Zenica: Počinje Dječiji festival, djevojčica iz serije “Elif” stigla u BiH

26 Apr 2017
1504 puta

“Dječiji festival” u organizaciji Instituta Yunus Emre u Sarajevu bit će održan danas u Zenici, gdje će više od sedam hiljada djece iz sedam kantona koja uče turski u okviru projekta “Moj izbor je turski” imati priliku uživati u druženju i zabavi.

Program će obogatiti spektakularni koncert popularnog bh. pjevača Harija Varešanovića, a najavljen je i dolazak poznate glumice turske serije “Elif” Isabelle Damla Guvenilir.

Direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman kazao je da ovaj projekt traje još od 2011. godine te da je broj djece koja uče turski jezik porastao na sedam hiljada. Dodao je da se projekt ne sastoji samo od učenja turskog jezika, već od različitih aktivnosti kao što je takmičenje u pjevanju, sportu i još mnogo toga.

Također je dodao da će nastaviti s realizacijom projekta bratimljena škola, pojašnjavajući da oko 120 škola u BiH ima svoju bratsku školu u Turskoj te da se taj broj povećava. Naglasio je da je prošle godine oko 100 učenika posjetilo Tursku i obratno.

“Nastavit ćemo svoj rad, a najvažniji dio projekta je Dječiji festival koji traje već pet godina i to je nagrada za svu djecu koja uče turski jezik “, zaključio je.

Direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbaş na današnjoj pres-konferenciji govorio je o značaju učenja turskog jezika, ističući da je njihova zadaća da uvesele djecu.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koç naglasio je veliku vrijednost sutrašnje aktivnosti jer je to, kako kaže, ulaganje u budućnost koja će im se vratiti.

Istakao je značaj nastavka i tradicije dječijeg festivala te izrazio nadu da će sutra svi uživati u programu.

“BiH i Turska su jako povezane zemlje, a djeca su sigurnost naše saradnje u budućnosti “, zaključio je ambasador.

Festivalu će osim mnogih zvanica iz kulturnog i političkog života, prisustvovati i ministar civilnih polova BiH Adil Osmanović te ministar kulture i turizma Turske Nabi Avci.

(BHRT)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.