Broj kritički nastrojenih potrošača značajno porastao

U današnjem priopćenju Ombudsmana za zaštitu potrošača Dragana Doke istaknuto je kako poštivanje prava potrošača u BiH nije zadovoljavajuće. 

"Kroz naš rad", stoji u priopćenju u povodu Međunarodnog dana zaštite potrošača, "stekli smo spoznaju da je broj informiranih, proaktivnih i kritički nastrojenih potrošača značajno porastao". 

Može se kazati kako se skoro sve ekonomske usluge od općeg interesa (komunalne usluge - struja, voda, grijanje, telekomunikacijske usluge, javni prijevoz) odvijaju u monopolskom okruženju i neugovornom okviru s paušalnim načinom obračuna cijene čime je obujam štete nanesen ekonomskom interesu potrošača skoro nemjerljiv. 

"Nemogućnost raskida određenih ugovora npr. o pružanju usluge grijanja predstavlja, nažalost, eklatantni primjer nepoštivanja temeljinih načela ugovornog i potrošačkog prava. Kako je krug građana koje ove opće usluge koristi najširi i kako one spadaju u esencijalne usluge, tj. usluge od životnog značaja, mišljenja smo da su ti oblici kršenja prava potrošača u BiH najalarmantniji", stoji u priopćenju. 

Potrošačima je faktično uskraćeno pravo pristupa pravosuđu i pravdi budući da u scenarijima u kojima se oni pojavljuju kao oštećeni u ulozi tužitelja predmet godinama ne dolazi na red za rješavanje dok isto nije slučaj kad se potrošači pojavljuju u ulozi tužene strane. Također, najčešće su potrošački sporovi bagatelni sporovi male vrijednosti koji iz tog razloga mogu biti odbačeni od strane suda. 

Mehanizmi alternativnog rješavanja sporova u BiH nisu zaživjeli, cijene mirenja po satu od strane ovlaštenih miritelja su preskupe u odnosu na vrijednost spora tako da možemo nažalost reći da potrošačima u BiH preostaje samo nada da im se ne prekrše njihova prava budući da ostvarenje potrošačkih prava prinudnim putem je rijetkost, ako ne i nepoznanica u bh društvu. 

No, unatoč tomu, potrebno je i dalje inzistirati na dosljednoj primjeni propisa kojima se štite interesi potrošača, istaknuto je u priopćenju Ombudsmana za zaštitu potrošača Dragana Doke.

 

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.