Maglaj: Od 1947. poginulo 14 mještana Bijele Ploče i Jablanice Istaknuto

Nakon što je krećući se željezničkom prugom 11. januara kod Maglaja poginuo Sead Husukić, stanovnici maglajskih naselja Bijela Ploča i Jablanica i dalje koriste željeznički most i prugu kako bi kraćim putem stigli do grada.

U Maglaju su počeli aktivnosti na izgradnji pristupnih puteva i mosta preko rijeke Bosne do ovih naselja, ali je zbog nedostatka novca sve zaustavljeno do daljnjeg.

Radnici ovim mostom odlaze na posao, učenici u školu. Od 1947. godine, kada je most izgrađen, na ovom dijelu otvorene pruge poginulo je 14 mještana Bijele Ploče i Jablanice.
Drugi put postoji i duži je od ovog tri puta. Učenici bi išli okolnim putem, ali nemaju besplatan prijevoz jer je udaljenost do grada ispod propisanih pet kilometara.
U lokalnoj zajednici su, kažu uradili koliko su mogli.
"Napravili smo ulicu koja vodi do tog mosta sa lijeve strane Bosne i, naravno, kroz projektnu dokumentaciju smo riješili i saobraćaj sa desne strane Bosne. Htjeli smo pokazati potencijalnim donatorima ili investitorima da smo zainteresovani za taj most", kazao je za Federalnu televiziju Mehmed Mustabašić, načelnik Općine Maglaj.
No, vlasti, ali i građani znaju da je donatora za izgradnju mosta vrijednog više od milion maraka teško naći. Dotad će slike pješaka i vozova na pruzi, kao i u proteklih 67 godina, biti svakodnevne.

(maglaj.net)


{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.