Obljetnica pada grada heroja: Kolona sjećanja sutra po 26. put u Vukovaru

17 Nov 2017
754 puta

Ove godine, u subotu 18. studenog, u Vukovaru se obilježava 26. obljetnica pada tog grada pod okupacijske snage paravojnih srpskih formacija i ostataka tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 13. do 20. studenoga, a središnji događaj je Kolona sjećanja 18. studenoga, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i svake godine, od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u tom gradu koji nosi i naziv Grad Heroj, u Koloni sjećanja, pod sloganom „Vukovar-mjesto posebnog pijeteta“, desecima tisuća ljudi pridružit će se državni vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kolona sačinjena od hrvatskih branitelja i gostiju iz svih dijelova zemlje i iz inozemstva koja kreće iz Vukovarske bolnice, prolazi kroz grad i pristiže na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće u znak zahvalnosti žrtvama Vukovara.

Prošle, 2016. godine, na 25. godišnjicu, u Koloni sjećanja bilo je gotovo 100.000 ljudi.

- Vodotoranj kao simbol otpora -

Vukovar je pao pod okupaciju 18. studenog 1991. nakon tromjesečne otpora hrvatskih branitelja, većinom Vukovaraca i stanovnika okolnih mjesta, ali i branitelja iz svih dijelova zemlje, nakon dugotrajnog granatiranja, raketiranja i bombardiranja iz zraka, koja su Vukovar sravnila sa zemljom. Upravo je zato Vukovar postao simbol otporau Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a u bici za grad poginulo je između 2.900 i 3.600 ljudi.

Najvažniji simbol Vukovara je Vodotoranj, koji je opstao unatoč brojnim granatama i mecima čiji su tragovi vidljivi i danas. Kako bi se taj objekt sačuvao i kako bi postao jedan od ključnih simbola Domovinskog rata, pokrenuta je akcija uređivanja Vodotornja i njegovo pretvaranje u muzejski prostor.

Vukovarski Savjet za branitelje najavio je ove godine kako će tražiti da se Dan sjećanja, 18. studenog, proglasi državnim blagdanom.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.