Slovenija: Nevakcinisani će plaćati bolničke troškove?

02 Dec 2021
1282 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

U Sloveniji, koja ovih dana bilježi pad epidemioloških trendova u pandemiji koronavirusa, ali ima i dalje vrlo opterećen zdravstveni sistem, razmišljaju o svojevrsnoj novčanoj penalizaciji onih koji nisu vakcinisani, a završe u bolnici zbog COVID-19. To je u razgovoru za Slovenski radio potvrdila Bojana Beović, glavna infektologinja u vladinom savjetu za epidemiju, te predsjednica Ljekarske komore.
 
Uvjet za rad
- Na jednoj su strani oni koji su bili odgovorni i vakcinisali se, a na drugoj oni koji se ne žele vakcinisati, a unatoč tomu uživaju sve beneficije - kazala je Beović, dodavši da zato dolaze inicijative da nevakcinisani koji završe u bolnici plate dodatnu participaciju, odnosni dio troškova svog liječenja.

- Mislim da bi participacija za nevakcinisane bila pravedno rješenje - kazala je Beović.

Ona se ne zalaže za uvođenje obvezno vakcinisanje jer smatra da bi to imalo suprotan učinak i izazvalo javno protivljenje vakcinaciji.

- Obavezna vakcinacija u Sloveniji bi bilo moguće samo ako se o tome osigura opći društveni konsenzus, možda čak putem referenduma - navela je Beović.

Dodala je kako smatra da bi svojim zaposlenicima neki poslodavci trebali odrediti vakcinisanost kao uvjet za rad, ali samo ako za to postoje zakonske mogućnosti.

Konačna odluka
Slovenska vlada donijela je prije dva mjeseca odluku o obveznoj vakcinaciji protiv COVID-19 za zaposlene u državnoj upravi, ali ju je, do konačne ocjene o tome je li to u skladu s ustavom, suspendirao ustavni sud koji će ovih dana o tome donijeti konačnu odluku.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno više od 2.100 novih zaraza koronavirusom, oko 500 manje u odnosu na stanje prije sedam dana, a i drugi epidemiološki indikatori su u silaznoj putanji. Broj hospitaliziranih još nije počeo padati, ali se smatra da je dosegnuo vrhunac.

(avaz.ba)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.