VEČE POEZIJE FOLKLORA

VEČE POEZIJE FOLKLORA

(XIV međunarodna smotra folklora, Tešanjka, 2018)

 U subotnje predvečerje, 28. jula 2018. godine, središnjim dijelom Tešanjke, Trgom žrtava 8. oktobra, defilovala je etnošara – sjajna raskoš narodnih nošnji: makedonskih, leskovačkih, šokačkih, banijskih, muslimanskih... i kakvih sve ne.

Naime, u organizaciji KUD-a „Behar“ Tešanjka, u dvorišnom prostoru OŠ „Kulin ban“ Tešanjka, održana je, kako slijedi u kontinuitetu, XIV. međunarodnu smotru folklora.

Gosti  Smotre su bili:

KUD „Sarajevo“ Friedrichshafen - Savezna Republika Njemačka,

KUD „Cret“ Cret Bizovački - Republika Hrvatska,

iz Bosne i Hercegovine:

KUD „Mladi rudar“ Dobrinja,  

KUD „Mošćanica“ Zenica,

KUD „Vitez“ Vitez i

domaćin Smotre, KUD „BEHAR“ Tešanjka.

Poslije pozdravne riječi umješnog voditelja Kunalića, Smotru je otvorila Azra Muslija, pmoćnik Načelnika općine Tešanj, simboličnim puštanjem bijele golubice i pritom pozdravivši prisutne i u ime načelnika Suada Huskića.

Pred brojnom publikom ispunjenog dvorišta, puna tri sata, smjenjivali su se KUD-ovi sa svojim folklorističkim čarolijama. Šarali su i čarali publiku, i nošnjama i  ritmovima - igrama od Triglava do Đevđelije, i uz šare državnih zastava Republike Hrvataske, Savezne Republike Njemačke i Bosne i Hercegovine, beharala je Tešanjka balkanskim i evropskim etnobeharom.

 Pjesma za pjesmom, igra za igrom, pljesak za pljeskom, sve se prolamalo Tešanjkom  punom života i mladosti, i sve je odisalo dobrom organizacijom, što su gosti u svom obraćanju punom hvale i zadovoljstva i isticali.
Treba i ovom prilikom reći da su gradovi Sarajevo i Friedrichshafen zbratimljeni gradovi. A onda su se, prije dvije godine na jednom seminaru o koreografiji u Zenici, srela dvojica etnoentuzijasta, Izet Musić, iz Prijedora (sada iz Friedrichshafena), i Edin Ogrić, iz Tešnja (Tešanjka), i uspostavili koreografsku i prijateljsku saradnju, koja je izrodila obostrana u više navrata gostovanja KUD-a „Sarajevo“ Friedrichshafen i KUD-a „Behar“ Tešanjka što donosi i svojevrsno bratimljenje KUD-ova. I već sutra od 29.7. do 3.8.2018. godine, ta dva KUD-a gostuju na „Danima dijaspore Prijedor“ imajući nastupe u Čarakovu, Trnopolju i Hambarinama.

Domaćin se zahvalio brojnim sponzorima uručivši im prigodne zahvalnice a gosti (KUD-a) i domaćin (KUD „Behar“ Tešanjka) su razmjenjivali opet prigodne darove – kao tragove njihove dosadašnje a i buduće dobre saradnje.

 Poslije gotovo svakodnevne kiše ovoga ljeta, koja je padala i u ovo subotnje prijepodne, ovo veče poezije folkolora Svevišnji je darivao zvjezdanim nebom.

 

Tešanjka, 29.7.2018. godine

Kemal Ljevaković

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

Tražite posao, prodajete, iznajmljujete? Objavite Vaš oglas na talasima Antena radija i putem naše web platforme. Javite nam se. Kontakt 032 664 221 E: antena@jelah.ba

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.