A.A.

A.A.

Akademik Muhamed Filipović umro je danas u 91. godini, potvrdili su nam njegovi prijatelji.

Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa, piše Avaz.

Akademik Filipović rođen je u Banjaluci 3. avgusta 1929. godine.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, a doktorirao 1960. godine. Bio je član Akademije nauka BiH i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke prevedene na druge jezike.

Najveći broj prijevoda doživjela je knjiga "Lenjin - monografija njegove misli", koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski.

Na jake udare vjetra ovoga jutra upozoravaju se vozači na putnim pravcima Bihać-Velika Kladuša, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar i Tarčin-Sarajevo, kao i na putevima koji od Livna vode prema Glamoču, Kupresu i Bosanskom Grahovu.

Skreće se pažnja na učestale odrone zemlje ili kamenja i podsjeća da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog deminerskih radova od 07:30 do 16 sati na dionici Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište), dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila, navodi se u izvještaju BIHAMK-a.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati i na putnom pravcu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na magistralnim putevima Jablanica-Mostar (Potoci) i Sarajevo-Trnovo (Krupac).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(Avaz)

Lideri Albanije pozvali su građane te zemlje da ne budu „plijen“ onih koji šire paniku od moguće pojave korona virusa, dok je tužilaštvo u Tirani pokrenulo istragu o širenju lažnih informacija.

Jedna privatna škola zatvorena je upravo jednostranom odlukom o obustavi nastave, bez dozvole ministarstva. Do sada u Albaniji nije zabilježen ni jedan slučaj korona virusa. Osam testiranih slučajeva imali su negativne rezultate.

Ali, kao i u celom svijetu, potencijalna je prijetnja za šta smo poduzeli sve mjere u slučaju da moramo da se s tim suočimo“, napisao je albanski premijer Edi Rama na Fejsbuku, pozivajući građane da ne nasjedaju na lažne vijesti o tome.

On je u utorak na Tviteru za to optužio „političare koji žele haos“. Lider opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša (Lulzim Basha) pozvao je albansku vladu “da odmah prekine propagandu i da poduzme konkretne korake za kontrolu građana koji pristižu iz Italije”.

Oko 10 italijanskih gradova u izolaciji zbog koronavirusa Korona virus registrovan i na jugu Italije Tužilaštvo u Tirani pokrenulo je istragu povodom širenja lažnih informacija u medijima i putem telefonskih poruka o mogućem širenju korona virusa u Albaniji, saopštilo je Tužilaštvo pri sudu u Prvog stepena u Tirani.

Kako se dodaje, radi se o krivičnom delu “širenje lažnih informacija koje izazivaju paniku” Krivičnog zakonika Albanije. Kako su dodali, predmet istrage odnosi si se na situaciju koja je prouzrokovana kao rezultat širenja informacija za koje se sumnja da su lažne, a zbog osetljive prirode koje mogu imati ja širu javnost.

Tužilaštvo je skrenulo pažnju građanima da svako širenje lažnih informacija rečima, tekstovima ili na bilo koji drugi način, u cilju izazivanja stanja nesigurnosti i panike kod ljudi krivično je kažnjivo. Kako prenosi Balkan Insight, poruke su uglavnom bile širene putem mobilne aplikacije WhatsApp.

Reakcija tužilaštva je uslijedila nakon poslednjih informacija o rasprostranjenosti korona virusa u Italiji, zemlja sa kojom Albanija inače ima bliske veze. Ministarstvo obrazovanja Albanije je jednoj privatnoj školi oduzelo licencu rada nakon što je ta škola odlučila da prekine sa radom na dve sedmice.

Kako je Ministarka obrazovanja Albanije Besa Šahini (Shahini) saopštila, naredbu za prekid nastave može da izda samo ministarstvo, a to što je privatna škola uradila je nezakonito. Učenici će biti prebačeni u drugu školu.

Ukoliko rukovodioci škole koji šire paniku tako što nezakonski zatvaraju škole, kako bi navodno spriječili jednu viralnu situaciju koja ne postoji u Albaniji, onda se isti moraju sudski goniti“, dodala je Šahini u objavi na Fejsbuku.

