A.A.

A.A.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije i radna mjesta.

Željeznice Federacije spustile su cijenu prevoza, te uvezale međunarodnu putanju za dovoz pšenice, čime je ispunjen zahtjev kompanije Klas, a koji se temelji na zahtjevima i opravdanim potrebama građana. To znači da će u idućem periodu biti dovoljno brašna na policama prodajnih centara. Ako je i bilo nekih problema u dostavi, molim građane za strpljenje i pozivam ih da imaju povjerenje u Vladu i naš prehrambeni i transportni sektor, koji pokazuje da je na razini zadatka. Također, ponavljam da imamo i pune robne rezerve za ne daj Bože, ali srećom nema potrebe da ih aktiviramo, sve dok smo u stanju osigurati međunarodni promet robe - izjavio je premijer Novalić za Fenu.

 Obaviješten je, kaže, da se odvija željeznički promet roba (uvoz i izvoz) na relaciji Bosne i Hercegovine sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom.

"Željeznice FBiH osigurale su nesmetano funkcionisanje elektroenergetskog sektora, kroz dopremanje uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla, te građani i u tom pogledu mogu osjećati sigurnost. Struje će biti. Posebno važno za ekonomiju je što Željeznice nesmetano vrše prevoz roba, za uvoz i izvoz, sa potrebe firmi širom Federacije: Arcelor Mittal, GIKIL Lukavac, Cementara Kakanj, Sisecom Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, HoldINA Sarajevo, Belisar-Studen Agrana Brčko, Hifa Oil i druge firme", ističe Novalić.

To, dodaje, daje sigurnost za hiljade radnika tih firmi i njihove porodice u ovom teškom vremenu, a potcrtava da Željeznice stoje na usluzi i drugim firmama koje imaju potrebu transporta

"Također, Željeznice FBiH su na vrijeme uvezale radni staž svim svojim radnicima koji su ostvarili pravo na penziju, a ovu socijalnu dimenziju želim naročito istaknuti. Ovo vrijeme pokazuje koliko je važno da imamo efikasna javna i privatna preduzeća na koja se na naš privredni i socijalni sistem može osloniti", naglasio je premijer Fadil Novalić.

(akta.ba)

Nakon pronalaska tijela muškarca u kamionu u Ulici Ilije Garašanina u Banjoj Luci na parking prostoru carine, utvrđeno je da je u pitanju prirodna smrt.

Konstatirao da se ne radi o nasilnoj smrti odnosno da u slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banja Luka rekla je da je ovaj slučaj prijavljen policiji jučer u 15:50 sati.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Među sedam novozaraženih osoba s područja RS-a za koje je u posljednja 24 sata utvrđeno prisustvo koronavirusa je i jedan doktor iz Doboja, potvrdio je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.
On je kazao da navedeni doktor nije radio posljednjih sedam dana te da je boravio u kući. No, dodao je da će se ispitati sve osobe s kojima je bio u kontaktu, kao i kolege u bolnici u Doboju s kojima je radio.

On je kazao da se pod zdravstvenim nadzorom trenutno nalaze 16.463 osobe. Govoreći o pojedinačnim slučajevima kazao je da se, kada je riječ o novozaraženim osobama iz Bosanske Dubice, radi o porodičnim kontaktima.

Govoreći o slučaju u Bosanskoj Gradišci, rekao je da se radi o porodičnom kontaktu s osobama iz banjalučkog klastera.

Podsjetimo, testirano je ukupno 75 osoba, a sedam je pozitivno (tri žene i četiri muškarca).

Raste broj 1h 21m
U RS-u potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno 185 u BiH

Riječ je o jednoj osobi iz Banje Luke, dvije iz Bosanske Gradiške, tri iz Bosanske Dubice i jednoj iz Doboja.

