Slovenski premijer podnio ostavku

15 Mar 2018
909 puta

Slovenski premijer Miro Cerar objavio je u srijedu navečer da je odlučio podnijeti ostavku, o čemu će u četvrtak izvijestiti predsjednika Boruta Pahora.

"Poštovane državljanke i državljani, država je danas u bitno boljem stanju nego godine 2014. Vlast vraćam vama u ruke", rekao je nakon sjednice vlade.

Cerar je podnio ostavku nakon što je Vrhovni sud u srijedu poništio rezultate referenduma iz septembra oko željezničkog projekta vrijednog milijardu eura, što je bio najveći investicijski program vlade.

Odluka suda
Građani su prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, što je velik udarac za vladu premijera Mire Cerara koja se zauzimala za taj projekat.

Vrhovni sud je naveo da je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge finansira sa 130 hiljada eura budžetskih sredstava bila nedopustiva, jer je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen, pa će on morati da se ponovi.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasaju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlada, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom Vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se napravile uštede na troškovima.


(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.