A.H.

A.H.

Stručni tim Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) proveo je tokom prethodne školske godine antropometrijska mjerenja i istraživanja o prehrambenim navikama učenika u školama, te na osnovu istraživanja, mjerenja, te provedenih anketa objavljeni su rezultati o prehrambenim navikama osnovaca i srednjoškolaca u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

JELAH 04.08.2018. - 16.RASTOK FEST JELAH 2018. će se održati u subotu 04.08.2018.godine na poligonu OŠ 1 MART Jelah.

ZTC „Banja Vrućica“ dana 18. avgusta 2018. godine, po prvi put organizuje „Trku zdravlja“- sportski događaj međunarodnog karaktera, kojem je cilj da obogati turističku ponudu ZTC ”Banja Vrućica“, ali i da promoviše zdravlje i aktivan životni stil.

Cilj je okupiti što veći broj učesnika i simpatizera iz zemlje i regiona, koji će uzimanjem učešća u trci, ali i sudjelovanjem u brojnim popratnim sadržajima koje priprema organizator, uveličati ovaj događaj, te ga učiniti simbolom Banje Vrućice i pretvoriti u manifestaciju koja će se tradicionalno održavati svake naredne godine.

”Trka zdravlja” sastoji se od dvije trke i to: trke na 10 km i 5 km, kao i  „Fun Run“-a na kratkoj stazi dužine 1km. Trke na 5 i 10 kilometara namjenjene su profesionalnim trkačima i trkačima rekreativcima, a „Fun Run“ je namjenjen za sve zainteresovane, djecu i odrasle, a posebno za goste ZTC Banja Vrućica, kao jedna sasvim nova aktivnost, rekreativnog, turističkog, ali i takmičarskog karaktera.

Ovaj projekat ”Trka zdravlja” prepoznat je i od strane Ministarstva zdravlja Republike Srpske, te će Ministarstvo biti pokrovitelj istog. ZTC „Banja Vrućica“ kao specijalna bolnica za liječenje, prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih i reumatskih oboljenja  idealno je mjesto za organizaciju ovog velikog događaja.

Opis staze:   

Atraktivna staza “Trke zdravlja“ proteže se kroz najljepše dijelove kompleksa i  trkačima pruža priliku da na pravi način upoznaju čari i prirodni ambijent Banje Vrućice i to dok će trkači na 5 km trčati jedan krug trasom trke, trkači na 10 km će u prirodnim ljepotama Banje Vrućice uživati dvostruko, trčeći dva kruga po istoj stazi. Staza trkače vodi kroz parkove, šumu, proteže se obalom Jelić potoka, te čak omogućava učesnicima okrepu na izvoru prirodne mineralne vode. Staza je dinamična i trkačima pruža priliku kako trčanja po ravnim uređenim šetalištima unutar Kompleksa, uključujući i „Stazu ljubavi“, tako i trčanje makadamskom Kardio stazom koja je svojevrstan izazov za učesnike trke jer je nešto zahtjevnija obzirom da prolazi kroz brdoviti dio kompleksa „Banja Vrućica“. Start i cilj su planirani ispred hotela Kardial, kao centralne tačke i najatraktivnijeg hotela „Banje Vrućice“.

 Trka zdravlja – 10 km

Opis trke na 10 km:

 • dužina staze: 10 km dva kruga po označenoj stazi oko kompleksa ZTC Banja Vrućica
 • start: Hotel Kardial, 18. avgusta 2018. godine u 19:00h
 • cilj: Hotel Kardial
 • okrepne stanice: 4 (dvije po krugu)
 • vremenski limit: 90 minuta

 Opis trke na 5 km:

 • dužina staze: 5 km
 • start: Hotel Kardial, 18. avgusta 2018. godine u 19:30 h
 • cilj: Hotel Kardial
 • okrepne stanice: 2 (dvije)
 • vremenski limit: 60 minuta

Startnina za obje trke iznosi 20 KM/ 11 Eura

Broj trkača je ograničen na 300 učesnika

Fun Run

Opis trke:

 • dužina staze: 1 km
 • broj učesnika: neograničen

Mjerenje vremena i rezultati:

Mjerenje vremena je elektronsko, a startni broj se isključivo stavlja na prsa takmičara i mora biti vidljiv tokom cijele trke. Vremenski limit trke za trku od 10 km, iznosi 90 minuta, a za trku od 5 km, iznosi 60 minuta. Neslužbeni rezultati trke biće objavljeni neposredno po završetku trke na cilju, kao i na stranici vršioca mjerenja.

