Printaj ovu stranu

Slovenija: Policajci najavili štrajk, ministar zaprijetio da će javno objaviti njihova primanja

23 Dec 2020
242 puta

Slovenački policajci najavili su da će 11. januara stupiti u štrajk zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs zaprijetio je da će javno objaviti njihova stvarna primanja.

“Vlada se ne drži dogovorenih sporazuma, zakona i drugih pravnih akata i svjesno ih krši uprkos našim stalnim upozorenjima, zato za 11. januara 2021. u 7.00 časova najavljujemo početak štrajka”, saopšteno je danas iz sindikata zaposlenih u policiji.

U osnovi spora je dogovorena analiza koja je trebala pokazati jesu li policajci manje plaćeni u odnosu na druge državne službenike s posebnim ovlaštenjima, odnosno druge kolege u uniformi, nakon čega bi se policijski službenici uvrstili u viši platni razred, ali jednu je analizu naručila vlada s kojom su nezadovoljni, a drugu su sami naručili kao nezavisno istraživanje.

Dok predstavnici policijskog sindikata tvrde da im je ministar unutrašnjih poslova, odbijajući njihovu prekategorizaciju u više platne razrede čak zaprijetio ukidanjem “šengenskog” dodatka za čuvanje granice od ilegalnih migracija, on to negira i tvrdi da nisu manje plaćeni u odnosu na druge kolege u uniformi, pa su sada najavom štrajka izvršili dodatni pritisak na vladu.

Hojs je danas na najavu štrajka reagovao i na “Twitteru” poručio policijskom sindikatu da će, ako do štrajka dođe, odmah javno objaviti kolike plate policajci imaju.

“Čim počne štrajk objavićemo na mrežnim stranicama ministarstva plate policajaca po pojedinim policijskim upravama i stanicama, kako bi se svi mogli uvjeriti da li je takav štrajk opravdan. Prvenstveno, svako će svoje plate moći uporediti sa platama medicinskih sestara, vojnika i drugih važnih zanimanja”, naveo je Hojs, prenose hrvatski mediji.

ocijeni
(0 glasova)