A.A.

A.A.

Pošto se zbog pojave zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom (COVID-19) otežano provode pregledi koji prethode samom postupku registracije, a kako su i druge zemlje preduzele iste ili slične mjere, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je predložilo donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u Bosni i Hercegovini.

Odlukom bi se, za vozila koja su registrirana u Bosni i Hercegovini a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine, produžilo važenje registracije do 30. aprila 2020. godine, saopšteno je iz resornog inistarstva.

‘Razloga za ovakvu mjeru je mnogo. Jedan od osnovnih razloga je otežano obavljanje tehničkih pregleda, posebno pregleda koji prethode tehničkom pregledu i registraciji, kao što je pregled uređaja kod alternativnog pogona -pregled uređaja za vozila pogonjena gasom i slično. Drugi razlog jeste fizički kontakt sa zaposlenima u postupku registracije, odnosno kontakt između samih lica koja čekaju da se obavi registracija vozila. Također, jedan problem predstavlja i zakonska obaveza da se po isteku registracije, ukoliko ista nije produžena, tablice vrate nadležnom organu unutrašnjih poslova, posebno kod registracije privrednih vozila prijevozničkih kompanija koje su posebno pogođene trenutnom pandemijom. Postoje i vozila koja su zbog pandemije ostala u inostranstvu a u međuvremenu im je istekla registracija’ – poručuju iz Ministartsva prometa i komunikacija BiH.

Kao primjer je poslužila odluka Vlade Republike Slovenije koja je sve registracije vozila koje su istekle u periodu od 13. marta do 13. aprila produžila do 16. maja2020. godine, o čemu je resorno ministarstvo obaviješteno putem Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Po prestanku važenja ove odluke sva vozila bi svakako prošla redovnu proceduru registracije, u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini.

‘Smatramo da bi se ovakvim prijedlogom omogućili zahtjevi da se, u slučaju potrebe, predmetna vozila koriste u Bosni i Hercegovini u skladu sa pozitivnim propisima te da će donošenjem ove odluke na minimum biti smanjen negativan utjecaj u oblasti registracije prouzrokovan novim koronavirusom, posebno sa aspekta službenika nadležnih organa koji obavljaju ovaj posao’ – ističu iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj juče, 1. aprila 2020. godine, ovaj prijedlog nije dobio punu saglasnost te je izjašnjavanje odgođeno, prije svega, zbog toga što je iznesen zahtjev da se prijedlog odluke dodatno usaglasi sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija zbog primjedbi koje su iznesene, a kako bi se postigla puna usaglašenost svih nadležnih organa.

‘Očekujemo da će se o ovoj odluci raspravljati na sljedećoj sjednici, nakon što Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavi svoje prijedloge’ – ističu iz resornog ministarstva.

(ekapija.com)

Austrijska policija oštro sprovodi mjere ograničenja slobode kretanja, koje je Clada Austrije uvela u borbi protiv virusa korona i kažnjava papreno svakog ko ih prekrši.

Na meti čuvara reda nisu samo "korona žurke", već i pridržavanje razmaka od najmanje jednog metra između osoba.

Tako su tri mladića u mjestu Marktgrafnojzidel dobila kaznu u visini od po 350 evra, zato što su, i pored ograničenja slobode kretanja, prema kojem je dozvoljen izlazak samo s ukućanima istog domaćinstva, dogovorili druženje motorima.

I u Beču je policija kaznila dva muškarca koja su pila kafu na jednoj klupi, u ranim jutarnjim satima.

Oni, kako se navodi u kazni, nisu poštovali bezbjednosni razmak, a nisu mogli da dokažu da žive u istom domaćinstvu.

Njima je policija napisala kaznu od po 500 evra ili 10 sati zatvora.

Takođe po 500 evra, odnosno zajedno 2.000 evra, moraju da plate četiri osobe koje su stajale zajedno i pričale nadomak stanice podzemne željeznice.

Isto tako u Beču kažnjena su dva mladića sa po 500 evra, iako su tvrdili da su se slučajno sreli i samo kratko razgovarali.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je u početkom nedjelje oštro djelovanje policije u nadziranju poštovanja mjera, a prema Ministarstvu od ponedjeljka do petka kažnjeno je 10.426 osobe.

(nezavisne.com)

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka na temu “Sistem sigurnosti proizvoda i integracije u tržište EU” te došao do nalaza koji ukazuju da se propisi o sigurnosti proizvoda ne donose u predviđenim rokovima te da BiH značajno zaostaje za zemljama u okruženju kada je u pitanju usklađivanje propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU.
Revizija je obavljena s ciljem provjere da li su institucije BiH efikasne u usklađivanju propisa iz oblasti sigurnosti proizvoda s propisima Evropske unije.

