Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa-Oil grupacije - Slijedi još jedna akvizicija u metalnoj industriji i otvaranje novih pogona

02 Feb 2017
3911 puta

Tešanjska kompanija za promet nafte i naftnih derivata Hifa-Oil, nedavno je kupila njemačku kompaniju sa najdužom tradicijom u proizvodnji PVC profila - LB.Profile. Akvizicija kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti uslijedila je nakon što je Euro-Roal, firma kćerka Hifa-Oil grupacije, u oktobru prošle godine postigla strateško partnerstvo za distribuciju profilnih sistema LB.Profile na tržištu BiH. U intervjuu za eKapiju, izvršni direktor Hifa-Oil grupacije Venan Hadžiselimović otkriva da to neće biti jedini takav potez u ovoj godini.

Naime, tešanjska kompanija planira još jednu akviziciju u metalnoj industriji, čime će ojačati poziciju kćerke firme Euro-Metali na domaćem i regionalnom tržištu. Osim toga, Hadžiselimović najavljuje da u ovoj godini slijedi otvaranje novih pogona koji će proširiti sadašnje kapacitete firmi.

Hifa-Oil i dalje drži lidersku poziciju na domaćem tržištu u distribuciji nafte i naftnih derivata, sa 20% udjela u tržištu bijelim derivatima, i lidersku poziciju u zemljama regije u segmentu crnih derivata.

eKapija: Hifa-Oil grupacija je nedavno kupila njemačkog proizvođača profila za vrata i prozore LB.Profile. To je ujedno i vaša prva inostrana akvizicija, što je veliki korak za jednu domaću kompaniju. Koji su dalji planovi povodom te akvizicije i šta će ona donijeti tržištu BiH?

- Prva naša inozemna akvizicija omogućit će da Euro-Roal kao lider u BiH u distribuciju aluminijskih, inox, a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU. LB.Profile već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, sa ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem. Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. To znači da naš rast i razvoj nećemo više bazirati u najvećoj mjeri na organskom rastu Hifa-Oil i njenih kompanija kćerki. Strane akvizicije su postale sastavni dio našeg poslovanja. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište sa jakom Hifa-Oil i sa našim tehnološko superiornim kompanijama kćerkama.

eKapija: Na koje sve načine planirate raditi na jačanju pozicije grupacije na regionalnom i evropskom tržištu u narednom periodu? Koja tržišta su na meti?

-

Sa našim proizvodima i uslugama prisutni smo u 9 zemalja regiona. Hifa-Oil je zadržala lidersku poziciju u distribuciji crnih derivata, a na tržištima u regiji očuvan je status najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg distributera o čemu govori saradnja sa najvećim kompanijama iz oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona.

Također, prema svim pokazateljima Hifa-Oil je narasla na više od 20% tržišnog udjela u prodaji bijelih derivata u BiH. Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u zemaljama regije. Dodamo li ovome posljednju akviziju u Njemačkoj, kao i nove koje namjeravamo izvršiti, vjerujemo da će se naša pozicija na tržištima metalnih profila i čelika, zatim peleta i malina na tržištima regije i Evrope značajno poboljšati.

eKapija: Njemački LB.Profile je sedma kćerka firma Hifa-Oil grupacije. Planirate li još neke akvizicije tokom 2017. godine? U kojim sektorima?

- Akvizicija LB.Profile ima za cilj da naša kompanija kćerka Euro-Roal postane glavni distributivni centar PVC profila za tržište Bosne i Hercegovine, kao i regije Balkana, sa povećanjem udjela i na tržištu EU i šire. Planirana je i još jedna akvizicija u metalnoj industriji koja ima za cilj jačanje pozicije na domaćem i regionalnom tržištu još jedne naše kompanije kćerke - Euro-Metali.

Također, uz akvizicije o kojima sam govorio, planirano je proširenje kapaciteta firmi. Euro-Roal će značajno proširiti kapacitete u ovoj godini. Kapaciteti će biti prošireni i kod firme Euro-Metali koja se bavi trgovinom proizvoda i poluproizvoda crne metalurgije. Osim planirane akvizicije, u ovoj godini bit će pušten u rad i novi objekat od 3.500 m2.

