Cerar: Plenković u New Yorku prešao svaku mjeru

27 Sep 2017
517 puta

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je njegov hrvatski kolega Andrej Plenković u svom govoru prošle sedmice u New Yorku "išao preko svake mjere" i da je stoga bio primoran otkazati njihov dogovoreni sastanak do kojeg je trebalo doći u srijedu u Zagrebu.

Pregovori s Hrvatskom o provedbi arbitražnog rješenja moći će se nastaviti tek kad se "promijene okolnosti", odnosno kad Hrvatska pristane na saradnju u pogledu provedbe arbitražne presude i kad je prizna kao važeći međunarodni dokument, rekao je Cerar u večernjem razgovoru za RTV Slovenija.

Ponovio je da "nije imao izbora" nego otkazati dogovoreni susret s hrvatskim premijerom Plenkovićem nakon njegovog nastupa na Generalnoj skupštini UN-a.

Za Plenkovićev govor u kojem je kazao da je arbitraža kompromitirana i da to nije poticaj državama koje bi u budućnosti mogle tražiti posredovanje arbitraže u svojim sporovima, Cerar je kazao da je "išao preko svake mjere".

Zato nisam mogao, rekao je, učiniti ništa drugo nego otkazati sastanak jer je svojim govorom hrvatski premijer "prekršio" raniji dogovor i najavio da će Hrvatska i dalje negirati arbitražno rješenje i smatrati ga ništetnim, čime ona "krši" i međunarodno pravo.

"Ako se stav Hrvatske u međuvremenu promijeni, onda ćemo naš dijalog moći nastaviti", kazao je Cerar.

Nove karte u skladu s presudom
Pojasnio je da hrvatskim plovilima koja uplove u dio Piranskog zaljeva što ga je Sloveniji dodijelio arbitražni sud policija za sada izriče samo opomene i registrira takve incidente, dok će "šira" primjena kontrole tog dijela zaljeva biti moguća kad za nekoliko sedmica parlament na prijedlog vlade usvoji više zakona prilagođenih arbitražnom rješenju.

Prvi zakon koji bi parlament trebao prihvatiti je interventni zakon kojim bi se garantirala prava slovenskih državljana koji prema presudi arbitara ostaju na "hrvatskoj" strani, kazao je Cerar.

On nije potvrdio neslužbenu informaciju televizijske postaje POP-TV da će njegova vlada još ove sedmice potvrditi geografske karte u skladu s arbitražnom presudom.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.