Svečano puštene u rad ambulante porodične medicine u MZ Bočinja i MZ Moševac Istaknuto

11 Nov 2015
987 puta

Presijecanjem svečane vrpce zvanično su puštene u rad ambulante porodične medicine u MZ Bočinja i MZ Moševac.

Pored domaćina, Općinskog načelnika, Mehmeda Mustabašića, direktorice Doma zdravlja Maglaj, dr Emire Drnde-Čičeklić, te predsjednika vijeća ove dvije Mjesne zajednice, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva predvođeni pomoćnicom ministra, dr Vildanom Doder, kao i predstavnici Kantonalnog ministarstva zdravstva na čelu sa ministrom, dr Bojanom Gvozdenovićem. Prisutni su bili i vijećnici OV Maglaj na čelu sa Predsjedavajućim, gospodinom Markom Zelićem, predstavnici OSCE-a, direktori Javnih ustanova, šefovi općinskih službi, predstavnici pravoslavne i islamske vjerske zajednice, te mještani ove dvije Mjesne zajednice.

U skladu sa Strategijom razvoja primarne zdravstvene zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine i Planom implementacije porodične medicine Federalnog ministarstva zdravstva, Javna ustanova „Dom zdravlja Maglaj“ otpočela je 2000.-te godine sa pripremama za obezbjeđenje osnovnih preduslova za realizaciju i funkcionisanje ambulanti porodične medicine na području općine Maglaj. Odlukom Skupštine Ze-do kantona u februaru 2005. godine Minstarstvo zdravstva Ze-do kantona sačinio je Plan implementacije porodične medicine, čime je Općini Maglaj pripalo 11 timova. Kantonalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost za realizaciju projekta porodične medicine koji je otpočeo 2006. godine, a do danas je u potpunosti realizirana implementacija ambulanti u zgradi Doma zdravlja, Novom Šeheru, Kosovi, Liješnici i Ulišnjaku.

Obaveza lokalne zajednice je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. U MZ Bočinja u prijeratnom periodu postojala je ambulanta koja je nažalost potpuno devastirana, tako da je od izuzetnog značaja što će se zdravstvene usluge ponovo uspostaviti u ovoj Mjesnoj zajednici. Federalno ministarstvo zdravstva finansiralo je kompletan Projekat implementacije ambulante porodične medicine u MZ Bočinja, uz adaptaciju i rekonstrukciju nabavljena je medicinska i druga oprema u skladu sa važećim standardima. U Mjesnoj zajednici Moševac malo je drugačija situacijia. Pored rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Općina Maglaj je finansirala i građevinsko zanatske radove, a Federalno ministarstvo zdravstva je u ovom slučaju finansiralo nabavku medicinske i druge opreme. U oba slučaja Mjesne zajednice ustupile su Domu zdravlja prostor na korištenje bez naknade, a obaveza Doma zdravlja je obezbijediti timove za liječenje.

Svečanost je upotpunjena nastupima učenika PŠ Bočinja i PŠ Moševac.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.