Medicinska zaštita:

Organizator će tokom trke osigurati medicinsku zaštitu, odnosno vozilo hitne pomoći sa medicinskim osobljem.

Startnina

Cijena startnine za obje trke ( na 10km i na 5 km) je 20 KM/11 Eura i može se uplatiti do 12.08.2018. godine, dok je cijena učešća na Fun Run  trci 5 KM i uplaćuje se na dan trke na licu mjesta, bez potrebne predhodne prijave.

Online prijave su moguće putem web stranice www.gbt-running.com

Za pobjednike u različitim kategorijama bit će osigurane nagrade.

Startni paket:

 • Startni broj
 • Mjerenje vremena u realnom vremenu
 • Večera i osvježenje nakon trke
 • Okrepa tokom utrke
 • Dri-fit majicu sa logom trke i logom generalnog sponzora
 • Dizajnirana finišerska medalja
 • Diploma (diplomu u elektronskoj formi trkači mogu skinuti iz tabele sa rezultatima)
 • Pokloni sponozora
 • Popust na pogodnosti u ZTC „Banja Vrućica“ – naknadno

 Preuzimanje startnih paketa i registracija:

Informacije o trci na: e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem Facebook-a.

Na dan trke startni paketi se preuzimaju na registracijskom pultu organizatora u restoranu Kiseljak.

Prateći sadržaji:

”Trka zdravlja”  obogaćena je i popratnim sadržajima, kao što je obilazak kompleksa i večera za trkače. Nakon trke za sve koji su na direktan ili indirektan način sudjelovali u projektu, trkače, organizatore, volontere, goste i navijače biće organizovan muzički party.

ZTC „Banja Vrućica“ posjeduje otvoreni i zatvoreni bazen, kao i wellness centar, koji učesnici trke, ali i oni koji budu tu da pruže podršku, mogu iskoristiti za opuštanje i rekreaciju, kako prije, tako i nakon događaja.

Jedan od organizatora ove manifestacije, Jasmin Aličehajić poziva sve  profesionalene i rekreativne trkače opštine Tešanj, i one koji to namjeravaju postati, da u  što većem broju dođu u Teslić .

Organizatori obećavaju nezaboravni provod na Banji Vrućici na stazi ”u srcu prirode”.

DOBRO DOŠLI!

JELAH 17.07.2018. - Sinoć je na Trgu u Jelahu održano je takmičenje u pjevanju za najmlađe. Veliki broj sponzora obezbjedio je vrijedne novčane nagrade za najbolje, te su pored odličnih novčanih nagrada obezbjedili i robne nagrade.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

 

 

2.

Stanje puteva

Magistralni put M-17:Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4:Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj na ostalim putevima odvija se po suhim putevima bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

Stanje u 08:00 sati: vedro;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 20ºC;

-Relativna vlažnost: 68%;

-Pritisak: 985,3 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: -m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - 4 lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA , TEŠANJKA – U granicama normalnog; USORA u granicama normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 101 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

U protekla 24 sata na području općine evidentirana su:

 • 1 saobraćajna nesreća,

 • 4 prijave građana,

 • 2 narušavanja javnog reda i mira.

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 64 intervencije, od toga 8 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 11 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođen je 1 dječak.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

ELEKTRIČNA ENERGIJA- uredno snabdijevanje.

 

 

VODA- Snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

TELEFONSKE VEZE- uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA-

 

7.

Ostale informacije

   

 

Poziv na ponovljenu javnu raspravu: Prednacrt Odluke o zonama sanitarne zaštite i zaštitnim mjerama za izvorište Jelah možete pogledati ovdje

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.