°C, na jugu do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.

 

U nedjelju, 18.02.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno. Prije podne u Bosni će većinom padati kiša, na planinama snijeg. Od sredine dana prognozira se opadanje temperature zraka i kiša će prvo u Krajini preći u snijeg i postepeno do kraja dana u cijeloj Bosni kiša će preći u snijeg. U Hercegovini slaba kiša prije podne. Prognozirana je količina padavina između 5 i 15 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 3°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C.

 

U ponedjeljak, 19.02.2018., u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni sa snijegom ili susnježicom. U Hercegovini kiša. Padavine nisu obilne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 1°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 7 do 10°C.

Konačnu listu općinskih stipendista možete pogledati ovdje

Rok za žalbe na konačnu listu je 8 dana od dana objavljivanja.

Napomena: Studenti koji se nalaze na konačnoj listi Ministarstva za boračka pitanja uslovno su izostavljeni sa konačne liste općinskih stipendista. Nakon okončanja postupka putem Ministarstva za boračka pitanja, svim studentima koji ne ostvare stipendiju putem BIZ-a, a prijavljeni su i ispunjavaju uslove Konkursa za općinske stipendije, bit će naknadno omogućeno potpisivanje ugovora o stipendiranju putem Općine, kako se ne bi narušila pravila konkursa i kriterija za dodjelu općinskih stipendija.


KOMISIJA

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.