A.A.

A.A.

Nacrt odluke, čija bi primjena dovela do drastičnog poskupljenja procesa polaganja vozačkih ispita, uskoro bi mogao da se nađe pred Savjetom ministara BiH, što u dobrom dijelu auto-škola smatraju finansijskim udarom na buduće kandidate, ali i na privredu, koju potresa manjak profesionalnih vozača.
Računica iz banjalučkih auto-škola pokazuje da kandidat za vozačku dozvolu B kategorije, a koji sve položi iz prve, sada može proći sa troškom nešto većim od 800 KM, a usvoji li se ova odluka, cijena će, tvrde, iznositi više od 1.600 maraka.
Za A kategoriju polaganje bi moglo dostići cifru veću od 700 maraka, umjesto sadašnjih oko 300 KM, i usvoji li se ova odluka, tvrde u auto-školama, to će uticati na povećan broj motociklista bez vozačke dozvole na putevima.
"Za vozače autobusa kompletan put do vozačke dozvole, bude li usvojena sporna odluka, koštaće blizu 2.100 KM, a sada je 1.200 KM", kažu u auto-školama.
Ogorčeni su i roditelji budućih vozača, jer ovaj udar, ističu, neće moći podnijeti.
"Šta političari misle, da samo njihova djeca treba da imaju vozačku dozvolu", pita se Banjalučanka čija bi kćerka iduće godine trebalo da polaže vozački ispit.
Slaže se s njom i Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, koji ističe da je ovakav slijed događaja katastrofalan.
"Svjesni smo činjenice da nemamo profesionalnih vozača. Umjesto da su stimulisali mlade da polažu vozački, oni uvode povećanje cijene, što je van svake pameti. Malo ko od roditelja može to da plati. Ko god savjetuje vlast da tako nešto uradi, ne misli dobro ni građanima ni privrednicima u RS i BiH", kaže Grbić.
Njegovo mišljenje dijeli i Siniša Radošević, vlasnik jedne banjalučke auto-škole, koji napominje da je neprihvatljivo da put do vozačke dozvole poskupi više nego duplo.
"Takav udar građani ne mogu da podnesu, ne računajući ove koji sjede u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH. Uvedu li to, biće manje kandidata, a smanjiće se i broj auto-škola", kaže Radošević za "Nezavisne".
Važećim pravilnikom nisu propisane cijene osposobljavanja kandidata i trenutno auto-škole slobodno određuju cijene, ali bi takva praksa mogla postati prošlost.
"Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pripremilo je tekst Nacrta odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače i uputilo ga na mišljenja nadležnim organima za obrazovanje (entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja i Vladi Brčko distrikta BiH)", rekli su za "Nezavisne" iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.
Nakon što su, kako dodaju, razmotrili i analizirali sva dostavljena mišljenja na tekst Nacrta odluke, sproveden je postupak javnih konsultacija, a svi učesnici su, kako tvrde, podržali donošenje ove odluke.
"Naredni korak bilo je upućivanje Nacrta odluke na mišljenja u skladu s Poslovnikom o radu Savjeta ministra BiH Uredu za zakonodavstvo i Ministarstvu finansija i trezora BiH. Trenutno Ministarstvo postupa u skladu sa sugestijama datim u Mišljenju Ministarstva finansija i trezora, odnosno provodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Vijeća ministara BiH", kažu iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.
Iz tog ministarstva pravdaju se da je cilj donošenja ove odluke eliminisanje nelojalne konkurencije i, kako kažu, neprirodno niska cijena osposobljavanja kod pojedinih auto-škola, a koja, tvrde, ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja.
Iz auto-škola na to odgovaraju da sporna odluka ne donosi kvalitetniju obuku, jer se u samom procesu polaganja, izuzev cijena, ništa ne mijenja. Podsjećaju da je zvanična statistika pokazala da samo sedam odsto nezgoda izazivaju vozači početnici, oni koji imaju do dvije godine vozačkog staža.

