Stanje u Sjenici ozbiljno, u Novom Pazaru poboljšanje

18 Jul 2020
253 puta
FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

U Novom Pazaru prethodnog dana, prvi put nakon mjesec dana, nije bilo preminulih od posljedica virusa korona, kaže koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Ðerlek i navodi da je situacija u tom gradu pod kontrolom.

Kako prenosi Tanjug, Ðerlek je u uključenju za TV Pink naveo da je stanje u Sjenici još ozbiljno i da je trenutno u Novom Pazaru 65 pacijenata iz Sjenice, a da je stanje u Tutinu "bolje nego što je bilo, ali daleko od dobrog".

On je rekao da podatak da jučer nije bilo preminulih od virusa korona u Novom Pazaru ne smije da zavara i da je potrebna maksimalna ozbiljnost i pripremljenost za neki talas koji može da iznenadi.

Naveo je da je to što jučer nije bilo umrlih "važno za moral kod zdravstvenih radnika, koji se bore u skafanderima, a moral im je podignut na veći nivo jer se vide rezultati".

‘Sve zavisi od građana’
"Možemo da kažemo da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom. Zdravstveni sistem Srbije pokazuje da je spreman da se bori protiv ove opake bolesti. Apelujemo na građane u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu da se pridržavaju epidemioloških mera. Ovu borbu ne možemo dobiti bez građana”, poručio je Ðerlek.

Ohrabrujuće je, kaže, jer se veliki broj zdravstvenih radnika koji je bio zaražen vraća na posao, te naveo da je saradnja sa kolegama ljekarima iz cele Srbije i regiona fantastična.

Primjena mjera, navodi Ðerlek, dala je rezulatate, ali još nije zadovoljan i poziva građane da se još više pridržavaju mjera.

"Koliko god da se mi borimo ovde i dajemo sve od sebe, sve zavisi od naših sugrađana. Ovo je ozbiljna bolest koja odnosi živote", rekao je Ðerlek.

Naveo je da su jutros u Novi Pazar stigla dva saniteta iz Ministarstva zdravlja koja vrše dezinfekciju unutar vozila.

"Sa tim sanitetima i onima koji su došli iz dijaspore, pokušavamo da uspostavimo bolju vezu sa Tutinom i Sjenicom da se tu ne desi da neko izgubi život", rekao je Ðerlek.

Pula: Osam novih slučajeva zaraze korona virusom
U Istri je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze korona virusom, od kojih se kod njih petero radi o bliskom kontaktu s već potvrđeno pozitivnom osobom,  izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

"Tokom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 142 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je osam pozitivnih. Kod pet osoba radi se o bliskom kontaktu s već pozitivnom osobom, jedan slučaj je uvezen odnosno radi se o dolasku iz Republike Srbije dok je kod dvije osobe u tijeku epidemiološka obrada", istaknuo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako od ukupno osam novozaraženih, petero ih je s područja grada Buzeta, jedna je osoba iz Labina, u jednom slučaju radi se o dolasku osobe iz Beograda, a u drugom o osobi iz Zagreba koja je stigla u Vodnjan.   

Ukupno je u Istri do danas 76 zaraženih osoba od kojih se 21 osoba liječi u bolnici, a ostali kod kuće s tim da se toj brojci trebaju pridodati današnjih osam novozaraženih.

Dvije od tih osam osoba su već hospitalizirane u bolnici dok za ostale treba tek utvrditi njihovo stanje. Nezavisno o svakodnevnim novim slučajevima novozaraženih, situacija je pod kontrolom, utvrdio je Kozlevac dodavši kako se u mjerama samoizolacije u Istri nalazi 266 osoba.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.