Mediji: Cerar sazvao državni i stranački vrh zbog arbitraže

05 Jul 2017
500 puta

Slovenski premijer želi osigurati jedinstvo svih političkih faktora povodom arbitražne presude za Piranski zaljev.

Slovenski premijer Miro Cerar sazvao je za srijedu sastanak državnog i stranačkog vrha kako bi osigurao jedinstvo svih političkih čimbenika u gledanju na arbitražnu presudu, javljaju slovenski mediji.

Sastanak je sazvan nakon izjave Europske komisije u utorak kako očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu presudu, da im je spremna pomoći u tom procesu te da podupire dogovor premijera dviju država da će pokrenuti miran dijalog o graničnom pitanju bez incidenata, uz spremnost na svoje dobre usluge ako to zatraže obje strane.

Hrvatska je u utorak nakon izjave EK ponovila da je ta odluka ne obvezuje te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja.

Povoljna reakcija EK-a
Na zatvoreni sastanak o presudi, kojom je arbitražno određena granica na moru i spornim dijelovima kopna, te na pitanje njegove implementacije, pozvani su predsjednici svih političkih stranaka, predsjednik parlamenta, a dolazak je potvrdio i predsjednik države Borut Pahor, prenosi Hina.

Slovenski mediji navode kako je jučerašnja reakcija Europske komisije povoljnija od onoga čemu su se slovenski politički čelnici nadali te da je njome praktički potvrđeno da su arbitražni sporazum iz 2009. godine kojim je dogovorena arbitraža te konačna presuda arbitražnog suda dio "europske pravne stečevine".

"Dobili smo više od onoga čemu smo se nadali, a to je konkretan poziv da se presuda implementira. To je za Sloveniju odlično. Stekli smo snažnu međunarodnu potporu i oslonac da će se presuda izvršiti", kazala je za mariborski dnevni list Večer Dominika Švarc Pipan, za koju list navodi da je istaknuta stučnjakinja za međunarodno pravo.

Potpora Brisela osobito je važna za slučaj da u provedbi presude dođe do zapleta ili incidenata, dodala je Švarc.

Slovenski izvori neformalno iznose da bi premijer Miro Cerar želio već u srijedu osigurati političku potporu svih stranaka u parlamentu za stajalište da je Slovenija zadovoljna arbitražnom presudom i da će je provesti bez obzira na sadašnji stav hrvatske vlade.

Opozicija: Presuda je 'auotogol'
O tome je naime zadnjih nekoliko dana bilo nešto odstupanja jer je dio oporbe navodio da je arbitražna presuda za Sloveniju koja je na njoj inzistirala zapravo 'autogol' budući da nije dobila što je očekivala, osobito teritorijalni koridor do otvorenog mora i cijelu Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak je nakon izjave Komisije kazao kako se nada da će se stajalište o nepriznavanju presude arbitražnog suda u Hrvatskoj promijeniti i da Zagreb na toj poziciji ne može dugo izdržati.

Neformalno, premijer Cerar će na današnjem sastanku sa stranačkim liderima i državnim dužnosnicima razgovarati i o predstojećem susretu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Ljubljani idućeg tjedna.

(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.