Državljani BiH razočarani zbog odnosa Slovenije: Sigurni su im Italijani, a mi ne…

20 Jun 2020
1121 puta

Razočarani pooštravanjem mjera Slovenije u smislu prelaska granice državljana BiH…

Bh. dijaspora u Sloveniji razočarana je novim mjerama Slovenije koja je pooštrila uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa je od petka u ponoć za sve koji ulaze iz Srbije i BiH obavezan 14-dnevni karantin ili negativni test na kovid-19.

Slovenačka vlada obrazložila je da se u tim zemljama bilježi veći dnevni rast oboljelih od virusa korona i da su zato stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

 
 Bh. državljanin koji već 13 godina živi i radi u Sloveniji Ognjen Ilić, porijeklom iz Prijedora kaže za “Nezavisne” da su ljudi koji rade i putuju posebno revoltirani. “Ovo je besmisleno, recimo za Sloveniju su sigurne zemlje Italija, Španija, Francuska, gdje ima puno više zaraženih na dnevnoj bazi i ukupno veći broj zaraženih nego BiH. Ali eto mi smo na crvenoj listi i meni to nikako nije logično”, razočaran je on.

Kaže da je planirao za vikend dolazak u BiH, ali da sada neće moći doći jer će po povratku u Sloveniju morati u karantin. “Imate primjer neke firme u Sloveniji gdje si obavezan nositi masku, a recimo njihovi radnici ili neko iz uprave hoda bez maske.

Kako ja da znam da nije bio negdje u Italiji za vikend ili nešto slično, kao što se desilo u Banjaluci u martu”, naglašava on.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je, tumačeći oštrije mjere da je to učinjeno zbog rizika unosa virusa korona u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog talasa epidemije. (Nezavisne)

TNT

ocijeni
(1 glas)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.