Zenica: Premijera filma "Efendijin zavjet"

06 Feb 2021
179 puta

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici upriličena je zenička premijera dokumentarnog filma "Efendijin zavjet" a u okviru Sedmice međureligijskog dijaloga koju organizuje Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici. Premijeru je podržala Misija OSCE-a u BiH.
Mladi okupljeni oko CAT Bosna i Hercegovina su snimili dokumentarni film o tuzlanskom muftiji Muhamedu Šefketu efendiji Kurtu, u čijoj je realizaciji učestvovao veći broj historičara, kršćanskih i islamskih vjerskih službenika, predstavnika Grada Tuzla i direktni potomci Efendije Kurta.
Ime tuzlanskog muftije Kurta upisano je zlatnim slovima u historiju ovih prostora i predstavlja sinonim za požrtvovanost i temelj suživota kakvom se teži.
Malo je ljudi u tragičnoj i krvavoj historiji nekadašnje Jugoslavije i sadašnje Bosne i Hercegovine koji zaslužuju da im se ime pamti i spominje kao što je to ime Muhameda Šefketa ef. Kurta koji je nesebičnim zalaganjem na Badnji dan 1942. spasio veliki broj tuzlanskih Srba, Roma i Jevreja od planiranog pokolja.
Da ovaj plan Tajnog odbora za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli ipak bude osujećen zaslužan je Muhamed Šefket efendija Kurt (1879. – 1963.)
Film o efendiji Kurtu, priču o zajedništvu, toleranciji, empatiji i ljudskoj veličini koja je za naredne decenije i vijekove zadužila stanovnike Bosne i Hercegovine.
Odbor za međureligijsku saradnju ovom projekcijom privodi kraju planirane aktivnosti u okviru Sedmice međureligijskoga dijaloga. Za dane vikenda  se očekuju online aktivnosti.
Ako bi bilo potrebno istaknuti osnovnu poruku cijele manifestacije, to bi zasigurno bila prevažna poruka o potrebi jačanja ljudskog bratstva kao novog branika humanosti. Ili ćemo biti braća ili čovječanstvu prijeti samouništenje. Ovo vrijeme nije za ravnodušnost i unatoč razlikama, u kulturu, religiji i tradiciji mi trebamo upravo preko različitosti rasti u ljudskosti.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.