Hrvatska povećava naknade porodiljama

18 Maj 2017
690 puta

Hrvatska vlada tvrdi da je donijela jednu od najznačajnijih mjera sa ciljem poticanja demografske obnove i razvoja.

Samo četiri dana uoči lokalnih izbora hrvatska Vlada je povisila iznos naknada za roditelje.

Hrvatska Vlada povećava rodiljne i roditeljske naknade za što je u državnom proračunu osigurano gotovo 21 milijun eura.

Samo četiri dana uoči lokalnih izbora, u hitnu saborsku proceduru uputili su prijedlog zakona kojim bi zaposlenim roditeljima za drugih šest mjeseci povećali maksimalni iznos naknade plaće na 535 eura umjesto sadašnjih 357.

Povećat će i naknadu nezaposlenim roditeljima, te roditeljima blizanaca, za treće, ali i svako sljedeće dijete - s 223 na 312 eura.

Početak primjene zakona u Vladi očekuju od druge polovice godine, a cilj povećanja je demografska obnova, rečeno je na sjednici Vlade.

Održiv plan
"Sve ovo je proračunski održiv plan i vrlo konkretna realizacija našeg izbornog programa", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Za primjenu novih mjera u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine osiguran je novac - 156,6 milijuna kuna (21 milijun eura) u ovoj godini, u idućoj godini dvostruko više i u 2019. godini 346,5 milijuna kuna (46,5 milijuna eura), potvrdila je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Predložene izmjene, istaknula je, jedna su od najznačajnijih mjera sa ciljem poticanja demografske obnove i razvoja Hrvatske kojom se želi dodatno potaknuti korištenje roditeljskog dopusta oba roditelja, odnosno pružiti kvalitetniju i sustavniju potporu obiteljima s novorođenom djecom.


(Al Jazeera)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.