(klix.ba)

U skladu sa sugestijama Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, započete su aktivnosti policijskih službenika kojim se udaljavaju migranti sa ključnih raskrsnica i frekventnih ulica i trgova u gradovima – izjavila je jučer za Fenu portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić.

-Dodatno se vrši kontrola i nadzor njihovog kretanja, a sve sa ciljem smanjenja rizika po zdravlje svih ljudi, te unapređenja funkcionisanja mjera zaštite – istakla je portparolka Alić, koja dodaje da se sve aktivnosti poduzimaju u stalnoj koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH.

Policijski službenici u kontinuitetu provode aktivnosti i na prevenciji kršenja izrečenih mjera obavezne 14-dnevne samoizolacije za osobe koje su se vratile iz inostranstva.

-Postupa se u skladu sa informacijama i podacima dobijenim od nadležnih inspekcijskih službi i zdravstvenih ustanova, na području svih policijskih stanica u ZDK. Vrši se kontrola i obilazak lica za koja je nadležni sanitarni inspektor donio rješenje o zabrani kretanja van prostara boravka – kaže Alić.

Uprava policije ZDK-a najavljuje da će, pored izdavanja prekršajnih naloga zbog utvrđenih odstupanja od naloženih mjera i naredbi, biti poduzimane i aktivnosti u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK-a, na utvrđivanju krivične odgovornosti nesavjesnih lica.

-Kako je potvrđeno, ove se mjere uglavnom poštuju, osim utvrđenih kršenja u nekoliko slučajeva, kada su izdati prekršajni nalozi. Policijski službenici, prilikom obilaska, upozoravaju lica na njihovu obavezu odgovornog i savjesnog ponašanja u smislu poštivanja zabrane kretanja, kao i drugih preporuka koje su im naložene, prvenstveno u cilju zaštite vlastitog zdravlja ali i zdravlja društva u cjelini – upozorava Alić.

Policijski službenici, dodaje, obilaze i institucije, ustanove i druge objeke, sa ciljem vršenja kontrole poštivanja mjere obavezne distance od strane građana koji stoje i čekaju u redovima te su i tom prilikom “izdali više od stotinu upozorenja građanima”.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen je šesti slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu. Sestra muškarca iz Tešnja (49), kod kojeg je ranije potvrđena infekcija, a s kojim je imala bliskikontakt, od jučer je počela pokazivati kliničke simptome bolesti, nakon čega su prema epidemiološkom protokolu uzeti brisevi, a analizom je utvrđeno da je žena (58) inficirana koronavirusom COVID-19.

Pacijentica će biti prebačena u izolatorij, a obavit će se epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata te poduzeti potrebne epidemiološke mjere. Sve dosadašnje infekcije su bile importovane iz inostranstva (Italija), a ovo je prvi registrirani slučaj prijenosa infekcije unutar Zeničko-dobojskog kantona.

U izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica trenutno se nalazi pet osoba - četiri iz Zenice i jedna iz Tešnja, kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom COVID-19.

Izvršena je i analiza briseva muškarca iz Zenice (60), čija je supruga (57) jučer smještena u izolatorij KBZ-a, te je utvrđeno da je muškarac negativan na koronavirus.

Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba i organa civilne zaštite, te da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih koronavirusom ili su imale kontakt sa suspektnim pacijentima, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Krizni štab za praćenje novog koronavirusa ZDK

Ženska osoba iz Visokog bila je negativna na koronavirus pa je broj zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu ostao na brojci od četiri zaražene osobe – izjavio je za Fenu šef Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

-Dobili smo nalaz za ženu iz Visokog, koji je na sreću bio negativan. U ovom trenutku nemamo osoba koje su testirane, odnosno za koje čekamo nalaz – ističe Jupić.

Navodi da se već smanjuje i broj dolazaka iz inostranstva pa se tako drastično ne povećava ni broj osoba koje u tom kantonu idu u samoizolaciju.