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine dnevno proizvede 0,97 kg komunalnog otpada, pokazali su podaci Agencije za statistiku BiH za 2018. godinu.
Količina ukupnog otpada porasla je u odnosu na godinu ranije, ali je porasla i količina otpada prikupljenog javnim odvozom.

U toku 2018. godine proizvedeno je 1.243.973 tona komunalnog otpada, što je 355 kg po stanovniku godišnje. Javnim odvozom prikupljeno je 920.540
tona, što je za 0,7% više u odnosu na prethodnu godinu.

U ukupnoj količini prikupljenog otpada, miješani komunalni otpad učestvuje 90,9%, odvojeno prikupljeni komunalni otpad 4,0%, otpad iz vrtova i parkova 3,1% i ambalažni otpad 2,0%.

Na odlagališta otpada u 2018. godini je odloženo 957.494 tona otpada, što je za 0,7% više u odnosu na prethodnu godinu.

Komunalni otpad predstavlja otpad iz domaćinstva, kao i otpad koji je zbog svoje prirode i sastava sličan otpadu iz domaćinstva, a potiče od poslovnih subjekata.

Podaci koje je danas objavila Agencija za statistiku BiH prikupljeni su na osnovu godišnjih izvještaja javnih komunalnih preduzeća i drugih preduzeća koja se bave prikupljanjem i odlaganjem otpada, kao i preduzeća koja upravljaju odlagalištem otpada.

Za razliku od zemalja članica Evropske unije, gdje je otpad strateški resurs od kojeg se dobivaju sekundarne sirovine i energija, BiH je suočena sa kompleksnim i višestrukim problemima u upravljanju otpadom. Rješavanje tih problema i orijentacija prema cjelovitom i savremenom upravljanju otpadom jedan su od preduvjeta za približavanje EU.

(klix.ba)

Dok se ubiru ogromni prihodi od akciza i cestarina, javnost s pravom očekuje intenziviranje radova na autocesti na Koridoru 5C. Federalna televizija provjerila je kako ide gradnja novih osam kilometara na putu od Zenice prema sjeveru naše zemlje.

Izuzetno složena geološka situacija na dionici Nemila - Zenica sjever uslovljava dinamiku radova za koje je predviđeno 30 mjeseci. Pripremni radovi na dvije poddionice od Vranduka do Vrace su u jeku od augusta, a najzahtjevniji dio podrazumijeva izgradnju tri tunela.

"Trasa kojom prolazi autocesta je u nagibu od oko 75% i ovo što sad radimo je vrh gologije, geotehnike i građevinarstva", ističe Ahmed Mušija, predstavnik JP Autoceste Federacije BiH.

Poddionica Vranduk – Ponirak, iako nije najduža, jedna je od zahtjevnijih. Na dužini od oko pet kilometara bit će izgrađen veliki broj objekata. Posao vrijedan 76,5 miliona maraka povjeren je konzorciju azerbejdžanske firme te domaćih građevinara.

"Najznačajniji objekti na ovoj poddionici su mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, koji će se graditi konzolnom gradnjom, zatim vijadukti Koprivna 1, Koprivna 2 i Crni potok, te tunel Vranduk. Zbog složene konfiguracije terena veliki je broj potpornih konstrukcija", navodi Sanda Lucić, inžinjer na gradilištu Hering Široki Brijeg.

Na dijelu poddionice Ponirak – Vraca predviđena je gradnja tunela Zenica, čime će put prema Žepču biti kraći za šest kilometara. Vrijednost je 69 miliona maraka, izvođač radova je Euroasfalt.

"Izvođač radova sada radi na pripremi i mobilizaciji gradilišta i pristupnih puteva da bismo mogli ući u tunel prije zime i ispuniti rok od 30 mjeseci", objašnjava Mušija.

Za novih osam kilometara modernog autoputa, čime će nakon izgradnje dionice kroz Nemilu višegodišnji posao gradnje trase zeničke zaobilaznice dobiti smisao, osigurana su sredstva kod EBRD-a i OPEC fonda. Poslovi bi mogli trajati tri godine.

