A.A.

A.A.

Potrebni radnici za rad u firmi WEIMER GRUPPE Njemačka (Lanhau) za sljedeće poslove:
• Bravar
• Električar
• Mehatroničar i mehaničar za radne mašine
• Pomoćni radnik na građevini
• Građevinski tehničar/nadzornik
• Operater na građevinskim mašinama za niskogradnju
• Rukovodilac građevinskih mašina
• Građevinski voditelj (visoka i niska gradnja).


Napomena: Minimalno 2 godine radnog  iskustva uz minimalno/osnovno poznavanje njemačkog jezika. Probni rad od 6 mjeseci uz mogućnost dobijanja ugovora na neodređeno. Pored ovih zanimanja, u obzir dolaze i ostala zanimanja vezana za građevinarstvo.


Opis posla :
• Bravar
Iskustvo u izradi metala, iskustvo na aparatima za varenje i CO2 aparatima.
• Električar
Dugogodišnje iskustvo u elektro struci.
• Mehatroničar i mehaničar za radne mašine
Struka ili dugogodišnje iskustvo kao mehaničar koji iskustva sa elektrikom i mehaničar za radne mašine ili upravljanje/korištenje  na radnim mašinama.
• Pomoćni radnik
Iskustvo u građevinarstvu, fizička sposobnost/izdržljivost.
• Građevinski tehničar/nadzornik
Struka ili dugogodišnje iskustvo i dobro poznavanje poslova u građevinarstvu, fizička sposnobnost/izdržljivost.
• Operater na građevinskim mašinama za niskogradnju
Dobro poznavanje I iskustvo u vođenju i upravljanju mašinama za niskogradnju (bageri svih veličina, rovokopači, valjci, damper i sl.).
• Rukovodilac građevinskih mašina
Odlično poznavanje i odlične sposobnosti u upravljanju/vođenju građevisnkih mašina za rušenje (bageri – rovokopači).
• Građevinski voditelj (visoka i niska gradnja)
Građevinski inžinjer ili slično.

Potrebna znanja i kvalifikacije:
Srednja stručna sprema, osim građevinskog voditelja  za koji treba VSS uz minimalno/osnovno poznavanje njemačkog jezika, želja, volja, sposobnost, odgovornost za rad uz mogućnost napredovanja.
Prijave odnosno CV slati na e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Sve dodatne informacije zainteresovanih za posao, možete dobiti pozivom na broj telefona  061-647-537.

Na osnovu ukazane potrebne  Firma GMC d.o.o. sa sjedištem u Žabljaku bb,  raspisuje javni konkurs za primanje u radni odnos  za rad u BIH i inostranstvu :
ADMINISTRATOR U TEHNIČKOM UREDU m/ž - 1 izvršilac
OPIS POSLA:
- Izrada normativa revizije projektne dokumentacije
- Projektovanje metalnih konstrukcija
- Specifikacija materijala
- Izrada dinamičkih planova
- Tehnički nadzor na projektom
-  Izvršava druge poslove i zadatke po nalogu neposredno nadređenog
Potrebne kvalifikacije :
• VSS/SSS (mašinskog, i građ.smjera,poželjno iskustvo na sličnim ili istim poslovima minimalno 1 godina)
• odlične komunikacijske, prezentacijske i organizacijske  sposobnosti
• izvrsno korištenje MS office paketa programa,AUTO CAD
• Poznavanje engleskog jezika  (poželjno italijanski)
• Sposobnost čitanja i razrade  tehničkih crteža
Nudimo:
Stalni radni odnos
Stimulativna zarada i redovna plata
Mogućnost napretka
Zainteresovani kandidati  CV  slati putem emaila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Sa naznakom: prijava na konkurs   „Administrator u tehničkom uredu“
Poštom: GLOBAL METAL CONSTRUCTION DOO  ŽABLJAK BB,74230 USORA
Tel: 032 891 208
Konkurs ostaje otvoren  15 dana  od datuma objavljivanja.

Preduzeće Dević-tekstil d.o.o. iz Teslića raspisuje konkurs za radno mjesto radnik za kontrolu kvaliteta, jedan izvršilac. Potrebne kvalifikacije su SSS. Potrebno radno iskustvo, energičnost i odgovornost.  Za uzvrat nudimo odlične uslove rada, zavidna mjesečna primanja, topli obrok i prevoz.

