Prodavali planove za proizvodnju municije za 30.000 eura

13 Nov 2019
377 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Poslovodstvo „Prvog partizana“ u Užicu nije se juče oglašavalo povodom prave špijunske afere koja je otvorena hapšenjem inženjera u toj fabrici, koji su osumnjičeni da su vlasniku kompanije „Ars grupa“ iz Skoplja prodavali dokumentaciju o tehničkoj opremi za proizvodnju municije u toj državnoj fabrici.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici MUP Srbije, Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnobezbjednosne agencije (VBA), u ponedjeljak su uhapsili B. G. iz Užica, penzionisanog inženjera i konstruktora u Pogonu za alate i mašine u „Prvom partizanu“, kao i inženjere u tom preduzeću – N. I. iz Požege, konstruktora alata, i M. M. iz Užica, projektanta mašina.

Oni se sumnjiče za zloupotrebu položaja odgovornog lica i davanje mita.

Uhapšen je Š. D. za koga je navedeno da je državljanin Severne Makedonije i vlasnik kompanije „Ars grupa“ u Skoplju, kome su, kako se sumnja, njih trojica prodavali tehničku dokumentaciju o mašinama na kojima se u užičkoj vojnoj fabrici proizvodi municija, a koju je on, navodno, namjeravao da proda konkurentskim firmama u Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Kataru.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu, radi saslušanja, trebalo bi da su privedeni nadležnom tužiocu.

Prema nezvaničnim saznanjima, penzionisani inženjer B.G, uhvaćen je u ponedjeljak u jednom beogradskom hotelu u trenutku kada je vlasniku skopske firme, za oko 30.000 eura, što je polovina ugovorene sume, pokušao da preda dio dokumenata iz „Prvog partizana“, a ostatak novca trebalo je da dobije po dostavljanju kompetentne dokumentacije.

Danas nezvanično saznaje da su pripadnici MUP, BIA i VBA obavili u ponedjeljak pretres radnih mjesta u „Prvom partizanu“ na kojima su radili uhapšeni inženjeri – N. I. i M. M., ali i pretres stana M. M. u Užicu, u kome su pronašli određena dokumenta.

Također, isti izvor navodi da je „M. M. prije mjesec ili dva uhvaćen kako kopira dokumenta iz projekta na kom nije bio angažovan, zbog čega je direktor Dobrosav Andrić protiv njega podnio krivičnu prijavu“.

– Pretpostavka je da je i drugi uhapšeni inženjer N. I. takođe kopirao dokumenta i da ih je zajedno sa M. M. dostavljao penzionisanom inženjeru B. G, koji ih je, valjda, za nekoliko desetina hiljada eura predavao tom Makedoncu, svjedoči Danasov izvor i ocjenjuje da je to „izgleda bila dobro organizovana grupa i da je bila posebno zainteresovana za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara koja je, već godinama, dio proizvodnog programa užičke fabrike.

– Taj Makedonac dovodi se u vezu sa izgradnjom fabrike oružja i municije u Makedonskom Brodu, a slične fabrike grade se ili bi trebalo da se grade u Kataru, ali i u Bosni i ta dokumentacija im je izgleda bila dragocjena, ali sve su to pretpostavke, dodaje drugi Danasov izvor.

Povezujući navedene lokacije tih fabrika, on navodi da je sumnjivo to što „u posljednje vrijeme, radnici iz užičke vojne fabrike odlaze upravo u Makedonski Brod i Katar, ali i u Bratunac“.

– Ljudi pričaju da se iza tog posla krije jedan od bivših direktora „Prvog partizana“ koji je, zbog pronevjera, morao da ode iz fabrike, a koji vrbuje radnike da je napuste kako bi se angažovali u montaži opreme u tim fabrikama, ali to su neprovjerene informacije i nije ih moguće potvrditi, kaže taj izvor i ocjenjuje da „ne vejruje u to da je afera nastala kako bi se zamijenilo aktuelno rukovodstvo užičkog preduzeća.

Među uhapšenima bivši uzbunjivač

Jedan od dvojice uhapšenih aktivnih inženjera je pre dvije godine štrajkovao glađu zbog, kako je rekao, premještaja na drugo radno mjesto i mobinga poslovodstva, pošto je kao uzbunjivač, 2014. godine, prijavio fabrički sindikat za finansijske nepravilnosti. Nakon toga je dobio otkaz, ali je na posao vraćen odlukom Ministarstva rada.

(danas.rs)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.