Zema iz Tešnja proširuje kapacitete u proizvodnji vode i sokova - Investicija od 1,5 mil KM i posao za više od 50 ljudi

10 Mar 2017
5025 puta

Firma Zema iz Tešnja, proizvođač mineralne vode i sokova, planira ove godine investirati 1,5 mil KM u povećanje kapaciteta proizvodnje. Sa novim ulaganjima zaposliće i više od 50 ljudi u naredne dvije godine. Sada, u ovoj firmi radi 30 radnika.

U firmu Zema u posljednje tri godine uloženo je više od 5 mil KM za kupovinu opreme od najpoznatijih svjetskih proizvođača što je omogućilo maksimalnu iskorišćenost kapaciteta. Rezultati konstantnih ulaganja i usavršavanja doveli su do mnogobrojnih priznanja i nagrada, a posljednja u nizu je zlatna medalja za Tešanjski kiseljak na svjetskom sajmu mineralnih voda.

Kako za eKapiju kaže direktor firme Zema Elvir Bećarević, riječ je o međunarodnom takmičenju za najbolji kvalitet voda održanom u Berkeley Springsu, u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

- Na međunarodnom takmičenju za najbolji kvalitet voda u 2017. godini učestvovali su proizvođači voda iz 19 saveznih država, 5 kanadskih provincija i 12 zemalja svijeta. Mineralna voda Tešanjski kiseljak se izdvojila od ostalih na bazi okusa, mirisa, osjećaja u ustima i naknadnog okusa – ističe Bećarević.

Mineralna voda Tešanjski kiseljak je na ovom sajmu ranijih godina dobila ukupno četiri medalje - drugo mjesto 2008. i 2009. godine, kao i prvo mjesto 2016. i 2017.

Da voda iz Tešnja ima kvalitet prepoznat u svjetskom vrhu proizvođača flaširane vode, potvrđuju i nagrade koje su osvajali Tešanjski dijamant i Dobri kiseljak.


- Prvi i osnovni razlog za kvalitet tešanjske vode je struktura, sklad i količina minerala u vodi što joj sve daje određenu mineralizaciju – kaže direktor firme Zema.

Osim Tešanjskog kiseljaka, firma Zema proizvodi i gazirane i negazirane sokove, kao i sirupe.

Domaće je najbolje

Iako su naše vode i te kako kvalitetne, što potvrđuju i svjetska priznanja, tržište BiH je preplavljeno uvoznim vodama. Razlog za to je, kaže naš sagovornik, što tržištem u BiH upravljaju uvozni lobiji umjesto državnih organa.

- Nije problem što se vode uvoze u BiH, problem je što se dozvoljava uvoz nekvalitetne robe. Nekvalitetna roba omogućava nisku cijenu. Treba primjenjivati kriterije koji vrijede u zemljama Evropske unije prilikom uvoza vode - ističe Bećirević.

Dodaje da bi ovo dovelo da cijene vode budu daleko više, a takve cijene ne bi mogle prolaziti na tržištu BiH.


S.Š./ekapija

ocijeni
(2 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.