Što se tiče muškarca iz Tešnja, koji se 5. marta iz inostranstva vratio te javio Domu zdravlja u tom gradu, on je jučer smješten u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, ali članovi njegove porodice, ističe Jupić, nisu testirani u Tešnju.

-Njegova porodica, s kojima je bio u kontaktu, također je u inostranstvu pa smo poslali obavijest u te zemlje da ih mogu testirati. Na taj način i mi testiramo osobe za koje dobijemo obavijest iz drugih zemalja – kaže Jupić.

Pojašnjava također da će, jučerašnjim aktiviranjem Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ), Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a nastaviti borbu protiv Covida – 19 te djelovati savjetodavno, ali da će naredbe ubuduće izdavati samo KŠCZ.

U skladu sa Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena broj:411/2020 od 16.03.2020. godine, a koja je stupila na snagu sa danom donošenja, kantonalna tržišna inspekcija kantonalne Uprave za inspekcijske poslove Zeničko – dobojskog kantona usmjerila je aktivnosti inspekcijskih nadzora na kontrolu kretanja cijena na tržištu koje, shodno odluci Vlade FBiH, trebaju ostati na istoj razini kakve su bile 05. marta 2020.godine.

Upozoravaju se sva pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo da će svako povećanje cijena suprotno Odluci Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena broj: 411/2020 od 16.03. 2020. godine biti sakcionisano u skladu sa novčanim kaznama propisanim Zakonom o kontroli cijena, kao i drugim propisima kojima je regulisano utvrđivanje i isticanje cijena.

Privredni subjekti imaju zakonsku obavezu posjedovanja Pravilnika o načinu formiranja cijena.

Zakon o unutrašnjoj trgovini, Zakon o kontroli cijena, kao i Zakon o zaštiti potrošača, svaki na svoj način, obavezuju pravna i fizička lica da se moraju pridržavati cijena istaknutih na prodajnom mjestu.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena odnosno ukoliko vrši prodaju proizvoda po cijenama višim od cijena na dan 05.03.2020. godine. Za navedenu radnju kazniti će se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 250,00 KM do 2.500,00 KM.

Za fizička lica propisana je novčana kazna u iznosu od 500,00 KM do 1.500,00 KM.

Pozivamo građane da svako eventualno povećanje cijena u Zeničko – dobojskom kantonu prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona ZDK. Uz prijavu na bilo koji navedeni način potrebno navesti naziv i adresu subjekta, broj i datum fiskalnog računa te vrstu i cijenu proizvoda.

Prijavu izvršiti na sljedeće načine:

-Putem telefona na brojeve: 032/460-810 i 032/460-813, u vremenu od 8,00 sati do 15,00 sati svakim danom,
-poštom na adresu: Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Kučukovići br.2, 71000 Zenica

U prilogu se nalazi lista proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK

U vezi sa postupanjem poslodavaca i radnika, s ciljem sprječavanja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19) i u skladu sa preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona u okviru svoje nadležnosti daje sljedeće preporuke svim kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima te svim poslodavcima na području Zeničko-dobojskog kantona:

