Crna Gora: Za odbijanje vakcinacije kazne do 2.000 eura

01 Dec 2017
725 puta

Vlada Crne Gore usvojila je danas Prijedlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji propisuje obaveznu vakcinaciju djece protiv određenih zaraznih bolesti. Za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoju djecu, propisana je kazna od stotinu do 2.000 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Predlogom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda nekih kategorija stanovništva i vakcinanacija djece protiv određenih zaraznih bolesti.

"Roditelj, usvojilac odnosno staratelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vakcinaciju", kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

On je dodao da je propisana kazna za nevršenje toga od 100 do 2.000 eura.

Hrapović je objasnio da zaštita stanovništva od zaraznih bolesti obuhvata planiranje, programiranje, organizovanje, sprovođenje i nadzor nad spovođenjem mjera za sprječavanje, suzbijanje, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti kao i obezbjeđivanje materijalnih i drugih srredstava za zaštitu od tih bolesti.

"U cilju zaštite stanovništva od prenosnih bolesti, propisana je obaveza sprovođenja zdravstvenih pregleda određenih kategorija stanovništva, kliconoša i zaposlenih u objektima pod sanitarnim nadzorom“, saopštio je Hrapović.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.