Promocija “Tragom čaja od papaje” u Doboj Jugu

01 Mar 2019
357 puta

Obilježavanjem prve godišnjice Opće biblioteke Doboj Jug, Matuzići, u sklopu manifestacije “Martovske svečanosti 2019” posvećene Danu Nezavisnosti Bosne i Hercegovine, petak večer, 28.2.2019.godine, upriličena je promocija knjige “Tragom čaja od papaje” autora Saida Štete.

Promotor je bila direktorica Opće biblioteke Tešanj, mr. Almina Alagić, a moderatorica i domaćin ispred Opće biblioteke Doboj Jug, Berina Aličić- Hodžić. Promociju je otvorila djevojčica Almina Bajramović, učenica Osnovne Škole “Skender Kulenović” u Zenici, izvedbom kompozicije na violini “Song from secret garden”. Potom je moderatorica promocije  Berina Aličić- Hodžić, sjajnim uvodom predstavila učesnike i pozvala da se obrate, načelnika Općine Doboj Jug, Mirnesa Tukića, te direktora biblioteke Elvedina Skulu, koji su u svome obraćanju izrazili nesebično zadovoljstvo da na ovaj prigodan način obilježavaju godišnjicu biblioteke.

Promociji je prisustvovao i predsjednik BZK “Preporod” Doboj, prof.dr. Zijad Bešlagić, te nekoliko vijećnika općinskog vijeća i djeca, aktivni članovi Opće biblioteke Doboj Jug. Majka jedne učenice za ovu priliku spremila je i tortu. Sve je bilo izuzetnolo svečarski, a red priče vrsnog glumca Nusmira Muharemovića, pa red sevdalinke izuzetno talentovane Amine Bajramović, promociji je davao posebnu notu, da su emocije jednostavno klizile niz lica mnogobrojnih prisutnih.

U svome obraćanju, promotor mr. Almina Alagić, nije krila doživljenost knjige “Tragom čaja od papaje” zaustavljajući se na citatima iz naslovne priče, koji kako reče, od čitaoca traže da se zamisli nad samim sobom, da promišljanju o svojoj duši i svemu onom što je oplemenjuje. Preporučujući  knjigu prisutnima, kazala je, da će kada je jednom pročitaju, opet joj se vraćati.

Na kraju, obratio se autor knjige, uz oduševljenje da je stigao u zajednicu kakvu je kao oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine sanjao. “Ovo je Bosna i Hercegovina, koju sam prizivao u svom snu u toku rata. Na jednom mjestu sresti prvog čovjeka općine, direktora biblioteke, ljude koji svojim idejama unapređuju zajednicu i puno učenika koji trebaju stalno da uče, da uče o našoj Bosni i Hercegovini”.

Čestitajući prisutnima Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, izlaganje je završio pjesmom koja je posvećena velikom pjesniku Musi Ćazimu Ćatiću, “Na pjesnika spomen”.Promocija je zatvorena  kompozicijom na violini izvođenjem kompozicije “Bagattela”. Ovim je potvrđeno da nema malih i velikih mjesta kada je u pitanju kultura. Ona stanuje tamo gdje se srcem njeguje, kao što to čini rukovodstvo i stanovnici ove mlade općine, bacajući u sjenu neke koji se gradom zovu.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.