-    Da provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravalje radnika, na način da radnicima skrate trajanje radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava;
-    Poslodavcima koji zapošljavaju veći broj radnika da izvrše reorganizaciju radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava, te da rad koji se odvija u jednoj smjeni rasporede u dvije smjene, kako bi se izbjegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mjestu;
-    Da radnicima daju upute za rad od kuće, ukoliko je to zbog prirode posla moguće, odnosno ukoliko to proces rada dozvoljava;
-    Da omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu;
-    Da se radnicima roditeljima malodobne djece do deset godina, omogući odsustvo sa posla jednom roditelju, u slučaju da oba roditelja rade;
-    Otkazivanje svih službenih putovanja, kako u državi, tako i u inostranstvu, a posebno otkazivanje službenih putovanja na koja bi se upućivali radnici sa dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima. Prilikom upućivanja na službena putovanja koja nije moguće otkazati, potrebno je radnike uputiti na instrukcije koje su izdate od strane nadležnih zdravstvenih institucija i ustanova na područjima gdje putuju, te radnicima obezbijediti odgovarajuća zaštitna sredstva, kao što su maske, sredstva za dezinfekciju i sl.;
-    Poslodavci su obavezni u skladu sa propisima iz oblasti zaštite na radu osigurati redovno i pojačano provođenje higijenskih mjera u radnim i pomoćnim prostorijama, a koje između ostalog, podrazumijevaju čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i redovnu ventilaciju i provjetravanje;
-    Otkazivanje sastanaka koji podrazumijevaju veći broj učesnika. Također, sastanci koji su neophodni, trebali bi biti organizovani u što većim prostorijama, uz dovoljan razmak između učesnika sastanka (1-2 metra);
-    Poslodavci i radnici se upućuju da u vezi sa regulisanjem privremene spriječenosti za rad, usljed novonastalih okolnosti postupaju u skladu sa uputama Federalnog ministarstva zdravstva;
-    Poslodavci i radnici se upućuju da u svemu postupaju u skladu sa uputama Federalnog ministarstva zdravstva, a koje su date poslodavcima i radnicima na teritoriji Fderacije Bosne i Hercegovine.


Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je Uputu koja se odnosi na vozače teretnih vozila, kako slijedi:

1. Granična policija s graničnih prijelaza na ulasku u Republiku Hrvatsku dostavljat će u realnom vremenu informacije o: identifikacijske podatke o vozaču, broj telefona, registracijsku oznaku vozila, podatke o pravnoj osobi, mjesto utovara i krajnja destinacija istovara robe u RH, podatke ima li iii ne osiguran smještaj u karanteni.
Navedene podatke potrebno je dostavljati na e-mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

2. popis lokacija objekata za karantene za vozace bit će dostavljen svim županijskim centrima 112, županijskim stožerima civilne zaštite pravnim osobama/prijevozničkim tvrtkama.

3. odabrani objekt za karantenu mora imati osiguran parking za kamione

4. svaka lokacija objekta za karantene mora imati:

• Osoblje 24/7 ( osobe zadužene za evidenciju ulaska i odlaska vozaca – izolanta, koje se brinu za održavanje smještaja , higijene, dezinfekciju te opskrbi i raspodjeli obroka). Broja osoba po lokaciji ovisit će o smještajnim kapacitetima karantene).

• Sredstva za održavanje osobne higijene i održavanje prostora, sredstva za dezinfekciju, posteljinu i ostale nužne potrepštine

5. obavezno dezinficirati prostor prije svakog ulaska vozača- izolanta i nakon odlaska
(sredstvima za čišćenje).

6. županijski stožeri civilne zaštite, u dogovoru s poslodavcima, dužni su organizirati prehranu i dostavu obroka vozačima – izolantima. broj dnevnih obroka ovisit će o vremenu boravka vozača- izolanta u karanteni)

1. Postupak nakon prelaska granice

• Nakon prelaska granice vozač dolazi do mjesta isporuke/utovara robe u RH
• Primatelj/pošiljatelj robe dužan je osigurati radnike za istovar/utovar robe (za vrijeme istovara/utovara vozač ne smije napuštati kabinu)
• u slučaju potrebe istovara/utovara na sljedećoj lokaciji, ponavlja se ista procedura (nakon odmora, bez izlaska iz kabine) vozač kreće na sljedeću destinaciju
• vozač se upuuje u karantenu nakon istovara/utovara robe ako dan ili vise nema naloga svog poslodavca za novu zadaću
• vozač se, nakon prelaska graničnog prijelaza, upućuje u karantenu i nakon istovara robe izvan Republike Hrvatske gdje čeka nalog svog poslodavca za daljnju zadaću
• u slučaju prestanka poslovnih obaveza od najmanje 14 dana, računajući od zadnjeg smještaja u karanteni, vozač je dužan biti u samoizolaciji, uz prethodno rješenje sanitarnog inspektora.
• za vrijeme boravka u karanteni vozač- izolant ne smije napuštati prostore karantene