Prijave vršiti na broj telefona 053/431-920 u vremenu od 06:00h do 22:00 časa ili lično u upravi preduzeća na adresi Nova industrijska zona bb, Teslić.

Obustava saobraćaja u Titovoj ulici u Tešnju 3. i 4.11.2018.g.

Općinsko vijeće Tešanj na sjednici održanoj 25. oktobra 2018. godine usvojilo je nacrt Budžeta za 2019. godinu i uputilo ga u javnu raspravu do 01.12.2018. godine, s ciljem izrade prijedloga Budžeta za 2019. godinu. Nacrt budžeta i Budžet za građane će biti istaknuti na internet stranici www.opcina-tesanj.ba i infopultu u zgradi Općine, te uredima Jelah i Tešanjka. Usmeni dio javne rasprave po mjestima, grupama budžetskih korisnika i građana planiran je u slijedećim terminima:

1. 14.11.2018. godine u 14 sati u Sali OV-a Tešanj (poseban termin za budžetske korisnike trezora - općinske službe, OIK, Općinsko pravobranilaštvo, Općinsko vijeće i Sindikat),
2. 20.11.2018. godine u 11 sati u Sali OV-a Tešanj (poseban termin za mjesne zajednice),
3. 21.11.2018. godine u 11,00 sati u Sali OV-a Tešanj (opšti termin za sve učesnike koji mogu prisustvovati raspravi tokom uobičajenog radnog vremena 7–15 sati),
4. 22.11.2018. godine u 11,00 sati u Sali Ureda Općine u Tešanjci (opšti termin za sve učesnike),
5. 23.11.2018. godine u 15,30 sati u Sali OV-a Tešanj (opšti termin za sve učesnike koji ne mogu prisustvovati raspravi tokom uobičajenog radnog vremena 7–15 sati) i
6. 26.11.2018. godine u 11,00 sati u Sali Ureda Općine u Jelahu (opšti termin za sve učesnike).

Prijedlozi i primjedbe mogu se dostavljati do 01.12.2018. godine, putem prijemne kancelarije ili na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..
    
Dostavljeno:                    
1. Infopult,                    
2. Mediji,                      
3. Arhiva.                            


POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA
Hamzalija Hojkurić, dipl.ecc

Novi sistem predviđa podnošenje zahtjeva za odobrenje ulaska u prostor Šengena za svakog državljanina BiH starijeg od 18 godina.

Od početka 2021. godine državljani Bosne i Hercegovine, kao i još 61 države svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, koji žele putovati u Evropsku uniju, morat će prethodno osigurati vizu!
Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Evropskog sistema za odobrenje putovanja (ETIAS), radi se o posebnoj vrsti odobrenja i nesmetanog boravka na teritoriji Šengena u trajanju od 90 dana.

Zvanična informacija

– Građani Bosne i Hercegovine od početka 2021. godine morat će dobiti vizu prije nego što krenu na put – piše na web-stranici ETIAS-a.

Evropska komisija u svom službenom listu netom je objavila izmjene i dopune viznog sistema kojim je predviđeno da i državljani BiH moraju putem interneta ispuniti poseban obrazac. U njemu će odgovoriti na brojna pitanja – ne samo osnovne podatke nego i imaju li veze s terorističkim organizacijama, drogiraju li se, jesu li osuđivani, jesu li se bavili švercom ljudi…

Također, morat će predočiti i svoju historiju zaposlenja, navesti gdje su ranije putovali u zemlje EU te odgovoriti na određena sigurnosna pitanja.

Naglašava se da pasoš aplikanta mora važiti najmanje tri mjeseca od dana planiranog ulaska u EU.

Sve će koštati sedam eura, a ETIAS viza važit će tri godine i s njom se može u tom periodu ulaziti i izlaziti iz EU kad god hoćete. Ostaje ograničenje da jedan dopušteni boravak na teritoriji Šengena ne smije biti duži od 90 dana.

Brzi odgovor

Aplikantu će trebati desetak minuta da odgovori na sva pitanja ETIAS-a. Nakon toga se podaci automatski obrađuju i odgovor na zahtjev za vizu treba stići na e-mail u roku od najviše četiri dana.