U međuvremenu, Albanija je odlučila da za sada ne ukine avio i morske linije sa Italijom. Kako je izjavila albanska ministrica zdravlja Ogerta Manastirliu na konferenciji za novinare, mjere će biti poduzete proporcionalno sa stepenom rizika, i da su one u skladu sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije.

Samo tokom ponedjeljka, u Albaniju je stiglo 17 letova iz italijanskih gradova, od kojih sedam iz mjesta na sjeveru gdje je identifikovano najviše slučajeva korona virusa. Ministarka je rekla da nema mjesta panici i pozvala je građane na da obrate veću pažnju na njihovu higijenu.

(RSE)

Italijanske vlasti su saopćile da su otvorili istragu o naglom porastu cijena zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova nakon pojave korona virusa u ovoj zemlji.
“Odlučili smo pokrenuti istragu nakon medijskih izvještaja o nevjerovatno visokim cijenama po kojima se posljednjih dana ovi proizvodi prodaju na internetu”, kazala je zamjenica državnog tužitelja Tiziana Siciliano.
U Italiji je zabilježen najveći porast zaraženih korona virusom u Evropi, s više od 260 zaraženih i sedam smrtnih slučajeva, većinom na sjeveru zemlje, prenosi Anadolija.
U mnogim apotekama u Italiji je posljednjih dana zabilježen manjak zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova.
“Cijena maske na internetu porasla je na čak 10 eura, a boca dezinfekcijskog sredstva sa sedam eura na 39”, kazala je Siciliano.

Krizni štab za praćenje corona virusa Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojio je Kantonalni plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim corona virusom (Covid-19).

Krizni štab je prihvatio procjenu potreba za zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, kao dio pripravnosti zdravstvenog sistema na borbu za novim corona virusom.

Zaključeno je da se prema Vladi ZDK uputi Informacija o stanju u vezi kontrole Corona virusa. Informacija će sadržavati Plan pripravnosti kao i procjenu potrebnih zaštitnih sredstava i dezinfekcionih sredstava. Također će se navesti potreba nabavke najmanje 3-4 kontejnera za izolaciju osoba sa sumnjom na infekciju novim corona virusom, kao i osposobljavanje Kantonalne bolnice za tretman najtežih stanja koja trebaju respiratornu podršku, za šta je potrebno hitno izvršiti nabavku najmanje dva respiratora.

Svim zdravstvenim ustanovama će biti dostavljen Kantonalni plan pripravnosti kao i procjena potreba za zaštinom opremom, te se svim ustanovama na području ZDK nalaže da formiraju svoje Operativne timove te da urade vlastite Planove pripravnosti, a na osnovu kantonalnog dokumenta.

Dokument Kantonalni plan pripravnosti i Procjena potreba za zaštitinom opremom će biti dostavljeni i Federalnom kriznom štabu.

Press-služba ZDK

Danas u Hercegovini pretežno oblačno. U Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno, a u drugoj polovini dana jače naoblačenje. Prije podne lokalno će padati slaba kiša. Jače padavine od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak. U nizinama ispočetka će padati kiša, a na planinama snijeg. Padom temperature zraka tokom noći na četvrtak i u nizinama se očekuje susnježica ili snijeg, osim na jugu zemlje. Vjetar veći dio dana umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera, povremeno sa jakim udarima. Poslije podne u Bosni vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 17 stupnjeva.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno oblačno. U jutarnjim satima i dio prijepodneva većinom sa susnježicom ili snijegom, u nizinama može padati i kiša. Od sredine dana prema večernjim satima smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje krajem dana. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Poslije podne vjetar mijenja smjer na jugo koje će tokom noći jačati i očekuju se jaki, lokalno i olujni udari. Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2, na jugu do 5, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10 stupnjeva.

U petak prije podne pretežno oblačno sa kišom u nizinama, na planinama sa snijegom. Postepeno smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. U ranim jutarnjim satima očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga. Sredinom dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeverozapad. Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, a najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12 stupnjeva.

U subotu u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12 stupnjeva.

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice“ Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana 24.02.2020.(ponedjeljak) zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

PJD Tešanj
Trafo područje Vila 3 br.1220, od 11:00 do 13:30 sati

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:
- područje ZE-DO kantona na broj telefona 080 020 132.

PREDUZEĆU A&M sped doo Jelah zbog proširenja obima poslovanja potrebni radnici:


- 1 mehaničar
- 1 pomoćni radnik u radionici
- 1 radnik u praonici
- 1 vozač u loko saobraćaju.