“Neusaglašenost propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU ostavlja značajne posljedice na građane i ekonomiju u BiH. Zbog nižih zahtjeva za sigurnosti proizvoda i neizgrađene infrastrukture kvaliteta u BiH, otvorena je mogućnost da se proizvodi lošijeg kvaliteta plasiraju na tržište BiH, ugrožavajući zdravlje i živote potrošača. S druge strane, proizvođačima, a naročito onim koji su izvozno orijentirani, otežan je postupak dokazivanja usklađenosti proizvoda sa zahtjevima EU i plasman proizvoda na tržište EU”, navodi se u izvještaju.

Zbog nepostojanja tehničkih propisa BiH usaglašenih sa propisima EU, nisu stvorene sve pretpostavke za izgradnju institucija infrastrukture kvaliteta.

“Usvajanjem usaglašenih propisa o sigurnosti proizvoda povećala bi se potražnja za provjerom njihove ispunjenosti i potakao bi se razvoj akreditovanih tijela za ocjenu usklađenosti proizvoda u BiH. Na taj način tržište BiH bi se zaštitilo od nesigurnih proizvoda, a domaćim proizvođačima bi se olakšao izvoz, odnosno zaštitili bi se od konkurencije koju im prave jeftini, nekvalitetni i nesigurni proizvodi iz uvoza. Veći izvoz i veća proizvodnja u BiH značila bi više zaposlenih i veće ekonomsko blagostanje u BiH”, navode dalje

Izvještaj revizije sadrži preporuku upućenu Vijeću ministara BiH.

“Ova preporuka bi trebala potaći efikasnost usklađivanja pravnih propisa s propisima EU što će doprinijeti većoj sigurnosti i kvaliteti proizvoda za domaće potrošače i boljim uslovima za izvoznike”, naveli su iz Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.


(klix.ba)

Divan čin običnih ljudi.
Romi iz Matuzića i Jelaha  su organizovali i podjelili najugrozenijim porodicama pakete.
I Romi su dobre duse i humani.
Napravili su prehrambene pakete za najugroženije porodice i danas ide podjela paketa.
Učestvovalo je dosta njihovih prijatelja i poznanika.
Ukupna podjela ce biti 30 paketa, svaki paket na jednu porodicu .
Svaka čast za organizatore Valentino, Rambo, Aladin, Sinan.

(jelah.info)

U ime Općinskog štaba civilne zaštite, načelnik općine Mirsad Mahmutagić u svojstvu komandanta Štaba obratio se sa incijativom da se donese izmjena Naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, omogućivši im kretanje pod uslovima poštivanja naredbi i preporuka koje su na snazi za ostala lica. 

Sadržaj kompletne inicijative upućene na adrese Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite možete pročitati na ovom LINKU.


(maglaj.ba)

Prvoaprilske šale nisu na cijeni ove godine u svijetu suočenom s pandemijom, a neke države poput Indije i Tajlanda prijete zatvorskom kaznom šaljivcima koji bi lažnim vijestima mogli ugroziti ljudske živote.

Tehnološki gigant Google, poznat po svojim prvotravanjskim šalama, odustao je od tradicije zbog pandemije koja je do danas usmrtila oko 40.000 ljudi.

Tajland je u utorak objavio da bi autori prvoaprilskih šala mogli biti kažnjeni zatvorom do pet godina zatvora.

U Indiji je odjel za kibernetičku sigurnost u saveznoj državi Maharashtri objavio da će zakonski goniti svakoga tko bi širio lažne vijesti prvog aprila.

"Država neće dopustiti nikome da širi glasine/paniku o koroni", objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Dodaje da su vlasti dobile naputak "djelovati brzo i odlučno" protiv takvih zlobnika.

Pod naslovom "korona nije šala" njemačko ministarstvo zdravlja pozvalo je javnost da ne izmišlja priče vezane uz koronavirus.

Ljudi danas ovise o internetu da bi imali važne informacije o koronavirusu i strah da bi prvoaprilske šale mogle pridonijeti širenju dezinformacija razumljiv je.

A mitova ne nedostaje od toga da se je dobro piti kravlju mokraću ili spavati s glavicom nasjeckanog luka uz uzglavlje dobre mjere protiv zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija skovala je za te 'prirodne recepte' izraz "infodemija", a što bi moglo povećati širenje virusa među ranjivom populacijom.