U ETIAS-u ističu da će 95 posto aplikacija obraditi u roku od nekoliko minuta i nakon toga na e-mail poslati obavijest o statusu. Očekuju da će skoro svi zahtjevi biti odobreni u tih nekoliko minuta. Rok od četiri dana ostavljen je za rješavanje nekih specifičnih situacija, poput nepotpune ili neprecizne dokumentacije.

Ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je aplikantu odbijen zahtjev za vizu.

Nema biometrijskih detalja

U ETIAS-u ističu da neće uzimati biometrijske detalje, poput otiska prsta ili fotografiranja lica.

Na web-stranici novog viznog sistema EU navodi se da će svi građani BiH stariji od 18 godina morati posjedovati ETIAS vizu.

Avaz

Prema podacima prikupljenim u nadležnim zdravstvenim ustanovama, u 42. sedmici raste broj prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona. Ono što raduje jeste da u Kantonalnoj bolnici Zenica tokom prethodnog perioda nije bilo hospitaliziranih slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija (SARI).

Obradom podataka iz zdravstvenih ustanova općina koje su dostavile svoje izvještaje, vidi se da je, od ukupnog broja oboljelih od akutnih respiratornih infekcija ili influenci sličnih oboljenja (929), najveći broj oboljelih sa područja općina Visoko (308) , Tešanj (266), Zenica (138) i Zavidovići (104). U protekloj, 42. sedmici 2018. godine, svoje podatke nisu dostavili nadležni iz općina Kakanj, Doboj Jug i Usora.

Kako je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ranije najavio, uokviru mjera nadzora nad gripom u Zeničko-dobojskom kantonu u sezoni 2018. / 2019., donesena je odluka da se kontinuirano, svake sedmice, objavljuju rezultati izvještaja o broju prijavljenih slučajeva gripe i oboljenja sličnih gripi na području ovog kantona, kao i povremeno daju preporuke i sugestije u prevenciji ovog i sličnih oboljenja.

Nadzor je započet, kako je uobičajeno, u 40. sedmici ove 2018. godine i trajati će najmanje dvanaest (12) sedmica.

Njemački “Spiegel” u opširnom istraživačkom tekstu piše kako je Volkswagenov bivši član upravnog odbora Sanz skovao poseban plan kako da se riješi Preventa. Pojašnjava i da se VW koristio sumnjivim metodama.

Volkswagen i Prevent vode ogorčenu borbu u vremenu kada su proizvođači automobila i dobavljači dijelova (liferanti) upućeni jedni na druge kao nikada ranije.

Cijeli slučaj pokazuje kako se VW – vodeći proizvođač automobila na svijetu – ophodi prema dobavljačima, piše u detaljnom članku objavljenom u najnovijem izdanju političkog magazina Der Spiegel.

Interni dokumenti pokazuju kako su članovi Upravnog odbora Volkswagen još prije nekoliko godina odlučili da Prevent isključe iz poslovanja, čime je doveden u pitanje opstanak ove grupacije. VW je to obrazložio tako što je naveo da se Prevent od 2015. više puta pokazao kao nepouzdan partner kao i da je više puta instrumentalizovao svoje firme-kćerke kako bi putem obustave isporuka dijelova Volkswagen doveo u nepriliku i sproveo neplauzibilne zahtjeve.

Time je koncernu, kako navodi u jednom internom dopisu, tokom 2015-te i 2016-te godine nanesena šteta u trocifrenom milionskom iznosu. Tačno je da je Prevent koristio zavisnost VW od isporuke određenih auto-dijelova kako bi isticao drastične zahtjeve. Prevent je priznao da se radilo o ekonomskoj samoodbrani kojom se suprotstavio krajnje nefer-potezima VW-a, prenosi Deutsche Welle.

Odnos između proizvođača automobila i dobavljača nikada nije bio jednostavan. VW, Daimler ili BMW su višestruko veći od njihovih isporučioca ako se izuzmu Bosh i Continental.

S druge strane, auto-proizvođači – kada su u pitanju ključni auto-dijelovi – igraju na kartu jednog jedinog dobavljača. To je efikasno ali dovodi ih u poziciju da ih se može ucjenjivati. Posebno VW je, kako kažu insajderi u branši,  primjenjivao “Single Sourcing” u cilju smanjenja troškova nabavke.