(akta.ba)

Podaci istraživanje Instituta za razvoj mladih Kult, pokazuju da je od završetka rata do sada BiH napustilo 150.000 ljudi, a najviše se radi o visokokvalifikovanoj mladoj radnoj snazi.

Prema njihovim istraživanjima, pored opšteg stanja, finansijska situacija je jedan od glavnih razloga zbog kojeg BiH ostaje bez radnika. Na isti zaključak došao je i portal Posao.ba u okviru svog istraživanja o stanju regionalnog tržišta, koje dokazuje da je situacija slična i u zemljama regiona.

U zadnje tri godine tržište rada u BiH, Srbiji i Crnoj Gori bilježi intezivan porast potražnje za radnicima.

Nermana Ajanović-Hajdarpašić iz kompanije Kolektiv, kazala je da je u 2019. godini taj porast potražnje manje izražen nego što je to bilo u prethodne dvije godine i dosta je sporiji.

"Ono što mi po podacima iz istraživanja možemo zaključiti jeste da dolazi do stagnacije kada je potražnja za zaposlenicima u pitanje. Kada je riječ o ukupnom tržištu, radnih mjesta koja su oglašeni u svim medijima, ne samo na portalu Posao.ba, u BiH je u 2019. godini došlo do porasta potražnje za 10 posto, dok je u Hrvatskoj  došlo do pada od 2 posta, za Crnu Goru nemamo podataka o ukupnom tržištu", rekla je Ajanović-Hajdarpašić.

Predstavila je pregled najtraženijih kategorija zanimanja od kojih je kategorija prodaje i trgovine među najtraženijim kategorijama poslova u BiH, na drugom mjestu je turizam i ugostiteljstvo dok se na trećem mjestu situacija mijenjala iz godine u godinu.

U 2017. godini kao najtraženije treće zanimanje bila je proizvodnja, u 2018. građevinarstvo a u 2019. skladištenje, transport i logistika.

Neka od zanimanja za kojima je porasla potražnja jesu vozači ali i skladištari.

"Najtraženije kategorije zanimanja u Srbiji nisu se promijenile u posljednje tri godine. Tu su na prvom mjestu prodaja, zatim IT i na trećem mjestu je mašinstvo. Kada je riječ o Hrvatskoj ni tu nije došlo do promjena unajtraženiji zanimanja u posljednje tri godine. Najtraženiji je turizam i ugostiteljstvo na drugom mjestu je prodaja i na trećem mjestu je proizvodnja i zanatske usluge", kazala je Ajanović-Hajdarpašić.

U 2018. godini u sve tri zemlje došlo je do porasta broja Ino poslova, poslova koji su oglašeni za rad u inostranstvu. U Hrvatskoj je to 11 posto, u Srbiji za 82 posto i u BiH za 38 posto.

Udio u ukupnom broju oglasa najveći je u BiH, 9 posto svih oglašenih oglasa odnosi se na rad u inostranstvu.

Zemlje koje najčešće traže radnike iz BiH su Hrvatska, Njemačka i Slovenija, iz Hrvatske radnike najviše traži Njemačka, Slovenija zatim BiH a radnike iz Srbije najčešće traži Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

"Ovakvi pokazatelji dovode do toga da je jasno i očigledno kruženje u regionu. Svaka zemlja koja gubi svoje radnike, pokušava ih naći u susjednim zemljama", pojasnila je.

Najtraženije kategorije zanimanja za rad u inostranstvu u BiH najčešće su građevinski radnici, ugostiteljski i proizvodni radnici, u Srbiji se najčešće traže inžinjeri, zatim proizvodni i građevinski radnici. U Hrvatskoj najveća potražnja vlada za radnicima u prodaji, ugostiteljstvu i građevini.

