Uskoro ponovo zvona sa maglajske sahat-kule! Istaknuto

14 Okt 2015
953 puta

Prije 318 godina, tačnije 6.oktobra 1697.godine, princ Eugen Savojski je sa nekih 7.000 vojnika ušao je u Bosnu i popalio sve gradove od Broda do Sarajeva. Od tih davnih dana datira i prvi trag postojanja maglajske sahat- kule.

Neki izvori tvrde da je izgrađena u 18. vijeku, ali prema gravuri od 18. oktobra 1697. godine, kada je princ Eugen Savojski osvojio Maglaj, ucrtana je i sahat-kula. Otkako postoji sahat-kula je imala je imala sahat-majstore. U početku to su bili muvekiti, oni koji određuju vrijeme po lunarnom kalendaru, jer je sahat-kula otkucavala “a la turca”. Kasnije, u vrijeme Austro-ugarske sat je otkucavao “a la franca”.
Održavanje sahat-kule najduže su plaćali članovi čuvene maglajske porodice Uzeirbegović. Pretpostavlja se da su neki od njih učestvovali u finasiranju i njene gradnje. Po oporuci Vasvi-hanume Uzeirbegović, supruge Mustaj-bega Uzeirbegovića, u Zagrebu su 1923.godine na sajmu zvona, kupljena zvona i satni mehanizmi za sahat kule u Maglaju i Gradačcu. Ostalo je upamćeno da su ovaj sat održavali Mahmut Džonlija, Osman Mulahasanović i Rifat Mahmić koji je sat održavao punih 40 godina, sve do 1992.godine. Od tog sata, nažalost, već početkom 1992.godine počeli su nestajati dijelovi.
Nakon 23 godine stvoreni su uslovi za početak vraćanja sahat-kule u prvobitnu funkciju. Prema riječima Fuada Hajrulahovića, rukovodioca resorne Službe sredstva za ove namjene od 18.000 KM osigurana su putem nadležnih federalnih i kantonalnih ministarstava. “Cilj nam je u ovoj godini u sahat-kuli postaviti sat sa mehanizmom. Obzirom da nismo uspjeli pronaći izvorne podatke o satu, mehanizmu i zvonu kakvi su bili nekada, istraživali smo sahat-kule slične maglajskoj. Došli smo do podataka da se radi o zvonu teškom 90 kilograma i prečnika od 60 do 70 centimetara. Tako ćemo u jedan jako stari objekat postaviti moderan satni mehanizam sa daljinskim upravljanjem, a efekat će biti isti kao i decenijama prije”, dodao je Hajrulahović.
U toku je procedura javne nabavke u skladu sa zakonom i izbor izvođača radova u roku do 30 dana.
Takođe, osigurana su sredstva i za uređenje prostora oko Delibegovog hana čija je kompletna rekonstrukcija završena prije tri godine. Predviđena sredstva od 23.000 KM utrošiće se za izgradnju zaštitnog zida prema obližnjem, ruševnom, objektu, ulazne kapije i trotoara.

N.Br./maglaj.net
{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.