Telefon za informacije: 061 805 683

 

U sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju održan je okrugli stol o pravcima razvoja poljoprivrede na općini Tešanj. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici kantonalng ministarstva za poljoprivredu, predstavnik Syngente, predstavnici firme Fruti Visoko, poljoprivredni proizvođači, predstavnici poljoprivrednih zadruga i udruženja sa područja općine Tešanj.

Prisutnima je dobrodošlicu u svom obraćanju poželio Općinski načelnik Suad Huskić, te istakao opredjeljenost  Općine za podršku razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Shodno Programu rada održane su tri prezentacije:

    1. Poljoprivredna proizvodnja na području Tešnja (Tamara Turkić dipl.ing),
    2. Proizvodnja za otkup i siguran plasman (Emir Sejdić mr. zaštite bilja) i
    3. Predstavljanje poticaja i savjetodavne podrške (Hajrudin Bečić dipl.ing).

Tokom diskusije, u kojoj su prisutni aktivno učestvovali, istaknute su određene teškoće s kojima se proizvođači susreću i prijedlozi kao što su uvođenje plavog dizela, podmlađivanja stočnog fonda, pojednostavljenje procedure kod premije za mlijeko, podrška udruženjima za edukativne projekte članstva. Svi iznijeti prijedlozi i sugestije učesnika okruglog stola trebali bi pomoći pri izradi programa novčanih poticaja svih nivoa.

Granična policija BiH otkrila je u prošloj godini 2.041 prekršaj, što predstavlja smanjenje za 475 ili 18,9 odsto u odnosu na 2018. godinu, a najveći broj prijava odnosio se na državljane BiH.

Od ukupnog broja, na graničnim prelazima otkriveno je 1.805 ili 88,4 odsto prekršaja, a van njih 236 ili 11,6 odsto od ukupnog broja, rečeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

"Ukupno je prijavljeno 2.059 fizičkih i pravnih lica, što je u odnosu na 2018. godinu manje za 478 lica ili 18,8 odsto, od čega se 1.956 prijava odnosi na fizička lica, 80 na pravna, dok se 23 prijave odnose na odgovorna lica u pravnom licu", rekli su u Graničnoj policiji BiH.

Najveći broj prijava fizičkih lica, po strukturi prekršaja, odnosi se na Zakon o graničnoj kontroli (368), Zakon o putnim ispravama (363), Zakon o strancima (1.018), te Zakon o proizvodnji i prometu opojnih droga (141 lice).

Od ukupno prijavljenih 2.059 fizičkih i pravnih lica, najveći broj je državljana BiH (716), Turske (229), Njemačke (90), Srbije (85) Hrvatske (82), Kine (55), Austrije (54), Albanije (39), Makedonije (32), Poljske (33), te Crne Gore (21).

Pripadnici Granične policije BiH su u prošloj godini sačinili 1.331 kriminalističko-obavještajni izvještaj, što je više za 103 izvještaja ili 8,4 odsto u odnosu na 2018. godinu.

"Na centralnom nivou sačinjeno je 96 kriminalističko-obavještajnih izvještaja, a 1.235 na regionalnom i lokalnom nivou", naveli su u Graničnoj policiji.

Granična policija BiH proslijedila je drugim agencijama 73 izvještaja, a od drugih agencija je zaprimila 40 kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pripadnici Granične policije BiH su najviše kriminalističko-obavještajnih izvještaja proslijedili Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona - 16, zatim Upravi za indirektno oporezivanje BiH 11, MUP-u Republike Srpske 10, Poreskoj upravi Federacije BiH osam, MUP-u Kantona Sarajevo četiri, te MUP-u Tuzlanskog kantona tri izvještaja.

Po tri izvajšetaja proslijeđena su MUP-u Zeničko-dobojskog kantona i MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, po dva MUP-u Livanjskog kantona, policiji Brčko distrikta, Poreskoj upravi Republike Srpske, MUP-u Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona, te jedan izvještaj Službi za poslove sa strancima.

Granična policija BiH najviše kriminalističko-obavještajnih izvještaja zaprimila je od MUP-a Tuzlanskog kantona i to 15 izvještaja, a najmanje, samo dva, od MUP-a Republike Srpske.

(N.N.)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.