Istraživanjekoje je radio portal Posao.ba u okviru najvećeg globalnog istraživanja o mobilnosti radne snage u kojoj je učestvovalo preko 400.000 ljudi, a u kojem su usčestvovali i ljudi iz BiH kazali su da je njih 80 posto spremno prihvatiti posao u inostranstvu ako bi im se za to pružila prilika.

Ajanović-Hajdarpašić je kazala da je ovaj procenat u odnosu na ukupnost u svijetu znatno niži i iznosi oko 57 posto.

Istraživanje je još pokazalo da su digitalni stručnjaci znatno spremniji da prihvate priliku u inostranstvu.

Za ljude u BiH kao najveći razlog prhvatanja posla u inostranstvu navode bolje životne standarde, ekonomsku sigurnost i bolja plata. U okviru rezultata na globalnom nivou kao razlozi navode se jačanje profesionalnog iskustva, bolje karijerna prilike i sticanje novog radnog iskustva.

U svojoj prezentaciji koju je održala u okviru 6. Gospodarskog foruma Žepče, u organizaciji RAŽ-a, kazala je da se tržište rada Bosne i Hercegovine značajno promijenilo u proteklih godina, a te promjene najviše su pogodile poslodavce.

"Zbog fluktuacija zaposlenih, odlaska ljudi u inozemstvo, te potreba za novim vještinama, problem nedostatka kvalifikovane radne snage postao je još izraženiji. Sve je teže pronaći odgovarajuće kandidate te poslodavci moraju posebnu pažnju posvetiti privlačenju kandidata i procesu zapošljavanja zbog čega se nerijetko obraćaju profesionalnim agencijama i regruterima", kazala je Ajanović-Hajdarpašić.

Ono što je pozitivno u svemu tome  jeste da poslodavci sve više pažnje posvećuju dobrom upravljanju ljudskim potencijalima, te izgradnji brenda poslodavca kako bi privukli i zadržali ljude.

(akta.ba)

Brexit je u neizvjesnosti dok se približava najnoviji rok, 31. oktobar, za izlazak Britanije, a podijeljeni parlament raspravlja o tome.
Britanski izlazak iz Europske unije u zastoju je u utorak nakon što je parlament odbio brze rokove premijera Borisa Johnsona za ratifikaciju njegova dogovora o izlasku navevši ga da zaustavi zakon o tome dok čeka odgovor iz Bruxellesa.

Brexit je u neizvjesnosti dok se približava najnoviji rok, 31. oktobar, za izlazak Britanije, a podijeljeni parlament raspravlja o tome.

Johnson je zabilježio rijetku pobjedu nakon što su zastupnici glasali 329 prema 299 za Johnsonov dogovor da ide u drugo čitanje što bi omogućilo da se o sporazumu raspravlja i na njega stavljaju amandmani. Bio je to prvi put da je parlament signalizirao potporu dogovoru o tome kako će Britanija napustiti EU, mada još uvijek u ranoj fazi zakonodavnog procesa.

Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom, za što vlada kaže da je nužno kako bi se Brexit obavio na vrijeme, piše Hina.

"Moram izraziti svoje razočaranje da je dom opet glasao za odgodu", rekao je Johnson parlamentu.

Sljedeći je korak, rekao je, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. listopada za Brexit, koji je Johnson nevoljko poslao Bruxellesu u subotu nakon što su ga na to prisilili zastupnici.

"EU sada mora odlučiti kako odgovoriti na zahtjev parlamenta za odgodu", rekao je. "Vlada mora krenuti jedinim odgovornim pravcem i ubrzati naše pripreme za izlazak bez dogovora."

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je ranije kako zahtjev za odgodu shvaća ozbiljno.

"Razgovarat ću s državama EU-a o njihovim namjerama, dok ne odluče, mi ćemo zaustaviti ovaj zakon", rekao je Johnson.

Večeras se javio Donald Tusk i kazao kako će od članica EU tražiti da se dozvoli Britaniji da produlje datum izlaska.