Pritisak na dobavljače

Hastorovi nisu jedini, koji su ozlojeđeni na Volkswagen. Uobičajeno je da auto-koncerni, i pored tekućih ugovora, traže od dobavljača dalje snižavanje cijena. Volkswagen bije glas da je posebno agresivan. Nakon izbijanja skandala sa dizelom, koncern je navodno tražio od isporučioca dijelova da snižavanjem cijena preuzmu dio novčanih kazni. VW to demantuje.

Onaj ko se ne pridržava pravila koncerna, mora računati s tim da mu sljedeći ugovor neće biti produžen. To sebi nijedan dobavljač ne može dozvoliti jer većina njih 20 i više od 20 posto obrta ostvaruje u poslovanju sa VW-om. Stoga branša autodijelova kao bez daha prati kako se familija Hastor suprotstavlja moćnim automobilskim koncernima.

Pri tome je upravo Volkswagen uzdigao Hastorove i napravio ih moćnim. Osnivač firme Nijaz Hastor je 80-tih radio na poslovima montaže VW-auta (op. red.: golf i caddy) u Sarajevu. Tada je stekao povjerenje vrha u VW-u. Potom je pod imenom Prevent  izgradio mrežu firmi dobavljača.

U BiH postao je poznat kao mecena a  u Wolfsburgu kao kvalitetan liferant koji nudi dijelove po povoljnim cijenama. Poznavaoci branše kažu da se stil rada promijenio kada su Hastorovi sinovi Damir i Kenan preuzeli poslove. Nasuprot tome u  Preventu tvrde da je do prekida došlo nakon spora oko firme Rioglass koja je specijalista za automobilsko staklo. Ovu firmu je Prevent  preuzeo 2009. godine na insistiranje Francisca Javiera Garcie Sanza, tadašnjeg člana Upravnog odbora VW-a, zaduženog za nabavku. Nakon što je Prevent preuzeo Rioglass, VW je prekršio dogovor i tri godine spuštao cijene na štetu Preventa. Volkswagen odbacuje ovu optužbu i kaže da su čak sklopljeni i dodatni ugovori kako bi se pomoglo Rioglassu.

Konflikt između Sanza i Hastorovih

Međutim, nakon spora oko Rioglassa počeo se zahuktavati konflikt između Hastorovih i člana upravnog odbora VW-a Sanza. Eskalirao je 2016-te oko Preventove  firme za proizvodnju presvlaka Car Trim i Preventove livnice ES Automobilguss. Ove firme su tražile od VW-a odštetu u visini od 58 miliona eura i sve je završilo na sudu. Ispostavilo se da VW uopšte nije imao namjeru da se pridržava novog ugovora.

Članu Upravnog odbora zaduženog za nabavku Franciscu Javieru Garcia Sanzu je očito bilo dosta Hastorovih. On je inače nasljednik ozloglašenog Josea Ignacio Lopeza, koji je 90-tih prešao iz General Motorsa u VW i koji je bio poznat pod nadimkom: “Davitelj iz Wolfsburga”, zato što je kod dobavljača izazivao strah i užas.

Neposredno nakon što je VW sa Preventom u avgustu 2016. godine postigao primirje, Francisco Javier Garcia Sanz je započeo “Projekt 1”. Bio je to Masterplan kojim se trebao riješiti Preventa. To proizilazi iz pisanih dokumenata sa sjednica Volfswagenovog upravnog odbora. Plan se sastojao u izgradnji mreže novih liferanata koji bi zamijenili Prevent i ispitivanju strukture vlasnika kod tzv. ‘kritičnih dobavljača’ sa ciljem da se do februara 2018. obustave i prekinu sve poslovne veze sa Preventom.

Volkswagen se nije libio pribjeći sumnjivim metodama. Pravno odjeljenje VW-a je preko jednog eksternog ureda čak unajmilo jednu sigurnosnu firmu iz Berlina, koja je za cilj  imala da prikuplja informacije o ljudima iz Preventa i onima koji su u okruženju ove grupacije. S tim u vezi Volkswagen je priznao da je u okviru “Business Partner Check” (kontrole poslovnih partnera) i u skladu sa pravnim propisima ispitan ‘jednocifreni broj osoba’.

VW je navodno bio spreman izdvojiti 200 miliona eura kako bi se riješio Preventa kao dobavljača. Računao je i sa dodatnim troškovima kao što su zahtjevi za odštetom nakon povlačenja ugovora. Troškovi su trebali biti podijeljeni na različite pogone i stručna odjeljenja kako akcioneri ne bi u nešto posumnjali i počeli da postavljaju kritična pitanja.

