Slovenija uskoro uvodi elektroničke vinjete

28 Okt 2021
1342 puta

Slovenija će uskoro uvesti elektroničke vinjete. Kao i dosadašnje vinjete vlasnicima vozila, omogućavaju da se voze po svim autocestama u zemlji.

E-vinjete bi se uvele od 1. decembra i to one godišnje i polugodišnje (samo za motocikle) dok će one mjesečne i sedmične biti uvedene 1. februara 2022.

Vinjete će se kupovati online ili korištenjem mobilne aplikacije i u njoj će se povezivati s registarskom oznakom automobila ili pak na mjestima gdje su se i dosad kupovale vinjete, dakle recimo na benzinskim stanicama.

Cijene vinjeta ostaju iste dakle:- e-vinjeta 2A (automobili i kamp prikolice): – godišnja – 110 eura, mjesečna – 30 eura, sedmična – 15 eura;

– e-vinjeta 2B (kombiji): godišnja – 220 eura, mjesečna – 60 eura, sedmična – 30 eura;
– e-vinjeta za motocikle: godišnja – 55 eura, polugodišnja – 30 eura, sedmična – 7,5 eura.

Jedina značajnija promjena je za godišnju vinjeta koja je dosad vrijedila od 1. decembra prošle godine do 31. januara sljedeće godine, pišu Slovenskenovice.si. Ona će sada vrijediti 12 mjeseci od datuma koji sam vlasnik vozila odabere.

Prilikom kupnje e-vinjete korisnik će dobiti potvrdu i račun i bilo bi dobro da ih zadrži kod sebe, ali nije obavezao da ih ima u vozilu. Kontrola će se također izvoditi elektronički pa će vinjete kontrolirati posebne kamere koje će učitavati registarske oznake vozila na autocesti i uspoređivati ih s bazom podataka.

S obzirom na to da sustav u početku neće biti povezan s drugim državama, državljani drugih zemalja zbog toga će na odmorištima i prilikom ulaska ili izlaska s autoceste biti kontrolirani kamerom, a odmah i zaustavljeni ako nemaju vinjetu.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.