Energetska efikasnost: Fasade štede i do 60% energije

30 Okt 2018
415 puta

Znamo da odijelo ne čini čovjeka, ali da li je tako i sa kućom bez fasade. Kuća bez fasade ne samo da nije lijepa, takva kuća je uvijek izvor dodatnih troškova. Najveći troškovi javljaju se kod zagrijavanja i hlađenja, a ako je objekat bez fasade, troškovi se penju od 40% do 60%.

Kuće s fasadom su ugodnije za život, jer ljeti nije vruće, a zimi je toplije. U kućama koje imaju fasadu puno je ugodnije živjeti. Fasada štiti kuću od vanjskih uticaja. Osim što štedi energiju, fasada je dobra i zato što služi kao zvučna izolacija.

Investicija u fasadu nije mala, ali je korisna jer osigurava povrat kroz uštedu energije u kratkom period, kroz nekoliko godina, ovisno o veličini prostora.

Također, termoizolaciona fasada je popularna iz više razloga, jer smanjuje troškove gradnje - radi se na tanjem spoljašnjem zidu (21 ili 25 cm), a postavlja se veoma brzo i ekonomičnija je, jer zidove prethodno nije potrebno malterisati. Ukoliko se izvede kvalitetno, vijek trajanja je oko 30 godina.

Izbor materijala

Uštede su moguće i prilikom ugradnje materijala, pri čemu je važno imati na umu visoke standarde i kvalitet proizvoda.

U tom smislu Duga Ideal, jedan od vodećih retail-era proizvoda i materijala za gradnju u dobojsko – zeničkoj regiji, razvila je čitav niz vlastitih proizvoda. Nedavno je Duga Ideal patentirala novu bazu akrilnog, silikonskog i silikatnog maltera Activplast 1,5mm i 2,0mm. Novi Activplast odlikuju smanjena potrošnja samog proizvoda, bolja obojenost zrna, punija struktura i ''čistiji'' ton, ali što je najvažnije i veća vodoodbojnost. I pored značajnog unaprijeđenja kvaliteta, cijene baza i toniranih proizvoda ostale su iste.

Žbuke Activplast su pastozne, već pripremljene za ugradnju, a namijenjene su za dekorativnu zaštitu fasadnih površina, prije svega kao završni sloj u toplinsko-izolacionim sistemima.  Različite strukture, boje i granulacije omogućavaju individualno oblikovanje fasadnih površina. Ekološki sastavni dijelovi čine ovaj proizvod dodatno posebnim - izrađen od ekoloških sirovina, sadrži i specijalne dodatke koji štite fasadu od pojave plijesni i algi.  Akrilnu i silikatnu žbuku odlikuje visoka čvrstoća, dobar prihvat za podlogu, visoka parapropusnost i vodoodbojnost.

 

Nove žbuke imaju još više pojačanu dugotrajnu otpornost na sunce, UV zrake i različite atmosferske uticaje, paropropusne su i posebno otporne na prljanje, odnosno još se lakše čiste i održavaju. U ponudi su žbuke zaribane i zaglađene strukture. Proizvode se u bijeloj boji, ali primjenom sistema za nijansiranje može se dobiti čitav niz nijansi. 

Sve za fasadu

Osim Activplasta u laboratoriji Duge Ideal razvijeni su i ostali brandovi kao što su Activkul – kulirplast  dekorativna žbuka na bazi akrilnih veziva i višebojnih mramornih granulata za obradu vanjskih i unutarnjih zidnih površina, a najčešće podzida, zatim Thermoactiv – univerzalno građevinsko ljepilo u sivoj i bijeloj boji, Thermofix – građevinsko ljepilo za stiropor, Activputz – mineralna fasada edelputz koji se koristi kao završno-dekorativni mineralno strukturirani malter za fasade, unutarnje površine i stropove. Njega karakterizira iznimno dobra prionjivost na podlogu, visoka postojanost u svim klimatskim uvjetima, paropropusnost, vodoodbojnost, kao i široka mogućnost postizanja željenog dekorativnog izgleda. U ponudi  su u granulacijama 1,5 mm i 2,00mm. Tu su i Fasactiv – fasadna boja za prvo i obnavljajuće bojenje glatkih i hrapavih površina fasada, kao i Thermoactiv – stiropor za razne namjene u pločama debljina od 1 do 20cm, dostupan kao standardni bijeli stiropor, te grafitni stiropor koji ima daleko veća termo izolaciona svojstva.

Više o materijalima za fasadu na www.dugaideal.ba

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.