A.A.

A.A.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović posjetio je danas općinu Tešanj i u okviru radne posjete, u društvu Općinskog načelnika Suada Huskića, posjetio osnovne škole u Jablanici i Tešnju.
Sredstvima Vlade ZDK u OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica u toku je realizacija projekta toplifikacije, dok se u OŠ Huso Hodžić radi na sanaciji mokrog čvora u školskoj sali.

Vlada ZDK finansira nekoliko projekata kada su u pitanju škole na području općine Tešanj, između ostalih i projekat toplifikacije škole u Jablanici i sanaciju mokrog čvora u OŠ Huso Hodžić. Posebno želim naglasiti dobru saradnju sa Općinom Tešanj koja je uključena u većinu ovih projekata, a u projektima učestvuju i građani, i to može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama, kazao je Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović.

Općina Tešanj je isfinansirala projektnu dokumentaciju utopljavanja škola za škole koje to nisu imale. Želja nam je da bar jedna škola i sljedeće godine dobije novu fasadu, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Cilj današnje posjete je bio da se na terenu vidi kako napreduju radovi koji bi trebali biti završeni do kraja decembra.

Ljubiteljima Mućki vrlo dobro poznata žuta trokolica koju je u humorističnoj seriji vozio lik Del Boya Trottera kojeg je utjelovio David Jason prodana je na aukciji za duplo veću cijenu u odnosu na onu koju je njen dosadašnji vlasnik očekivao.

Reliant Regal iz 1968. godine novi je vlasnik kupio za iznos od 42,000 funti, javlja Daily Mirror podsjećajući da je automobil kupljen od strane BBC-ja korišten u epizodi “If They Could See Us Now”.

Jasno, na žutoj se trokolici ističe Trotters Independent Traders logo, a njena je unutrašnjost ukrašena uzorkom tigrove kože.

Dosadašnji vlasnik automobil je kupio po završetku snimanja serije i čuvao ga do prošlog vikenda kada se očekivalo da će trokolica pronaći novog vlasnika ali ne za cijenu veću od 20,000 funti.

Dapače, očekivalo se da će biti prodana za 15,000 funti, potvrdila je aukcijska kuća koja je posao obavila.

Kroz sve godine snimanja Mućki korišteno je više žutih trokolica. Ova nedavno prodana prešla je nešto više od 115,000 kilometara.

(Fokus)

Ove godine, u subotu 18. studenog, u Vukovaru se obilježava 26. obljetnica pada tog grada pod okupacijske snage paravojnih srpskih formacija i ostataka tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 13. do 20. studenoga, a središnji događaj je Kolona sjećanja 18. studenoga, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao i svake godine, od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u tom gradu koji nosi i naziv Grad Heroj, u Koloni sjećanja, pod sloganom „Vukovar-mjesto posebnog pijeteta“, desecima tisuća ljudi pridružit će se državni vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kolona sačinjena od hrvatskih branitelja i gostiju iz svih dijelova zemlje i iz inozemstva koja kreće iz Vukovarske bolnice, prolazi kroz grad i pristiže na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata gdje državna izaslanstva polažu vijence i pale svijeće u znak zahvalnosti žrtvama Vukovara.

Prošle, 2016. godine, na 25. godišnjicu, u Koloni sjećanja bilo je gotovo 100.000 ljudi.

- Vodotoranj kao simbol otpora -

Vukovar je pao pod okupaciju 18. studenog 1991. nakon tromjesečne otpora hrvatskih branitelja, većinom Vukovaraca i stanovnika okolnih mjesta, ali i branitelja iz svih dijelova zemlje, nakon dugotrajnog granatiranja, raketiranja i bombardiranja iz zraka, koja su Vukovar sravnila sa zemljom. Upravo je zato Vukovar postao simbol otporau Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a u bici za grad poginulo je između 2.900 i 3.600 ljudi.

Najvažniji simbol Vukovara je Vodotoranj, koji je opstao unatoč brojnim granatama i mecima čiji su tragovi vidljivi i danas. Kako bi se taj objekt sačuvao i kako bi postao jedan od ključnih simbola Domovinskog rata, pokrenuta je akcija uređivanja Vodotornja i njegovo pretvaranje u muzejski prostor.

Vukovarski Savjet za branitelje najavio je ove godine kako će tražiti da se Dan sjećanja, 18. studenog, proglasi državnim blagdanom.

Iračke snage oslobodile su Ravu, područje na zapadu zemlje, koje je ujedno i posljednji teritorij po kontrolom terorističke organizacije ISIS u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

General-pukovnik Abdulemir Yarullah potvrdio je da su iračke snage i lokalna plemena u potpunosti od ISIS-a oslobodili Ravu. Prema njegovim riječima, na zgradama institucija istakli su iračku zastavu.