Prije glasanja Johnson je upozorio parlament da će, ako ne prihvate njegove rokove za usvajanje zakona o Brexitu i prisile ga na odgodu do siječnja, on odustati od pokušaja da ratificira dogovor i ići na izbore pod sloganom "Provedimo Brexit".

(Oslobodjenje)

Na osnovu ukazane potrebe  Firma PREIS USORA  d.o.o. sa sjedištem u Žabljak, bb 74230 Usora  dana  23.10.2019. god.raspisuje javni konkurs za prijem u radni odnos :

KONTROLOR ANTI-KOROZIVNE ZAŠTITE (AKZ kontrola)
 ( m/ž) ……………..........1 izvršilac

Opis poslova:

- Pregled uputa za farbanje, kao i svih generalnih uputa
- Kontrola pripreme površine za farbanje
- Kontrola debljine sloja farbe
- Kontrola procesa sušenja boje (od prvog sloja do završnog)
- Ispunjavanje AKZ protokola/check lista i fotografiranje navedenih kontrolnih tačaka
- Sudjelovanje pri rješavanju reklamacija
- Sudjelovanje pri izradi završne dokumentacije
- Sudjelovanje u IDM i DIP (konceptualna upravljanja i kontinuirani proces poboljšanja)

Kandidati treba da ispunjavaju slijedeće uslove:
VŠS/SSS  tehničko usmjerenje
Radno iskustvo – minimalno 1 godina na istim ili sličnim poslovima

Nudimo:

Rad u perspektivnoj i stabilnoj komapaniji
Redovna novčana primanja-stimulativna zarada
Zasnivanje radnog odnosa na probni period-uz mogućnost stalnog zaposlenja
Mogućnost daljeg napredovanja,i usavršavanja
 
Svoje biografije pošaljite na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 sa naznakom: prijava na konkurs   „KONTTROLOR AKZ “
Ili Poštom:  PREIS USORA DOO  ŽABLJAK BB,74230 USORA n/r Kadrovska služba

 Konkurs ostaje otvoren  30 dana  od datuma objavljivanja ili do popune radnog mjesta.

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh. U toku izvođenja radova na rekonstrukciji cjevovoda u ulici Braće Kotorić u Jelahu moguće su izmjene režima saobraćaja uz povremeno korištenje jedne saobraćajne trake.
Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: vedro i sunčano;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 10ºC;

-Relativna vlažnost: 99%;

-Pritisak: 994,0 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

 -Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA–U granicama normalnog, TEŠANJKA-Ispod normalnog. Vodostaj Usore jutros je iznosio 66 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirano je:

-          1 krivično djelo,

-          1 saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom i

-          4 prijave građana.

 

 

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 68 intervencija, od toga 5 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 9 osoba.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA – Uredno snabdjevanje.

VODA- Snabdijevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo  jutros se vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Zbog radova na planiranom izmještanju - rekonstrukciji potisnog i distribucionih cjevovoda u Ul. Braće Kotorić u Jelahu u narednih 30-tak dana, počev od 30.09.2019. godine, dolazit će do povremenog prekida vodosnabdijevanja u sljedećim ulicama: Braće Kotorić, dio ulice Muse Ćazima Ćatića, Safvet bega Bašagića, Meše Selimovića, Skendera Kulenovića i Sječanska.
TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

TOPLOTNA ENERGIJA- Uredno snadbijevanje.

 

7.

Ostale informacije

                                                                            /

 

 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnot. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle ili niskih oblaka. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 28 stupnjeva.
 
PROGNOZA VREMENA ZA 24.10.2019 (Četvrtak)., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka između 22 i 28 stupnjeva.
 
PROGNOZA VREMENA ZA 25.10.2019 (Petak)., u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 11, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26 stupnjeva.
 
PROGNOZA VREMENA ZA 26.10.2019 (Subota)., u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 11, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 26, na jugu do 28 stupnjeva

Nestala maloljetnica iz Doboja Almasa Asanov (16) je nakon potrage locirana u Sloveniji, ali neće dugo boraviti u toj zemlji jer je njena starateljka, tetka Mejra Asanov, odlučna da je vrati kući.

