U Hrvatskoj “intenzivno razgovaraju” o trećoj dozi vakcine

27 Avg 2021
197 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Hrvatska je ostala u narandžastoj zoni na evropskoj korona-karti.

Narandžasta boja znači da druge zemlje neće uvoditi ograničenja za sve svoje sugrađane koji se vraćaju s godišnjih odmora. Postojeće covid-mjere u Hrvatskoj ističu za nekoliko dana, a tamošnji ih Štab zasad nema namjeru mijenjati.

“Ono što je važno naglasiti – mi imamo najpovoljniju situaciju od svih turističkih zemalja Evrope, ali i mnogih drugih. Mi u ovom trenutku ne planiramo nove mjere, ove postojeće će se produžiti do 15. septembra. Mi razmišljamo dalje o široj upotrebi covid-potvrda”, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak za Novu TV.

Očekivanja su da četvrti val neće dugo trajati i neće biti velikog rasta broja novozaraženih. Hoće li se potvrde uvoditi za svakodnevni život?

“Nismo razmišljali da ih uvedemo za šoping-centre, dućane, kafiće, restorane… Ali opcija ostaje otvorena.”

Također, razmišlja se da covid-potvrde budu iskorištene i u zdravstvenom sektoru i sektoru socijale.

“Kao što radnici ne bi trebali zaraziti pacijente, tako pacijenti ne bi trebali zaraziti radnike”, rekao je Capak.

Razmišlja se i o ograničenju upotrebe testiranja.

“U jednom momentu treba prekinuti s besplatnim testiranjima asimptomatskih, kao stimulaciju vakcinisanja”, objasnio je.

Vakcinacija u školama

“Mi svakako podržavamo vakcinaciju djece od 12 do 18 godina – što sad imamo mogućnost s Pfizerom, a uskoro ćemo imati i s Modernom”, izjavio je Capak.

Trenutno razgovaraju o tome da se djeca završnih razreda srednjih škola najprije vakcinišu, a onda i srednje škole u kojima zbog prirode posla dolazi do kontakta s više ljudi – medicinske, ugostiteljske škole…

“Mi pozivamo i sve druge koji žele da dođu na vakcinaciju skupa sa svojim roditeljima, pa se mogu i roditelji vakcinisati jer ta mogućnost sada postoji”, objasnio je.

Treća doza

Capak je otkrio da se u Hrvatskoj intenzivno razmišlja o vakcinaciji trećom dozom.

“Dakako, razgovaramo intenzivno o tome. Stav Evrope je prilično konzervativan po tom pitanju. Mi razgovaramo o tome, zasad nemamo postavljenu infrastrukturu, mogućnost da se bilježi treća doza. Na tome također radimo i mislim da će uskoro postojati takva mogućnost”, naveo je i dodao da će se epidemiolozi dogovoriti koje vulnerabilne grupe će prve biti na redu.

“To će biti vrlo brzo”, zaključio je Capak.

(Fokus)

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.