State Department razočaran presudom za paljenje ambasade

17 Nov 2017
607 puta

Američki State Department saopćio je da je razočaran presudama za paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine, nakon mitinga "Kosovo je Srbija".

"Nijedan od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, bez obzira na to što je jedna osoba poginula, a materijalna šteta ogromna", navodi se u pisanoj izjavi glasnogovornika State Departmenta za Glas Amerike.

U izjavi se napominje da je važno da se pravdi privedu ne samo oni koji su učestvovali u napadu već, kako kažu, i oni koji su bili na vlasti i naredili povlačenje policije s punktova u blizini Ambasade.

"Čekamo početak suđenja petorici policajaca. Američka ambasada u Beogradu blisko je sarađivala sa srbijanskim vlastima u istrazi. Nastavit ćemo na ovom slučaju sarađivati i s Vladom Srbije, kao i s policijom", poručuju iz State Departmenta.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uvjetne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na Ambasadu SAD-a 2008. u Beogradu nakon mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio optužbi.

Kazne se neće primijeniti ako osuđeni ne počine novo krivično djelo u roku provjere dvije godine.

U požaru poginuo muškarac
Za teško djelo protiv opće sigurnosti na po šest mjeseci zatvora s rokom provjere dvije godine osuđeni su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora uvjetno s istim rokom provjere.

Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili krivično djelo.

Osuđeni su proglašeni krivima jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD-a uz pomoć više nepoznatih osoba, razbili prozore na zgradi u koju su poslije ubačene baklje, usljed čega je došlo do požara, naveo je Sud u obrazloženju presude.

U požaru je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Osuđeni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret državnog budžeta.

Šteta na Ambasadi procijenjena je na 900.000 dolara, ali SAD nije tražio odštetu.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.