Sarajevo, Beograd i Zagreb jutros među najzagađenijim gradovima svijeta

27 Okt 2021
923 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Sarajevo, Zagreb i Beograd jutros su na listi najzagađenijih velikih i glavnih gradova na svijetu, podaci su portala IQAir, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo je na trećem mjestu na listi najzagađenijih gradova jutros, a kvalitet zraka u glavnom gradu BiH ocijenjen je kao "nezdrav”, sa indeksom kvaliteta zraka od 161.

Glavni grad Hrvatske je na petom mjestu na listi najzagađenijih gradova jutros, s indeksom kvalitete zraka od 157. Isti indeks kvaliteta zdravlja zabilježen je i u Beogradu i ocijenjen je kao "nezdrav".

Na vrhu liste trenutno se nalazi Karachi (Pakistan) čiji indeks kvaliteta iznosi 181, a ovaj grad prati New Delhi (Indija) s indeksom od 180.

Švicarski IQAir ima više od 10.000 mjernih stanica širom svijeta i prikazuje mape kvalitete zraka širom svijeta.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u BiH gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.