Iračke snage i lokalna plemena u akciji imali su i podršku koalicionih aviona iz zraka. Teroristička organizacija ISIS je kontrolu nad područjem Rave preuzela 2014. godine, a poznata je kao posljednja utvrda ove terorističke organizacije.

 

Vlada Crne Gore objavila je na Twitteru da će nekadašnja Titova jahta Jadranka biti ponuđena na prodaju posredstvom javnog oglašavanja po početnoj cijeni 80.000 eura.

"Nekadašnja Titova jahta Jadranka, izgrađena u brodogradilištu u Kraljevici 1977, oglašena je suvišnom za potrebe državnih organa Crne Gore", navodi se u poruci objavljenoj na Twitteru.

Prebačena na suhi vez
Nekadašnji predsjednički brod maršala Tita početkom mjeseca prebačen je na suhi vez.

Radnici specijalizovane kompanije za servis mega jahti OMC izvadili su iz akvatorija luke Bar brod koji je u protokolarne svrhe koristio i crnogorski državni vrh.

Brod godinama nije isplovljavao i bio je na vezu u vojnom dijelu luke Bar, a postojala je bojazan da će doći do prodora vode u potpalublje.

Vađenje broda iz mora tzv. travel-liftom obavljeno je u organizaciji Mornarice Vojske Crne Gore i firme OMC, koja je operater marine "Sveti Nikola", javili su ranije crnogorski mediji.

Motorna jahta duga je 34, široka osam metara, s gazom na krmi od 1,5 metara.

Sagrađena je u brodogradilištu Kraljevica 1977. godine, s pogonskom grupom od dva dizelska MTU motora, koja su joj omogućavala maksimalnu brzinu 25 čvorova.

U posadi je bilo 14 članova, a mogla je primiti maksimalno 40 gostiju.


(Al Jazeera)

Američki State Department saopćio je da je razočaran presudama za paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine, nakon mitinga "Kosovo je Srbija".

"Nijedan od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, bez obzira na to što je jedna osoba poginula, a materijalna šteta ogromna", navodi se u pisanoj izjavi glasnogovornika State Departmenta za Glas Amerike.

U izjavi se napominje da je važno da se pravdi privedu ne samo oni koji su učestvovali u napadu već, kako kažu, i oni koji su bili na vlasti i naredili povlačenje policije s punktova u blizini Ambasade.

"Čekamo početak suđenja petorici policajaca. Američka ambasada u Beogradu blisko je sarađivala sa srbijanskim vlastima u istrazi. Nastavit ćemo na ovom slučaju sarađivati i s Vladom Srbije, kao i s policijom", poručuju iz State Departmenta.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uvjetne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na Ambasadu SAD-a 2008. u Beogradu nakon mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio optužbi.

Kazne se neće primijeniti ako osuđeni ne počine novo krivično djelo u roku provjere dvije godine.

U požaru poginuo muškarac
Za teško djelo protiv opće sigurnosti na po šest mjeseci zatvora s rokom provjere dvije godine osuđeni su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora uvjetno s istim rokom provjere.

Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza da su počinili krivično djelo.

Osuđeni su proglašeni krivima jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD-a uz pomoć više nepoznatih osoba, razbili prozore na zgradi u koju su poslije ubačene baklje, usljed čega je došlo do požara, naveo je Sud u obrazloženju presude.

U požaru je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Osuđeni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret državnog budžeta.

Šteta na Ambasadi procijenjena je na 900.000 dolara, ali SAD nije tražio odštetu.

(Al Jazeera)

Vlada Mađarske optužila je američki State Department za miješanje u izbornu kampanju u toj zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske pozvalo je otpravnika poslova SAD-a u Budimpešti Davida Kostelancika na razgovor nakon što je ured State Departmenta za demokratiju, ljudska prava i rad (DRL) 7. novembra objavio da će namijeniti do 700.000 američkih dolara za "projekte koji povećavaju pristup građanima objektivnim informacijama o domaćim i globalnim pitanjima u Mađarskoj".

State Department objavio je na svom sajtu da je cilj DRL-a podrška medijima van Budimpešte u izvještavanju na osnovu činjenica i povećanje njihove publike i ekonomske održivosti, prenosi Politico.

'Američka intervencija u unutrašnju politiku'
Iako će sredstva iz SAD-a biti osigurana najranije tek u maju 2018, odnosno nakon izbora u Mađarskoj, Budimpešta tvrdi da se ovo finansiranje svodi na američku intervenciju u unutrašnju politiku.