Proširenje kapaciteta očekuje i Euro-Stil, kompaniju kćerku Hifa-Oil koja je jedan od lidera u distribuciji peleta i briketa u BiH, kako u ovom segmentu poslovanja, tako i u segmentu otkupa, prerade i skladištenja voća i povrća. Za 2017. godinu planirano je proširenje asortimana poljoprivrednih kultura koje će ova firma otkupljivati, kao i agresivniji nastup na domaćem veleprodajnom tržištu voća i povrća.

eKapija: Kakvi su bili poslovni rezultati grupacije tokom 2016. godine? Da li ste zadovoljni i koliko se oni razlikuju u odnosu na ranije godine?

Pogoni firme Euro-Stil u Doboju - Hifa-Oil i sve njene kćerke kompanije Euro-Roal, Euro-Metali, Euro-Stil, Euro-Power, Petrobit i Bitrol Slovenija, a sada i LB.Profile, poslovale su uspješno u prošloj godini, završivši 2016. sa povećanim udjelima u tržištu svaka u svojoj branši. Upravo takvo višegodišnje uspješno poslovanje stvorilo je preduvjete za nove akvizicije i širenja kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Hifa-Oil je kompanija iz koje je sve nastalo i prirodno je da bude generator razvoja cijele grupacije. Tako će ostati i u budućnosti.

eKapija: Koji su najznačajniji poslovni uspjesi vaših kompanija tokom 2016? Koliki je sada njihov tržišni udio?

- Od projekata u prošloj godini izdvajamo okončanje priprema za početak snabdijevanja aviokompanija na Aerodromu Sarajevo. Također, osigurani su preduvjeti za terminalsko poslovanje čime je obezbijeđena alternativa snabdijevanja svih derivata u BiH, sa ciljem postizanja sigurnosti snabdijevanja tržišta BiH. Izvršena je recertifikacija po standardu ISO 9001. Ponovno smo izabrani kao najbolji dobavljač za NATO snage u BiH, a bilježimo i nastavak isporuka putnog bitumena za izgradnju putne infrastukture u 9 zemalja regije.

Hifa-Oil je zadržala lidersku poziciju na domaćem tržištu u distribuciji nafte i naftnih derivate sa 20% udjela u tržištu bijelim derivatima, i liderskom pozicijom u zemljama regije u segmentu crnih derivata. Sve kompanije su poslovale pozitivno, uz istodobno povećanje broja zaposlenih. Cijela grupacija ukupno zapošljava u ovom trenutku oko 260 radnika.

eKapija: Nedavno ste najavili da planirate 10 mil KM vrijedna ulaganja u važne projekte. Na čemu će biti fokus na polju investicija i šta spremate za domaće tržište u 2017?

- Projekti investicija su uglavnom vezani za modernizaciju terminala koje smo već akvizirali, kao i za proširenje kapaciteta naših kompanija. Riječ je o nekim strateškim potezima koji će još više učvrstiti pozicije Hifa-Oil kao i naših kćerki kompanija na tržištima na kojima poslujemo. Osim toga, planirana je i recertifikacija po ISO 14001 standardu koji se odnosi na ekologiju, kao i izgradnja benzinskih pumpi u vlasništvu Hifa-Oil.

eKapija: Prema nedavnoj najavi menadžmenta, Hifa-Oil planira i modernizaciju najvećih naftnih terminala u BiH. O kojim terminalima je riječ i šta će ta investicija podrazumijevati?


Pogoni firme Euro-Metali u Doboj Jugu - Hifa-Oil je u izabrana za najpovoljnijeg ponuđača u kupovini Terminala tečnih goriva kapaciteta cca. 12.840 m3 koji su bili u vlasništvu Željezare Zenica, a koje zbog neodržavanja ili nekorištenja u dužem vremenskom roku zahtijeva značajne tehničko-tehnološke promjene i ulaganja. Početna, ali i naknadna investicija imaju višestruki značaj. Prije svega društveni, jer uplatom sredstava rješavaju se dugogodišnja potraživanja po raznim osnovama, uključujući i obaveze za određene radnike Željezare. Tu je i ugovorna obaveza upošljavanja određenog broja postojećih ljudi, te prema planu aktivnosti i novih uposlenika, čime se doprinosi smanjenju nezaposlenosti u Zenici.

I na koncu rečeno, sa poslovnog aspekta Zenica i Bosna i Hercegovina dobijaju najveće i najsavremenije privatne terminale sa novom opremom i tehnologijama, a kupci i tržište, kao i sama država, sigurnost i dugoročnu stabilnost snabdijevanja.

(eKapija)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.