Ima i mudrih osoba koje kažu da prvoaprilske šale i nisu potrebne danas jer ima li što "nevjerojatnije od onoga što upravo proživljavamo".

(akta.ba)

Banke u Bosni i Hercegovini ponudit će pravnim licima različite mjere određene u skladu sa individualnim potrebama klijenata usljed pojave korona virusa. Sve kompanije koje su direktno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, će imati mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica, stoji u priopćenju Udruženja banaka BiH objavljenom u utorak.

Kada su u pitanju fizička lica, banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom (klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja).

I za fizička i za pravna lica, mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju i učinit će se sve da maksimalno osiguraju mogućnost realizacije mjera i bez dolaska u banku.

BiH i Srbija: Otkazi stižu, državna pomoć se čeka
Konkretne upute će biti dostupne na web stranicama banaka od 3. aprila, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti (telefon, mail , SMS, viber i sl), kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade, stoji u priopćenju.

Također se navodi kako je Udruženje banaka Bosne i Hercegovine je u intenzivnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, od kojih prikuplja podatke o privrednim granama i/ili pojedincima koji su pogođeni krizom, u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti usljed novonastale situacije uzrokovane pandemijom COVID 19.

Inicijalne mjere podrške koje će banke obezbijediti će trajati minimalno tokom perioda trajanja stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se vanredno stanje nastavi.

(RSE)

Četiri nova slučaja koronavirusa potvrđena su u noći sa utorka na srijedu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrdila je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Kako snam je objašnjeno, riječ je o grupi od 45 briseva među kojima su se, nažalost, našli pozitivni uzorci sa područja općina Ilidža, Novo Sarajevo, Zavidovići i Žepče.

Ovom potvrdom sa najveće klinike u Bosni i Hercegovini broj zaraženih osoba u državi porastao je na 424. Od tog broja 17 se oporavilo, a zabilježeno je 13 smrtnih ishoda.

Kako bismo zajedno što brže prebrodili pošast virusa, građanima Bosne i Hercegovine savjetujemo ponašanje koje je u skladu s preporukama i naredbama nadležnih institucija i vlasti, a izolacija je najmanje što moramo učiniti.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije i radna mjesta.

Željeznice Federacije spustile su cijenu prevoza, te uvezale međunarodnu putanju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije Klas, a koji se temelji na zahtjevima i opravdanim potrebama građana. To znači da će u idućem periodu biti dovoljno brašna na policama prodajnih centara. Ako je i bilo nekih problema u dostavi, molim građane za strpljenje i pozivam ih da imaju povjerenje u Vladu i naš prehrambeni i transportni sektor, koji pokazuje da je na razini zadatka. Također, ponavljam da imamo i pune robne rezerve za ne daj Bože, ali srećom nema potrebe da ih aktiviramo, sve dok smo u stanju osigurati međunarodni promet robe - izjavio je premijer Novalić za Fenu.

 Obaviješten je, kaže, da se odvija željeznički promet roba (uvoz i izvoz) na relaciji Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom.

"Željeznice FBiH osigurale su nesmetano funkcionisanje elektroenergetskog sektora, kroz dopremanje uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla, te građani i u tom pogledu mogu osjećati sigurnost. Struje će biti. Posebno važno za ekonomiju je što Željeznice nesmetano vrše prevoz roba, za uvoz i izvoz, sa potrebe firmi širom Federacije: Arcelor Mittal, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Sisecom Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, HoldINA Sarajevo, Belisar-Studen Agrana Brčko, Hifa Oil i druge firme", ističe Novalić.

To, dodaje, daje sigurnost za hiljade radnika tih firmi i njihove porodice u ovom teškom vremenu, a potcrtava da Željeznice stoje na usluzi i drugim firmama koje imaju potrebu transporta

"Također, Željeznice FBiH su na vrijeme uvezale radni staž svim svojim radnicima koji su ostvarili pravo na penziju, a ovu socijalnu dimenziju želim naročito istaknuti. Ovo vrijeme pokazuje koliko je važno da imamo efikasna javna i privatna preduzeća na koja se na naš privredni i socijalni sistem može osloniti", naglasio je premijer Fadil Novalić.

(akta.ba)

Nakon pronalaska tijela muškarca u kamionu u Ulici Ilije Garašanina u Banjoj Luci na parking prostoru carine, utvrđeno je da je u pitanju prirodna smrt.

Konstatirao da se ne radi o nasilnoj smrti odnosno da u slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banja Luka rekla je da je ovaj slučaj prijavljen policiji jučer u 15:50 sati.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.