"Mislimo da je ovo veoma čudna stvar, smatramo to neuobičajenim korakom među saveznicima", rekao je novinarima šef Kabineta premijera Janos Lazar.

On je dodao da se planovi State Departmenta za finansiranje svode na "miješanje u izbornu kampanju" i da nije jasno "koji je cilj američkog State Departmenta".

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske već se žalilo na interes State Departmenta za mađarske medije u oktobru, kad je Kostelanick pozvan da objasni svoj govor o odbrani slobode štampe.

(Al Jazeera)

Gotovo 200 osoba za koje se sumnja da su članovi salvadorske bande MS-13 uhapšeno je u velikoj policijskoj akciji u Sjedinjenim Državama, saopćile su američke vlasti.

Više od polovine od 214 uhapšenih tereti se za kršenje imigracijskog zakona, a 93 za ubistvo, razbojništvo, krijumčarenje droge i iznudu.

Većina osumnjičenika, njih 135, je iz Salvadora, 29 je iz Hondurasa, 17 iz Meksika i 12 iz Gvatemale.

Akcija koju je vodila useljenička služba (ICE) i koja je trajala mjesec dana, provedena je u saradnji sa salvadorskom policijom koja je u septembru uhapsila 53 osobe pod sumnjom da su članovi MS-13.

Banda s više od 10 hiljada članova
MS-13, što je kratica od Mara Salvatrucha (Salvadorska banda), jedna je od najnasilnijih u zemlji.

Nastala je 80-ih radi zaštite salvadorskih useljenika od suparničkih banda u Los Angelesu, a poslije je prerasla u prekograničnu kriminalnu organizaciju.

"S više od 10.000 članova u 40 zemalja, MS-13 je jedna od trenutno najopasnijih kriminalnih organizacija u SAD-u", ističe američki ministar pravosuđa Jeff Sessions u saopćenju.

Predsjednik Donald Trump je obećao da će se obračunati s kriminalnim bandama, posebno s MS-13 i borbom s kriminalom opravdava gradnju zida na granici s Meksikom.

Trump je u julu posjetio Brentwood, grad na širem području New Yorka, gdje su u septembru 2016. dvije djevojke na ulici zatučene bejzbolskom palicom. Njihova raskomadana tijela su pronađena par mjeseci poslije.

(Al Jazeera)

Danas u Bosni oblačno vrijeme sa slabom kišom ili rosuljom. Padavine većinom u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima, rjeđe u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C. 

U subotu, 18.11.2017., u Bosni oblačno vrijeme sa slabom kišom. Padavine većinom u Krajini, sjevernim i sjeveroistočnim područjima. U ostalim područjima Bosne lokalno može pasti malo kiše. Na planinama slab snijeg. U Hercegovini prije podne sunčano, u drugoj polovini dana umjereno povećanje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 15°C.

U nedjelju, 19.11.2017., u cijeloj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na ponedjeljak se očekuje kiša i pljuskovi. Snijeg ili susnježica u Bosni iznad 700 metara nadmorske visine. Padavine nisu obilne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U noći na ponedjeljak u Hercegovini jačanje bure. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8°C, na jugu zemlje od 10 do 13°C.

U ponedjeljak, 20.11.2017., u Hercegovini ujutro razvedravanje. U Bosni u jutarnjim satima slabe padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. Granica snijega ili susnježice bi se mogla spustiti i do 500 metara nadmorske visine, niže je kiša. Više oblačnosti u Bosni prije podne u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, a u ostalim područjima razvedravanje. U drugoj polovini dana u cijeloj Bosni pretežno vedro. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini jaka bura, koja će oslabiti od poslijepodnevnih sati. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 8 do 11°C.

Općinsko vijeće Tešanj je na 12. sjednici Općinskog vijeća, održanoj 31. oktobra 2017. godine usvojilo Nacrt Strategije razvoja 2018-2022. godina i uputilo ga u javnu raspravu.

Usmeni dio javne rasprave će se održati u sali Općinskog vijeća, i to:
20.11.2017. godine (ponedjeljak) u 16,30 sati – mladi i društveni sektor,
28.11.2017. godine (utorak) u 16,30 sati – ekonomija,
5.12.2017. godine (utorak) u 16,30 sati – životna sredina.

Nacrt Strategije razvoja 2018-2022. godina možete pogledati ovdje
Javna rasprava je otvorena do 12. decembra 2017. godine i svi zainteresovani svoje prijedloge, primjedbe i sugestije mogu dostaviti na mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


OPĆINSKI NAČELNIK
mr.sci. Suad Huskić

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.