Volkswagen je, suočen sa ovim pitanjima, priznao da su mjere uvedene kako bi se obezbijedio nastavak proizvodnje u slučaju obustavljanja isporuka od strane Preventa. O troškovima za obustavu saradnje sa Preventom nije rekao ništa. Istaknuto je samo da odluka koncerna o okončanju saradnje sa Preventom nije bila vezana ni za kakav plan.

Prevent: VW želi potpunu kontrolu nad dobavljačima

No, koliko energije je VW menadžment uistinu utrošio da se riješi nevoljenog partnera, pokazuje slučaj Grammer. Krajem 2016. Prevent je imao udio od 20 posto u firmi sa 13.000 zaposlenih i godišnjim obrtom od 1,8 milijardi eura, koja proizvodi naslone za glave. Prije nego se Prevent mogao umiješati u operativne poslove, VW je smislio detaljan plan odbrane. Borba protiv Preventa zbog mogućeg preuzimanja nije došla od menadžmenta firme Grammar već ju je osmislio VW.

Iz jednog povjerljivog dokumenta od 13. decembra 2016. proizilazi da je VW tražio da se u  firmu dovede prijateljski akcioner, koji bi povećanjem udjela u kapitalu Grammara smanjio uticaj Preventa. Menadžeri Grammara su sproveli većinu VW-ovih ideja. Podržali su ih sindikati  IG Metall koji su radnike pozvali na proteste ali uz njih je bio i bivši državni sekretar Matthias Machnig (SPD), koji se solidalizirao sa poslovnim odborom.

Sprega političara i sindikata je u VW dio sistema. Pronađen je i prijateljski naklonjen akcioner: kineska firma Ningbo Jifeng, iako je njemačka vlada prema ovakvim akcionerima u drugim slučajevima bila ekstremno nepovjerljiva a kupovina firme Grammar sufinansirana iz državnih kineskih izvora.

VW je osporio da se kineska firma Ningbo Jifeng aktivno miješala u događanja sa firmom Grammar. U Preventu međutim tvrde da Volkswagen svojim dobavljačima ne želi diktirati samo uslove već da želi da odlučuje o tome ko će biti vlasnik neke dobavljačke firme.

Za automobilsku i dobavljačku industriju, smatra jedan auto-ekspert,  bi zapravo bilo dobro da, s obzirom na globalizaciju i digitalizaciju, njeguju dobre odnose.  To pretpostavlja uzajamno povjerenje. Ali između VW-a i Preventa toga više nema.

Prevent namjerava nastaviti sa kupovinom firmi dobavljača a Volkswagen želi maksimalnu kontrolu mreže dobavljača. Sanz, Hastorov protivnik broj 1, je doduše napustio VW, ali njegov nasljednik Stefan Sommer mogao bi za Prevent biti još opasniji.

VW već sada traži od dobavljača sve informacije, od proizvodnih metoda, troškova proizvodnje pa do materijala za proizvodnju dijelova  i njihovog sastava.

Neki od njih se plaše da bi ovaj koncern mogao iskoristiti njihove poslovne tajne, kako bi sam i jeftinije proizvodio dijelove. Za VW je isprogramiran  novi spor sa poslovnim partnerima. Čak i bez Preventa.

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini vedro uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i jugoistočnim područjima Bosne. Na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Vjetar prije podne slab jugozapadni, a poslije podne uglavnom umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 16 do 22, na jugu do 25 °C.

U četvrtak 25.10.2018., u Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. Jutarnje temperature od 1 do 7, na jugu od 6 do 11, a dnevne od 13 do 19, na jugu do 22 °C.

U petak 26.10.2018., u većem dijelu pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom i sumaglicom. Krajem dana i u večernjim satima porast naoblake u Hercegovini i na jugozapadu Bosne može usloviti slabu kišu. Jutarnje temperature od 7 do 13, na jugu od 10 do 14, a dnevne od 16 do 23 °C.

U subotu 27.10.2018., u Hercegovini, na jugozapadu Bosne i djelimično Krajini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umejrenu oblačnost. U Hercegovini povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Jutarnje temperature od 7 do 13, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 20 do 26 °C.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.