Hrvatska razmatra uvođenje neradne nedjelje

24 Feb 2023
355 puta

Vlada Hrvatske uputila je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o trgovini, prema kojem bi trgovine nedjeljom bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tokom kojih bi radili.

Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 1. jula, rekao je ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović.

Prema prijedlogu, trgovac samostalno određuje kojih 16 nedjelja u godini su radne.

U sedmici u kojima je nedjelja radna, najveći dopušteni fond sati uvećava se za 15 sati, što čini maksimalno dopuštenih 105 radnih sati sedmično od ponedjeljka do nedjelje, prenose hrvatski mediji.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će se radno vrijeme u trgovini regulisati na način da su trgovine zatvorene nedjeljom i onda kada su praznici, a sedmični maksimalni iznos radnih sati koje trgovac samostalno raspoređuje od ponedjeljka do subote određen je u trajanju od 90 sati.

Prijedlog je izmijenjen u odnosu na prvo čitanje tako što su napravljeni neki izuzeci koji uobičajeno rade nedjeljom i praznicima zbog specifičnosti, kao što su na primjer pekare, zatim prodajni objekti koji su dio željezničkih i autobuskih stanica ili aerodroma i trajektnih luka, benzinskih stanica, bolnica, hotela i drugih.

Takođe, izuzeci se odnose i na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

(N.N.)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.