"Odmah je vraćamo, obavezno, jer ona mora završiti školu. Ovaj momak Ramiz je napustio školu i on neće da ide, i sada je nagovara da i ona to uradi, a mi to ne dozvoljavamo", izjavila je tetka Mejra za "Nezavisne".

Ona je u petak dala izjavu dobojskoj policiji u kojoj je, između ostalog, navela i broj telefona sa kojeg joj je javljeno da se njena sestričina nalazi u Sloveniji sa Ramizom Salčinovićem, s kojim je u vezi.

"Uspjeli su je tamo locirati, sada samo treba da lociraju tačno mjesto gdje je. Zvao me neki čovjek, ona je navodno kod njega i sada sam u policiji dala broj", kazala je Mejra, te potvrdila da je osoba koja ju je zvala stric Ramiza Salčinovića, kod kojeg boravi ovaj maloljetnik, takođe šesnaestogodošnjak.

Iako je u srijedu ujutru otišla iz kuće u Gornjem Pridjelu u Doboj, Almasa taj dan nije bila na nastavi, saznali smo u Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi, nego je obilazila kafiće, a zatim se zaputila na autobusku stanicu.

"Na 'Bosnaekspresovoj' stanici je kupila kartu do Ljubljane i ukrcala se u autobus na popodnevni polazak. Pošto je tamnoputa, privukla je pažnju biletara, koji se, kada je policija došla da provjeri informacije, lako sjetio putnice, a vozač koji je vozio autobus na toj relaciji je otkrio da je iz busa izašla u Ljubljani", priča naš izvor.

Iako je maloljetna, Almasa je bez problema prešla dvije granice, odnosno iz BiH je izašla na graničnom prelazu u Brodu, a zatim je iz Hrvatske ušla u Sloveniju na jednom od tamošnjih prelaza, jer prema važećim zakonskim propisima, svi maloljetnici koji su stariji od 14 godina u inostranstvo mogu putovati bez pratnje roditelja ili staratelja.

Ne znajući da njena sestričina nije bila u školi, iz koje ju je očekivala da se vrati oko podne, Mejra, koja se i ranije suočavala sa odlascima šesnaestogodišnjakinje od kuće, u srijedu naveče je prijavila nestanak.

"Jednom prilikom je Almasa otišla u Zenicu pod izgovorom da u tom gradu obavlja učeničku praksu, pošto uči za kuvara, ali se nakon izvjesnog vremena vratila i tetki rekla da je shvatila da to nije za nju", kaže naš izvor.

(Nezavisne)

Drugog dana vikenda očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom. Jutarnja temperatura od sedam do 13, u Hercegovini i Krajini od 12 do 16, a dnevna od 22 do 28 stepeni

Sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, i sa temperaturama koje će se kretati od sedam do 29 stepeni Celzijusa, očekuje se u Bosni i Hercegovini narednih dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jutros je najniža temperatura izmjerena na Sokocu - 0 stepeni, a najviša u Neumu i to 16.

"Danas će u BiH preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura od 20 do 26 stepeni", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH).

Drugog dana vikenda očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom. Jutarnja temperatura od sedam do 13, u Hercegovini i Krajini od 12 do 16, a dnevna od 22 do 28 stepeni.

Sunčano vrijeme uz malu oblačnost očekuje se i u ponedjeljak. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom.Jutarnja temperatura od sedam do 13, na jugu od 12 do 16, a dnevna od 23 do 28 stepeni.

U utorak, prema podacima FHMZBiH, očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom. Jutarnja temperatura od devet do 14, na jugu od 12 do 17, a dnevna od 22 do 28 stepeni.

I u srijedu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Jutarnja temperatura od osam do 14, na jugu od 12 do 18, a dnevna od 23 do 29 stepeni Celzijusa.

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.