Maglaj: Uskoro u funkciji fiksna stanica za mjerenje kvalitete zraka

17 Jan 2020
371 puta

Maglajlije će vrlo brzo znati kakav je kvalitet zraka kojeg udišu.

Naime, čeka se samo još priključenje na elektručnu energiju pa da sa radom počne fiksna stanica za mjerenje kvalitete zraka smještena u neposrednoj blizini Osnovne škole „Maglaj“. Šest fiksnih i dvije mobilne stanice za mjerenje kvalitete zraka dio su Centra za monitornig okoliša Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) koji bi trebao biti važna karika u sistemu zaštite okoliša i uspostave održivog razvoja na ovom području. Inače, Vlada ZDK je za uspostavu Centra izdvojila 1,5 miliona KM.

Čeka se priključenje na elektručnu energiju

I dok se Sarajevo nalazi u samom vrhu svjetskih gradova po zagađenosti, u Maglaju se može samo nagađati kakav je kvalitet zraka. Maglaj nema gradsku toplanu, puno je individualnih mini-kotlovnica bez neke kontrole kakav je kvalitet energenata koji se koriste tokom sezone grijanja, ne smijemo zaboraviti saobraćaj i industriju kao ni činjenicu da Maglaj leži u kotlini. Lokalna vlast kao i čelnici Instituta „Kemal Kapetanović“ zajednički vode projekat postavljanja fiksne stanice u Maglaju i kako smo doznali u resornoj službi, čeka se priključenje na električnu energiju i da stanica počne sa radom. To bi moglo potrajati narednih 7 do 10 dana. „Cilj je prema Kantonalnom akcionom planu za zaštitu kvalitete zraka do 2030.godine etapno poduzeti mjere koje će doprinijeti postizanju II ali i I kategorije kvalitete zraka na osnovu koncentracija SO2, PM 10 i drugih čestica u zraku“, rečeno nam je u resornoj Službi. „Nadam se da nam kvalitet zraka nije tako loš zrak. Sa sa budućom stanicom konačno ćemo znati kakav nam je zrak i konačno poduzeti nešto“, rekao nam je  Srećko Lazić. Penzioner Asim Mulamehić smtra da je kvalitet zraka u Maglaju relativno dobar, posebno u odnosu na Sarajevo, Zenicu ili Tuzlu. „Stanica će dobro doći građanima sa zdravstvenim tegobama da se u zimskom periodu mogu zaštititi“, dodao je Mulamehić. „Mislim da nam je zrak loš. Jedini u BiH nemamo toplanu, a imamo industriju. Sa fiksnom stanicom moći će se barem preventivno djelovati“, misli Ibrahim Mulahasanović.


N.Br./maglaj.net

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.