1. Postupak prijema u karantenu sukladno slijedeim napucima:

• Prikupljene podatke o dolasku vozača na granici te njegovom konačnom odredištu Operativni centar civilne zaštite dostavlja županijskim centrima 112
• Županijski centri 112 zaprimljenu informaciju prosljeđuju nadležnim županijskim stožerima civilne zaštite (ovisno u koju županiju vozač dostavlja robu)
• Županijski stožer civilne zaštite najavljuje dolazak vozača – izolanta u karantenu dežurnoj osobi u karanteni;

2. Obveze dežurne osobe po dolasku vozača su slijedeće:
• Upisuje izolanta u Obrazac 1 -Evidencija prijema otpusta korisnika karantene” (obrazac u prilogu)
• daje mu osnovne informacije ponasanja i obveza u smještajnoj jedinici, tj. karanteni;
• obavještava ga o rasporedu obroka;
• odvodi ga u njegovu smještajnu jedinicu i predaje mu ,Uputu o kućnom redu za izolanta”
• dva puta dnevno (u 7,00 i u 13,00 ) istovremeno dostavljati ispunjeni obrazac 1 na mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. nadleznom županijskom centru 112 i nadležnom županijskom stožeru civilne zastite.

Upravni odbor Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj" smatra da bi bilo korisno kada bi Vlada Federacije BiH aktivirala željeznički transport, čime bi se smanjilo pritisak na transportni sektor, te omogućio prevoz većih količina robe sa manjim rizicima.

"Tešanj je izvozna sredina i ima jake izvozne kapacitete te nam je, prije svega, neophodno puno funkcionisanje transportnih firmi", saopćeno je iz Uduženja.

Zbog situacije prouzrokovane korona virusom u BiH, jučer je održana vanredna sjednica UO Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj“ u proširenom sastavu. Sjednici su, osim članova UO prisustvovali i Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, te Kasim Kotorić, predsjednik Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona.

"S obzirom na dešavanja i u uslovima proglašene pandemije, UO Udruženja naglašava da nema izdvojene lokacije, nego smo svi ugroženi. Situacija se usložnjava i u tom smjeru ohrabruje odluka da je i u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće koja dodatno otvara mogućnosti kantonalnim i općinskim kriznim štabovima da djeluju efikasnije na suzbijanju širenja korona virusa", dodaje se u saopćenju.

Napominju da ljudski životi moraju biti na prvom mjestu, ali da ih također brine rad i funkcionisanje privrede.

UO Udruženja je od općinskog načelnika zatražio da se smanji, odnosno reducira rad javnih objekata i objekata gdje se vrši masovno okupljanje ljudi (sportske, kulturne i slične skupove), da se definiše ponašanje na javnim površinama, te da se posebna pažnja obrati na ljude koji su se vratili iz rizičnih područja zaraženim korona virusom (Italija, Slovenija, Njemačka...) uz obavezno stavljanje pod nadzor.

Pozvali su da se posebna pažnja obrati na funkcionisanje carinske ispostave Tešanj, s obzirom na to da tu cirkuliše veliki broj vozila iz zaraženih zemalja, kroz obaveznu dezinfekciju vozila i ljudi, kao i obavezu pridržavanja propisanih mjera zabrane kretanja i izolacije vozača, kao i svih propisanih radnji izdatih od strane nadležnih organa.

"Molimo sve privredne subjekte, kao i cjelokupno građanstvo, da se pridržavaju naredbi općinskih, kantonalnih i federalnih kriznih štabova civilne zaštite, te da se posvete maksimalnoj zaštiti radnika i funkcionisanju preduzeća", navode iz Udruženja privrednika "Biznis centar Jelah-Tešanj.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.