Od ponedjeljka karantin u Sloveniji sedam dana

07 Jan 2022
1018 puta

U Sloveniji je u četvrtak potvrđeno više od 4.000 novozaraženih koronavirusom, a kako je navedeno od ponedjeljka karantin će biti smanjena na sedam dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima u Sloveniji je potvrđeno 4.066 zaraženih, odnosno više od 2.000 više nego prethodnog četvrtka, kada je potvrđeno 1.898 zaraženih.

Vlada je jučer proširila niz izuzeća od kućnog karantina. Karantin nakon visokorizičnog kontakta neće zahtijevati vakcinaciju dopunskom dozom, osobe koje su oboljele od Covid-19 prije manje od 45 dana i potpuno vakcinisane osobe koje su oboljele od covida prije ili poslije.

Ministar zdravlja Slovenije Janez Poklukar objasnio je da je Visoka škola epidemiologa NIJZ-a predložila da se kućni karantin smanji sa deset na sedam dana u slučaju rizičnog kontakta. Vlada to nije napisala u uredbi, jer, prema riječima ministra, "to proizilazi iz preporuka epidemiološke struke koje će se po ovom protokolu primjenjivati ​​u ponedjeljak".

Predstavnici NIJZ-a će na današnjoj konferenciji za novinare obrazložiti stručne osnove za ovu odluku.

Kako je objasnio Poklukar, epidemiolozi su utvrdili da se u 94,6 posto slučajeva infekcije pojave u roku od sedam dana, pa bi karantin mogao prestati bez dodatnog testiranja.

Izuzeće od karantina ispunjavaju i pacijenti sa pozitivnim PCR testom, koji su dva puta vakcinisani Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kineskom vakcinom Sinovac Biotech i Sinopharm, indijskom vakcinom iz Rusije ili Bharat Sputnik vakcinom. Izuzetak se odnosi i na pacijente koji su jednom vakcinisani Janssen vakcinom kompanije Johnson & Johnson.

Uredba će stupiti na snagu u ponedjeljak, 10. januara.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.